InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Surse de finantareinformatii complete privind modalitati de finantare si extindere a afacerii

Abonati-va la feed-ul surse de finantare
MADR a publicat fisele masurilor aferente PNDR 2014-2020 in versiune draft
21.01.2015

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat fisele masurilor aferente PNDR 2014-2020 in versiune draft. Aceste materiale pot suferi modificari in urma aprobarii de catre Comisia Europeana a PNDR 2014-2020.

Sursa: MADR

 

 

Necunoscut
rylr6_PNDR 2014 - 2020.zip
rylr6_PNDR 2014 - 2020.zip
10,79 MBytes
21.01.2015 11:03
Apel de proiecte dedicat domeniului medical lansat pe POSDRU
05.01.2015

AM POSDRU a lansat in  5 ianuarie 2015, cererea de propuneri de proiecte nr. 186 "Competente pentru competitivitate in domeniul medical - transplant de organe, tesuturi si celule" finantata prin DMI 3.2. "Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii".

Sistemul informatic ActionWeb va fi deschis din data de 6.01.2015, ora 10.00, pana in data de 21.01.2015, ora 16.00, sau pana la momentul depunerii cererii de finantare de catre solicitant.


Sursa: AM POSDRU

 

 

Document PDF
f6ruq_cpp186.pdf
f6ruq_cpp186.pdf
247,00 KBytes
05.01.2015 18:37
Primul Ghid al Solicitantului din cadrul POCU 2014-2020 a fost publicat spre consultare
05.01.2015

Ministerul Fondurilor Europene a lansat spre consultare publica schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte"Masuri integrate pentru tinerii inactivi", primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020.

"Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere - educatie, formare, ocupare.

Interventiile finantate prin POCU si vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin "Initiativa locuri de munca pentru tineri" (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin "Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs" (Axa Prioritara 2).

Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 - 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).

Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.

Termenul pana la care se pot trimite observatii este 15 ianuarie 2015 la adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

 

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene 

Document PDF
uvjkq_ghid1.pdf
uvjkq_ghid1.pdf
970,36 KBytes
05.01.2015 18:40
Necunoscut
s95bp_buget1.xlsx
s95bp_buget1.xlsx
31,77 KBytes
05.01.2015 18:40
Necunoscut
li4dn_grafic1.xlsx
li4dn_grafic1.xlsx
12,63 KBytes
05.01.2015 18:41
CE a adoptat primele doua programe operationale pentru Romania PO Competitivitate si PO Asistenta Tehnica
22.12.2014

Comisia Europeana a adoptat primele doua programe operationale 2014-2020 pentru Romania, axate pe sporirea competitivitatii si asistenta tehnica in implementarea fondurilor europene. Cele doua programe reprezinta o investitie totala de 1,53 miliarde de euro in economia reala a Romaniei.

Programul Operational Asistenta Tehnica, in valoare de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a intari capacitatea administrativa a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie.

Programul Operational va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte.

Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei. O prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane Euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de afaceri si sa intareasca legaturile dintre acesta si institutele de cercetare.

In egala masura, Programul Operational se concentreaza pe cresterea calitatii si a utilizarii serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi sustinute folosirea tehnologiilor informatice si de comunicare in educatie, cultura si sanatate. Programul va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband in intreaga tara, creand legaturi esentiale intre mediul rural si mediul urban.

"Adoptarea rapida a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia il transmite Romaniei. Programul de Asistenta Tehnica vine in sprijinul eforturilor administratiei de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate isi propune sa stimuleze inovatia care raspunde nevoilor reale ale economiei. Fac un apel catre Guvernul Romaniei pentru a incepe implementarea in perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate si pe obtinerea celor mai bune rezultate pentru economia tarii", a declarat Corina Cretu, comisar european pentru politici regionale.

Ambele programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Pentru programul Asistenta Tehnica contributia europeana este de 212 milioane de euro, iar contributia romaneasca de 38 milioane euro. Programul Competitivitate are valoarea totala de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde este contributia europeana.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

 

 

Competitie 2014- Proiecte de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente
28.11.2014

Scopul competitiei

Sprijinirea tinerilor cercetatori, doctori in stiinte, pentru consolidarea unei echipe de cercetare si a unui program de cercetare indepedent.

Programul se adreseaza inclusiv celor care activeaza in strainatate si doresc sa-si desfasoare activitatea de cercetare intr-o institutie din Romania.

Obiective

 • cresterea capacitatii tinerilor cercetatori de a pune in practica programul propriu de cercetare;
 • consolidarea masei critice de tineri cercetatori necesara participarii in proiecte interdisciplinare si obtinerii de performanta internationala;
 • dezvoltarea abilitatilor tinerilor cercetatori de a conduce echipe si de a administra proiecte de cercetare;
 • cresterea capacitatii tinerilor cercetatori de a participa cu succes la programe de cercetare, dezvoltare si inovare cu finantare internationala;
 • cresterea numarului de cercetatori cu rezultate vizibile international.

Rezultate estimate

Prin finantarea acestui tip de proiect se urmareste:

 • obtinerea unor rezultate stiintifice de prestigiu;
 • cresterea capacitatii de cercetare din Romania;
 • cresterea capacitatii cercetatorilor din Romania de a candida cu succes la instrumente de finantare europene si internationale.

Durata proiectului - minimum 12 luni si maximum 24 luni

Buget - finatarea maxima acordata pentru un proiect cu o durata de 24 luni este de550.000 lei.

Cheltuieli eligibile

 • cheltuieli cu personalul (inclusiv contributiile legale aferente salariilor si veniturilor asimilate);
 • cheltuieli de logistica necesare pentru derularea proiectului, inclusiv echipamente, consumabile de laborator, cheltuieli materiale, informare-documentare, diseminare, acces la infrastructura de cercetare a tertilor etc.;
 • cheltuieli de deplasare aferente deplasarilor in tara sau strainatate ale membrilor echipei, pentru stagii de documentare sau cercetare, participari la manifestatii stiintifice de prestigiu din domeniul proiectului;
 • cheltuieli indirecte (regie) - cheltuielile indirecte se calculeaza ca procentaj (max. 15%) din cheltuieli directe: cheltuieli cu personalul, cheltuieli de logistica si cheltuieli de deplasare.

Structura echipei de proiect

La momentul depunerii propunerii de proiect, trebuie prezentata structura echipei, specificandu-se numarul de pozitii echivalent norma intreaga si tipul acestora.

Structura minima a echipei de proiect este urmatoarea:

 • un director de proiect, doctor in stiinte, cu expertiza si realizari in tematica proiectului;
 • un cercetator postdoctoral;
 • doi studenti-doctoranzi.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare este 17 decembrie 2014, ora 24:00.

Cererile de finantare se depun prin intermediul platformei web - www.uefiscdi-direct.ro, nefiind necesara depunerea si in format tiparit;

Sursa: UEFISCIDI

 

 

DIMMMAT a publicat propuneri proiecte proceduri programe noi pentru 2015
26.11.2014

Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism  (www.aippimm.ro) a publicat proiectele de proceduri/programe pentru 2015 pentru urmatoarele initiative administrate de aceasta, respectiv:

 

 • Propunere Proiect Procedura Microindustrializare (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Internationalizare (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Inovare (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Economia Sociala (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Rural (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Branduri (descarca aici)
 • Propunere Proiect Procedura Transfer (descarca aici)


Dintre proiectele proceduri pentru 2015 Directia Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a publicat urmatoarele documente:

 • Proiect Procedura Comert (descarca aici)
 • Proiect Procedura Femeia Manager (descarca aici)
 • Proiect Ghid Tineri (descarca aici)
 • Proiect Procedura Incubatoare (descarca aici)
 • Proiect Procedura Mestesuguri (descarca aici)
 • Proiect Procedura START (descarca aici)
 • Proiect Procedura UNCTAD EMPRETEC (descarca aici)


Sursa: www.aippimm.ro

 

 

POS CCE: Finantari de 171 milioane de lei pentru informatizarea institutiilor publice
12.11.2014

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), anunta lansarea apelului de proiecte aferent Operatiunii 3.2.2 - "Implementarea de sisteme TIC in scopul cresterii interoperabilitatii sistemelor informatice", Axa Prioritara 3 - "Tehnologia Informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public". Bugetul apelului este de 171 milioane de lei (aproximativ 38,7 milioane de euro). Propunerile de proiecte pot fi depuse on-line pana in data de 10 decembrie a.c., ora 16.30, pe pagina web: http://www.fonduri.mcsi.ro, apelul fiind administrat de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale.

Documentele necesare pentru lansarea apelului de proiecte sunt disponibile la :

 

http://www.fonduri-ue.ro/poscce/

 

 

 Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

 

 

MS Word
POS CCE.docx
POS CCE.docx
19,76 KBytes
12.11.2014 15:57
Doua noi Ghiduri pe POC 2014-2020 publicate spre consultare
04.11.2014

AM POSCCE din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a publicat, spre consultare, alte doua Ghiduri ale Solicitantului in cadrul Programului Operational Competitivitate (2014-2020) - Axa prioritara 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor, respectiv:

Perioada de consultare: 30 octombrie - 20 noiembrie 2014 

 • Ghidul solicitantului- Intreprinderi nou infiintate inovatoare (Actiunea 1.2.1 - Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI)

Perioada de consultare: 30 octombrie - 15 noiembrie 2014

NOTA: Ghidurile se vor actualiza cu datele privind aprobarea reglementarilor nationale, in curs de finalizare (marcate cu galben in ghid).

Sursa: AM POSCCE

 

 

MS Word
eaxbj_ghid-a121-intreprinderi_nou_infiintate_inovatoare.doc
eaxbj_ghid-a121-intreprinderi_nou_infiintate_inovatoare.doc
969,50 KBytes
04.11.2014 13:49
MS Word
8cstd_ghid-a111-clustere_de_inovare.doc
8cstd_ghid-a111-clustere_de_inovare.doc
961,50 KBytes
04.11.2014 13:49
Agricultura ecologica: ajutoare de minimis, din 2 decembrie 2014
28.10.2014

Ajutoarele financiare din agricultura ecologica se platesc incepand cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, pana pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale din sistemul de agricultura ecologica, au anuntat reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare, inclusiv, si de 845 de lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 5,1 hectare si 20 de hectare, inclusive.
Ajutorul specific compensatoriu se acorda beneficiarilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate in anul de cerere 2013 din Hotararea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricol, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare inclusiv si 5,1 si 20 hectare inclusive.
Beneficiarii schemei de minimis sunt intreprinderile care detin exploatatii vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, aflate sub contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv producatorii agricoli persoane fizice, persoane juridice si/ sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. 
APIA precizeaza ca sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele incasate prin inscrierea sau atestarea de catre beneficiari a unor date ori situatii nereale pe documentele aferente ajutorului. 
In cazul in care beneficiarii nu se mentin in sistemul de agricultura ecologica, acestia vor trebui sa restituie sumele incasate. 
Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate. 

 

Sursa:APIA

Primele Ghiduri ale Solicitantului pentru obtinerea de finantari prin PO Competitivitate 2014-2020 - lansate in consultare publica
27.10.2014

Ministerul Educatiei Nationale a lansat in consultare publica Ghidurile Solicitantului pe trei actiuni n cadrul Axei I a Programului Operational Competitivitate 2014-2020:

 • Ghidul solicitantului - investitii pentru departamentele CD ale intreprinderilor (Actiunea 1.1.1- Mari infrastructuri de CD)
 • Ghidul solicitantului - proiecte CDI pentru spin-off-uri si start-upuri inovatoare (Actiunea 1.2.1 -Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI)
 • Ghidul solicitantului - atragerea de personal cu competente avansate din strainatate (Actiunea 1.1.4 -Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate)


Ghidurile se afla in consultare publica pana pe 24 noiembrie 2014 si, conform MEN, se vor  actualiza cu datele privind aprobarea reglementarilor nationale in curs de finalizare (marcate cu galben in ghiduri).

Sursa: www.research.ro

 

 

MS Word
xmnb3_ghid-a114-specialisti.doc
xmnb3_ghid-a114-specialisti.doc
835,00 KBytes
27.10.2014 12:40
MS Word
w2lkk_ghid-a121-proiecte-cdi-pentru-spin-off-uri-si-start-up-uri-inovatoare.doc
w2lkk_ghid-a121-proiecte-cdi-pentru-spin-off-uri-si-start-up-uri-inovatoare.doc
769,50 KBytes
27.10.2014 12:40
MS Word
x6lcg_ghid-a111-mari_infrastructuri_de_cd.doc
x6lcg_ghid-a111-mari_infrastructuri_de_cd.doc
999,50 KBytes
27.10.2014 12:41
Se deschide prima sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza schemei de ajutor de stat stabilita prin H.G. nr. 332/2014
18.09.2014

Se deschide prima sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza schemei de ajutor de stat stabilita prin Hotararea Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, care se va desfasura in perioada 22.09-17.10.2014.


Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii. Bugetul primei sesiuni este de 200 milioane lei.

 

Schema are ca obiectiv sustinerea de la bugetul de stat, prin alocari nerambursabile, a costurilor salarialeinregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, de catre intreprinderi din toate sectoarele de activitate care dezvolta proiecte de investitii si creeaza minimum 10 noi locuri de munca, din care 3 locuri de munca pentru lucratori defavorizati.

 

Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative necesare in prima etapa de evaluare, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucuresti, doar prin posta sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, mentionandu-se pe plic: "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 332/2014".

 

Inregistrarea cererilor la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice se face doar in perioada 22.09-17.10.2014. Cererile de acord pentru finantare inregistrate in afara perioadei 22.09-17.10.2014 se restituie intreprinderilor si nu sunt luate in considerare in procesul de analiza.

 

Analiza Cererilor de acord pentru finantare incepe numai dupa inchiderea sesiunii de inregistrare, fara a avea importanta ordinea inregistrarii acestora.

Toate informatiile privind conditiile ce trebuie indeplinite in vederea obtinerii finantarii, precum si modul de completare a documentelor necesare se regasesc in cuprinsul Hotararii Guvernului nr. 332/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in Ghidul solicitantului, documente publicate pe site-urile Ministerului Finantelor Publice, la sectiunea Ajutor de stat - H.G. nr. 332/2014.

 

Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, incepand cu momentul deschiderii sesiunii de inregistrare a cererilor, Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia solicitantilor, la adresa http://www.mfinante.ro/Ajutordestat, o platforma dedicata prin intermediul careia pot fi adresate intrebari, sesizari si solicitari de clarificari, acestea urmand a fi solutionate cu celeritate.

 

Sursa:Comunicat de presa Ministerul Finantelor Publice

Document PDF
MOF336HG332_2014.pdf
MOF336HG332_2014.pdf
119,91 KBytes
18.09.2014 14:27
DG SANCO lanseaza un apel de propuneri de proiecte
10.09.2014

DG SANCO lanseaza un apel de propuneri de proiecte, avand ca termen-limita data de 21 septembrie, scopul lui fiind oferirea unui sprijin financiar organizatiilor de consumatori in vederea punerii in aplicare a recomandarii Comisiei din iulie 2014 cu privire la armonizarea datelor referitoare la reclamatiile consumatorilor.

Acest apel este deschis tuturor organismelor interesate (de exemplu, autoritati nationale sau organizatii de consumatori), acestea fiind invitate sa realizeze o indexare a reclamatiilor in conformitate cu o clasificare comuna si sa raporteze datele catre Comisie.


Obiectivul specific al apelului este de a sprijini constructia si imbunatatirea accesului la o baza de date cu dovezi a celor ce elaboreaza politicile din domeniile care privesc consumatorii, cu scopul de a realiza reglementari mai performante si mai bine orientate, de a detecta disfunctionalitatile din cadrul pietei si schimbarile ce intervin in nevoile consumatorilor, precum si de a identifica zonele problematice pentru consumatori si de a promova integrarea intereselor consumatorilor intr-o gama larga de politici ale UE

Apelul este deschis pana pe data de 21 septembrie 2014.

Informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/funding/call_sanco_2014-b1-001_en.htm

 

 

Schema de ajutor de minimis "Locuri de munca subventionate"
27.08.2014

Buget total: 36.000.000 euro

Obiectivul prezentei scheme il constituie dezvoltarea aptitudinilor de munca ale tinerilor absolventi  ai unei institutii de invatamant secundar si tertiar in 2014, aflati in tranzitie de la scoala la viata activa, prin invatarea la locul de munca si subventionarea locurilor de munca in vederea cresterii ratei de ocupare in randul tinerilor integrati la primul loc de munca, dupa absolvire.

Durata schemei este de 12 luni de la semnarea contractelor de finantare pentru proiectele aprobate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritara 2 "Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii", Domeniul Major de Interventie 2.1. "Tranzitia de la scoala la viata activa".

Ajutorul de minimis se acorda intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 1407/2013.

Nu sunt eligibile pentru a fi selectate in cadrul programului I.M.M.-urile din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie, precum si activitatile excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de minimis in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea art. 107 si 108 din Tratat ajutoarelor de minimis, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013.

Ajutorul de minimis se acorda angajatilor prin intermediul IMM-urilor:
- sub forma de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajatii noi in limita a 1575 lei /luna pentru studii medii si 2328 lei /luna pentru studii superioare, pe o perioada de minim 6 luni si maxim 12 luni. Valoarea maxima a subventiei acordate pentru plata salariului net este de 900 lei/luna pentru studii medii si 1300 lei/luna pentru studii superioare.

Numarul maxim orientativ de posturi care vor face obiectul subventionarii, in functie de categoria in care se incadreaza beneficiarul schemei de minimis, este urmatorul:
•  Pentru microintreprinderi - 3 locuri de munca nou create (posturi)
•  Pentru intreprinderile mijlocii - 7 locuri de munca nou create (posturi)
•  Pentru intreprinderile medii - 15 locuri de munca nou create (posturi)

Un IMM poate incheia un singur contract pe toata perioada de implementare a proiectului, care poate fi modificat prin acte aditionale cu respectarea prevederilor ghidului solicitantului conditii specifice. IMM are obligatia mentinerii posturilor subventionate dupa finalizarea perioadei de acordare a subventiei, pentru o durata cel putin egala cu perioada de acordare a subventiei.

Modalitatea de derulare:
Inscrierea in cadrul Proiectelor se va face prin completarea online sau prin tehnoredactarea / semnarea / stampilarea si trimiterea prin email a formularelor de inregistrare disponibile in format editabil si electronic pe site-ul www.aippimm.ro si pe site-ul www.imm.gov.ro cu inscriere continua pana la epuizarea bugetelor alocate.

Documentele necesare verificarii eligibilitatii se vor incarca in aplicatie scanate in cazul inscrierii online sau se vor atasa formularului printat, completat, semnat si stampilat in cazul trimiterii prin email, conform anuntului postat de catre Departament in ziua lansarii. Lista cu adresele de email aferente fiecarui proiect vor fi afisate pe site.

Finantator: Guvernul Romaniei

Sursa: AIPPIMM

 

 

MS Word
anexa-nr--1-ghid.doc
anexa-nr--1-ghid.doc
133,00 KBytes
27.08.2014 12:16
MS Word
sumar-locuri-de-munca-subventionate2014.doc
sumar-locuri-de-munca-subventionate2014.doc
106,50 KBytes
27.08.2014 12:17
MS Word
anexa-nr--2-ghid.doc
anexa-nr--2-ghid.doc
42,00 KBytes
27.08.2014 12:17
MS Word
anexa-nr--3-ghid.doc
anexa-nr--3-ghid.doc
39,00 KBytes
27.08.2014 12:17
MS Word
anexa-nr--4-ghid.doc
anexa-nr--4-ghid.doc
47,50 KBytes
27.08.2014 12:17
MS Word
anexa-5-contract-finantare2014-2.doc
anexa-5-contract-finantare2014-2.doc
83,00 KBytes
27.08.2014 12:17
MS Word
sumar-locuri-de-munca-subventionate2014.doc
sumar-locuri-de-munca-subventionate2014.doc
106,50 KBytes
27.08.2014 12:18
Programul "Inovare in industria verde"
28.07.2014

Programul "Inovare in industria verde" este un program de dezvoltare a afacerilor avand drept scop cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.

 

Viziunea Programulului Inovare Verde in Industrie este: "Excelent pentru afacere si excelent pentru mediul inconjurator".

Toate proiectele care urmeaza a fi finantate prin acest Program trebuie sa vizeze ca rezultat final imbunatatirea performantei intreprinderilor in raport cu mediul inconjurator.

Rezultatul specific planificat al Programului este: "Realizarea de oportunitatile de afaceri ce contribuie la ecologizarea economiei europene".

Suma totala disponibila pentru cofinantarea proiectelor prin acest al doilea apel de propuneri este intre8,5 mil. Euro si 9,5 mil Euro.

Finantarea va fi disponibila prin intermediul urmatoarelor doua scheme:

§  Schema de Proiecte Individuale, buget disponibil in intervalul de 7,9‐8,9 mil. Euro

§  Schema de Granturi Mici, buget disponibil de pana la 600,000 Euro

In cadrul celui de‐al doilea Apel pentru primirea de propuneri de proiect, doua scheme de finantare sunt disponibile pentru solicitanti si parteneri: Schema de Proiecte Individuale si Schema de Granturi Mici.

In plus, avem un Fond pentru Relatii Bilaterale. Acest Fond a fost conceput pentru a sprijini programul in a-si atinge obiectivul de consolidare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia.

Entitati romanesti si norvegiene vor fi eligibile pentru a solicita fonduri ce vor fi utilizate in vederea cautarii de parteneri de proiect sau vizitarii partenerilor inaintea sau in timpul pregatirii unei propuneri de proiect dezvoltat in parteneriat cu un potential partener provenind din tara donatoare, sau pe durata dezvoltarii unor astfel de parteneriat si a pregatirii unui proiect concret in parteneriat.

Sursa: www.eeagrants.ro

 

 

MS Word
Programul ind verde.docx
Programul ind verde.docx
21,62 KBytes
28.07.2014 11:50
155 de intreprinderi vor primi finantare in cadrul primei faze a instrumentului pentru IMM uri
24.07.2014

Comisia Europeana anunta astazi 24 iulie 2014 primele rezultate in cadrul noului sau instrument pentru IMM-uri, dotat cu un buget de 3 miliarde EUR, lansat in cadrul programului Orizont 2020, pentru a ajuta intreprinderile mici inovatoare sa transpuna ideile din laborator in piata. In total, 155 de IMM-uri din 21 de tari (state membre ale UE sau tari asociate la programul Orizont 2020) vor primi, fiecare, 50 000 de EUR pentru a finanta studii de fezabilitate menite sa contribuie la dezvoltarea propriilor strategii in materie de inovare. In plus, IMM¬urile pot beneficia de pana la trei zile de instruire in domeniul afacerilor.

In prima runda, IMM-urile spaniole au avut un succes deosebit, fiind selectate 39 de propuneri, urmate indeaproape de IMM-urile din Regatul Unit si din Italia. In total, au existat 2 666 de cereri pentru primele granturi. Candidatii selectionati vor fi informati in mod oficial in luna august de catre Agentia Executiva pentru IMM-uri (EASME), cea care gestioneaza programul.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: "Reactia la noul instrument pentru IMM-uri este incurajatoare. Exista in mod clar cerere pe piata pentru acest tip de sprijin. Speram ca multe dintre planurile de afaceri finantate vor ajunge la stadiul de produse si servicii reale, care sa genereze crestere economica si noi locuri de munca in economiile noastre. Dorim sa sustinem cresterea campionilor inovarii!"

Instrumentul pentru IMM-uri este un element-cheie al finantarii intreprinderilor mici, disponibil in cadrul programului Orizont 2020. Dispunand de un buget de aproximativ 3 miliarde EUR pentru o perioada de sapte ani, el ofera granturi rapide si simple pentru studii de fezabilitate realizate de intreprinderile inovatoare (faza 1) si pentru proiecte demonstrative (faza 2). In plus, conceptele suficient de mature pentru a beneficia de investitii pot sa beneficieze si de consiliere in dezvoltarea afacerilor si de alte servicii de sprijin (faza 3).

Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeana doreste sa finanteze cele mai inovatoare intreprinderi mici, cu un mare potential de crestere. Procesul de solicitare a finantarilor este facil, insa finantarea va fi acordata doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate in programul de lucru privind "Inovarea in IMM¬uri", aferent programului Orizont 2020.

Cererile pot fi transmise in orice moment, dar sunt evaluate de patru ori pe an. Rezultatele de astazi se refera la cererile primite pana la primul termen al fazei 1 de acordare a granturilor, 18 iunie 2014. Urmatoarele termene pentru evaluare sunt 24 septembrie 2014 pentru faza 1 si 9 octombrie pentru faza 2.

Aproximativ 645 de proiecte (aflate in faza 1 si 2) ar urma sa fie finantate in 2014, cifra urmand sa ajunga la 670 in 2015.

Context
Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pe o perioada de sapte ani, programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare si inovare al UE de pana in prezent, preconizandu-se finantari-record pentru IMM-uri. Se preconizeaza ca cel putin 20 % (aproape 9 miliarde EUR) din fondurile alocate pilonilor "pozitia de lider in tehnologiile industriale" si "provocari societale" din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor sub forma de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri. In plus, Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii isi unesc fortele pentru a incuraja bancile si alti intermediari financiari sa acorde imprumuturi sau sa puna la dispozitie capital intreprinderilor inovatoare prin intermediul "InnovFin – finantare UE pentru inovatori". Alte intreprinderi pot avea acces la finantare in cadrul programului COSME.

Noua versiune a POR 2014- 2020 in consultare publica
22.07.2014

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AM POR) a publicat Programul Operational Regional 2014-2020 - varianta de lucru iulie 2014. 
Comentariile si observatiile factorilor interesati pot fi trimise pe adresa programareregionala@mdrap.ro.

Sursa: AM POR 

 

 

Document PDF
xksk4_POR 2014-2020 - iulie 2014.pdf
xksk4_POR 2014-2020 - iulie 2014.pdf
2,82 MBytes
22.07.2014 15:50
COSME: Comisia Europeana si Fondul european de investitii semneaza un acord care va stimula oportunitatile de finantare a IMM-urilor
22.07.2014

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) din Europa vor avea in curand acces la finantari suplimentare in valoare de pana la 25 de miliarde EUR, ca urmare a acordului semnat astazi intre Comisia Europeana si Fondul european de investitii (FEI). Ceremonia de semnare a acordului va fi gazduita de noul comisar pentru industrie si antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci.

Cu ajutorul celor 1,3 miliarde EUR alocate bugetului COSME pentru finantarea IMM-urilor, vor putea fi mobilizate fonduri in valoare de pana la 25 de miliarde EUR prin intermediul efectelor de parghie provenind de la intermediari financiari pe parcursul urmatorilor sapte ani. Acordul creeaza premisele pentru furnizarea unei finantari pentru IMM-uri prin capitaluri proprii si prin indatorare in cadrul Programului UE pentru competitivitatea intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii (COSME) pana la sfarsitul anului 2014. In urma semnarii acordului, FEI va lansa o cerere deschisa de exprimare a interesului, la care pot participa institutiile financiare eligibile (banci, institutii de garantare, fonduri etc.). In urma unei analize minutioase, FEI va selecta intermediarii financiari care vor putea oferi apoi noua finantare IMM-urilor europene din toate sectoarele.

Garantii pentru IMM-uri in valoare de 21 de miliarde EUR

COSME va functiona sub forma garantarii finantarilor oferite de banci pentru a le ajuta sa acorde IMM-urilor mai multe imprumuturi si leasinguri financiare. Impactul este substantial intrucat, datorita efectului de parghie al programului COSME, 1 EUR investit intr-o garantie a unui credit faciliteaza acordarea unei finantari in valoare de pana la 30 de EUR pentru IMM-uri. Aceste garantii vor ajuta, in mod normal, multe IMM-uri, care, in lipsa lor, nu ar putea obtine finantare din cauza unor garantii insuficiente.

Se estimeaza ca pana la 330 000 de IMM-uri vor primi imprumuturi garantate cu garantii COSME, valoarea totala a imprumuturilor ajungand la o cifra de pana la 21 de miliarde EUR. Pe baza experientei dobandite in cadrul programului care a precedat COSME, Programul pentru competitivitate si inovare (CPI), se estimeaza ca 90 % dintre beneficiari vor fi dintre cei care au 10 angajati sau mai putini, valoarea medie a unui imprumut fiind de aproximativ 65 000 de EUR. Aceasta este tocmai categoria de IMM-uri care se confrunta in prezent cu cele mai multe dificultati in obtinerea unui imprumut.

4 miliarde EUR pentru fonduri care sa ajute IMM-urile sa creasca si sa se extinda

O parte din bugetul COSME va fi investit in fonduri care pun la dispozitie capital de risc pentru etapa de extindere a IMM-urilor, in particular pentru cele care activeaza transfrontalier. Administratorii de fonduri vor functiona pe baza comerciala, pentru a se asigura ca investitiile vizeaza IMM-urile cu cel mai mare potential de crestere. Se estimeaza ca aproximativ 500 de intreprinderi vor primi finantare, valoarea totala a investitiilor ajungand la o cifra de pana la 4 miliarde EUR, atragandu-se in acelasi timp finantari suplimentare sub forma unor coinvestitii din alte surse publice si private.

Accesul la finantarea UE

Portalul dedicat accesului la finantare (http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_ro.htm) ofera informatii usor de inteles, complete si actualizate privind modul in care antreprenorii si IMM-urile pot sa aiba acces la fonduri UE in valoare totala de peste 100 de miliarde EUR, pe parcursul urmatorilor sapte ani,

Primul apel pentru propuneri de proiecte pentru Strategia Dunarii
22.07.2014

S-a deschis primul apel pentru propuneri de proiecte al Fondului pentru Proiecte al Strategiei Dunarii START. Este deschis in perioada: 18.07.2014 pana la 17.09.2014 

Ce este START?

Realizarea de proiecte si initiative este esentiala pentru succesul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD).
START - Fondul Proiectelor pentru regiunea Dunarii este o noua initiativa pilot al SUERD si ofera bani de demarare, finantarea de inceput pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a proiectelor din regiunea Dunarii. Banii initiali inseamna ca beneficiarii primesc o pre-finantare la inceputul anului pentru a acoperi cheltuielile de proiect de la inceput. Acest lucru ajuta in special organizatiile mici, cu resurse limitate, pentru a START-ul cu proiectele lor.
START este coordonat de PAC 10 - Priority Area Coordination 10 of the EUSDR (Domeniul prioritar de Coordonare 10 al SUERD) al orasului Viena, cu implicarea tuturor domeniilor prioritare. EuroVienna asigura punerea in aplicare operationala a facilitatii.
Alocarea totala pentru START se ridica la € 900.000, -, finantata in proportie de 95% de catre Comisia Europeana si 5% - de orasul Viena. Punerea in aplicare a START se va derula pana la sfarsitul anului 2016, sunt prevazute doua cereri de propuneri de proiecte.

Principii de baza pentru a fi eligibile pentru finantare START:

Proiecte situate in intreaga regiune a Dunarii:
- State membre ale UE: Germania (Baden-Württemberg si Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Bulgaria, Romania si Croatia;
- Tarile in proces de aderare la UE: Serbia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru si
- Tari din afara UE: Moldova si Ucraina (parte a tarii, situata in regiunea Dunarii).

In principiu, proiectele trebuie sa implice cel putin doi parteneri din doua tari SUERD.
Candidatii eligibili sunt organizatii publice sau private cu personalitate juridica (nu persoane fizice). START este conceput special pentru institutiile mici, non-guvernamentale si organizatiile societatii civile.
Proiecte care abordeaza un subiect (e) de la cel putin unul dintre domeniile prioritare (AP) ale SUERD:
Proiectele trebuie sa fie de interes public si sa aiba un impact macro-regional.
Durata proiectului: de pana la un an.

Ce fel de proiecte primesc sprijin?

START este conceput pentru a sprijini doua tipuri de proiecte:

 

A) O anumita parte a unui proiect mai mare
Bugetul proiectului global este mai mare decat finantarea START disponibila (dar sub € 25M):
START poate finanta, de exemplu faza de pregatire si / sau punerea in aplicare de pachete de lucru specifice ale proiectului de ansamblu.
Rezultat: pachete de lucru specifice sunt complete.

B) Un proiect mic

Bugetul total al proiectului se incadreaza in limitele de START:
START poate finanta intreaga implementare a proiectului (inclusiv activitatile de pregatire, daca este cazul).
Rezultat: proiectul este finalizat
Pentru ambele tipuri de proiecte (A si B), fondurile START pot fi utilizate pentru a efectua urmatoarele activitati:

Informatii suplimentare : http://www.danube-capacitycooperation.eu/pages/start

MS Word
Primul apel pentru propuneri de proiecte pentru Strategia Dunarii.docx
Primul apel pentru propuneri de proiecte pentru Strategia Dunarii.docx
20,10 KBytes
22.07.2014 17:14
PNDR: sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru exploatatiile agricole se prelungeste
21.07.2014

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) - fosta APDRP - anunta prelungirea termenului limita pentru depunerea de proiecte aferente Masurii 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", pana la data de 31 iulie 2014. Astfel, perioada de desfasurare a sesiunii de primire de proiecte pentru Masura 121 este 20 mai - 31 iulie 2014.
Potrivit unui comunicat emis de AFIR, motivele care au determinat solicitarea prelungirii au fost lipsa timpului necesar pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor de catre institutiile competente, precum si suprapunerea cu actuala campanie de recoltare. 
Depunerea proiectelor se va face la sediile Oficiilor Judetene pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR), in intervalul orar 09:00 - 14:00 (pentru fermele de familie) si on-line, pe www.apdrp.ro

 

 

Noua versiune a POCA 2014-2020 in consultare publica
21.07.2014

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin AM PODCA, a publicat versiunea iulie 2014 a Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 si a invitat partile interesate sa se implice in procesul de consultare a acestui program. 

Opiniile si contributiile la imbunatatirea acestui document sunt asteptate pe adresa de mail amdca@podca.ro

Sursa: AM PODCA 

 

 

Document PDF
2br3q_POCA-versiune-11.07.2014.pdf
2br3q_POCA-versiune-11.07.2014.pdf
2,28 MBytes
21.07.2014 13:39
Pagini:« Inapoi12345678910...20Inainte »