InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Surse de finantareinformatii complete privind modalitati de finantare si extindere a afacerii

Abonati-va la feed-ul surse de finantare
Turism si accesibilitate pentru toti
10.09.2013

Comisia Europeana a lansat recent cererea de proiecte "Proiectare, implementare, promovare si comercializare de itinerarii de turism accesibil - 2013" din cadrul programului Actiune pregatitoare "Turism si accesibilitate pentru toti".
Solicitanti eligibili
Pot participa la selectie autoritati publice centrale si locale, companii si IMM-uri, centre de formare, agentii, asociatii patronale, ONG-uri, universitati implicate in activitati de turism, din tarile membre UE.
Beneficiarul trebuie sa actionze in consortiu cu organismele partenere.
Parteneriatul trebuie sa cuprinda cel putin 4 IMM-uri implicate in domeniul turismului si cel putin o autoritate publica nationala/ o organizatie nationala pentru turism/ o institutie din administratie publica regionala sau locala/ o retea sau asociatie implicata in domeniu.
IMM-urile trebuie sa aiba cel putin 2 ani de experienta in domeniul turismului. Proiectele pot fi transnationale, dar nu este obligatoriu.
Actiuni eligibile
1. proiectarea, implementarea, promovarea si comercializarea de trasee turistice disponibile, care permit accesul turistilor cu nevoi speciale de accesibilitate;
2. instruirea personalului, furnizarea de competente adecvate, difuzare si supraveghere de instrumente de sprijin.
Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 22 octombrie 2013 (orele 17.00 CET).
Bugetul cererii: 950.000 euro, se acorda cofinantari in cuantum de maximum 75% si 125.000 euro/proiect.

Sursa: Comisia Europeana

Document PDF
proiectare-implementare-promovare-si-comercializare-de-itinerarii-de-turism-accesibil-2013-7297 (1).pdf
proiectare-implementare-promovare-si-comercializare-de-itinerarii-de-turism-accesibil-2013-7297 (1).pdf
166,63 KBytes
10.09.2013 13:41
Cerere de propuneri conform programului de lucru Capacitati din cel de al saptelea program-
04.09.2013

Prin prezenta comunicare se lansează o cerere de propuneri conform programului de lucru "Capacități" din cel de Al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și demonstrație (2007-2013).
Se solicită propuneri pentru următoarea cerere: Programul specific "Capacități":
Titlul cererii de propuneri Infrastructuri de cercetare Codul cererii FP7-INFRASTRUCTURES-2013-2

Budget: € 2 500 000

Deadline:  03 December 2013 at 17:00:00 (Brussels local time)


Informațiile privind bugetul, termenul-limită și procedurile aferente cererii, programul de lucru, precum și instrucțiunile pentru candidați referitoare la modalitățile de prezentare a propunerilor sunt disponibile pe site-ul la adresa: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/home

 

Document PDF
Call fiche_en.pdf
Call fiche_en.pdf
31,81 KBytes
04.09.2013 13:23
Autoritatile si beneficiarii de fonduri europene au la dispozitie un ghid cu riscuri si recomandari in domeniul achizitiilor publice
09.08.2013

La initiativa Ministerului Fondurilor Europene a fost realizat si publicat Ghidul privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice si recomandarile Comisiei Europene ce trebuie urmate de Autoritatile de Management si Organismele Intermediare in procesul de verificare a procedurilor de achizitii publice. Ghidul a fost adoptat prin Ordin comun al Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministrului Economiei, al Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al Ministrului Transporturilor, respectiv al Ministrului Fondurilor Europene.
"Acest Ghid este primul document care se realizeaza in parteneriat cu toate institutiile implicate: Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, Autoritati de Management, Organisme Intermediare, Autoritatea de Certificare si Plata, ANRMAP, UCVAP. Ghidul va reprezenta un instrument de lucru foarte util pentru toate aceste institutii, dar si pentru beneficiari, asigurand interpretarea unitara a principalelor spete din domeniul achizitiilor publice. Astfel, vor fi evitate greselile din trecut si, implicit, pierderile de bani: statul va inceta sa-si mai aplice corectii financiare pentru propriile greseli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si in utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora - bugetul de stat, bugete locale sau altele", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ghidul sintetizeaza cele mai frecvente spete identificate in cadrul verificarilor efectuate de auditul Comisiei Europene si de autoritatile romane pentru care au fost aplicate corectii financiare substantiale. Totodata, Ghidul propune si solutii la spetele prezentate.
Pentru a indrepta greselile din perioada 2009-2011, Guvernul Romaniei a decis sa suporte de la bugetul de stat contravaloarea corectiilor financiare aplicate de Comisia Europeana pentru institutiile publice finantate in cadrul Programului Operational Regional, respectiv pentru operatorii de apa si alti beneficiari din cadrul Programului Operational Mediu.

Sursa: www.fonduri-ue.ro

 

Document PDF
yobo7_Ghid.riscuri.achizitii.publice.rec.ue.pdf
yobo7_Ghid.riscuri.achizitii.publice.rec.ue.pdf
62,09 KBytes
09.08.2013 14:18
POSCCE: S-a lansat linia de finantare dedicata sprijinului pentru clustere
08.08.2013

AM POSCCE a anuntat lansarea apelului de proiecte pentru operatiunea 1.3.3 "Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere" - apel cu termen limita, depunerea proiectelor incepand cu data de 02.08.2013, pana la data de 02.10.2013.
Sursa: AM POSCCE

Arhiva ZIP
igbn2_Ghid POSCCE (4).zip
igbn2_Ghid POSCCE (4).zip
8,75 MBytes
08.08.2013 12:16
ING Bank Romania si BEI au semnat un contract de credit pentru finantarea companiilor romanesti
30.07.2013

Banca Europeană de Investiții (BEI) și ING Bank Romania au semnat in 19 iulie 2013 un contract de credit in valoare de 40 milioane EUR. Imprumutul este destinat tuturor tipurilor de beneficiari finali din Romania, in special intreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), clienți ai ING Bank Romania. Imprumutul va permite finanțarea proiectelor dezvoltate de IMM-uri, de companii de talie medie (cu pană la 3.000 de angajați), precum și de alte entități din sectorul public sau privat din Romania.
Prin contractul semnat astăzi, volumul imprumuturilor acordate de BEI de la inceputul activității sale de creditare in Romania (in 1993), se ridică la 9,4 miliarde EUR. In ultimii 5 ani, peste 700 milioane EUR au fost contractati pentru a sprijini aproximativ 2.900 de proiecte pentru IMM-uri.
"In ultimii ani, am văzut o cerere clară pentru finanțarea IMM-urilor din Romania. Cu toate acestea, companiile de talie medie se confruntă cu probleme in obținerea de finanțare intrucat, de cele mai multe ori, sunt prea mari pentru a se incadra in programele destinate IMM-urilor. Imprumutul pe care il semnăm astăzi cu ING Bank Romania va răspunde acestor nevoi și le va permite acestora accesul direct și eficient la finanțarea necesară. In prezent, BEI lucrează cu unsprezece intermediari financiari din Romania. Prin această rețea extinsă de bănci partenere, BEI oferă sprijin IMM-urilor din Romania." a declarat Mihai Tănăsescu, vice-președinte BEI, responsabil pentru activitatea de creditare din Romania.
"IMM-urile și companiile de talie medie sunt un vector important al relansării economice. Pe măsură ce afacerile mici și mijlocii se dezvoltă, vrem să finanțăm evoluția lor astfel incat să le putem susține nevoile din ce in ce mai complexe." a declarat Michal Szczurek, CEO ING Bank Romania.
ING Bank Romania continuă strategia de susținere a antreprenoriatului local in toate segmentele - de la IMM-uri și pană la companiile de talie mare, iar linia de finanțare semnată astăzi cu BEI vine in continuarea acestui demers.
Contractul incheiat reprezintă primul imprumut pe care BEI il semnează cu ING Bank Romania in calitate de intermediar. ING Bank este un partener constant al BEI, in special in zona Benelux și, mai recent, in alte cateva țări europene.
Media contact:
Banca Europeană de Investiții: Eva Henkel, e.henkel@eib.org, Tel.: +352 4379 82147
Press office: press@eib.org, +352 4379 21000
ING Bank Romania: Iosefina Frolu, iosefina.frolu@ing.ro, T: +40 209 11 39; F: 222 14 01; M: 0742 292 456
Tatiana Marin, tatiana.marin@ing.ro, T: +40 209 12 56; F: 222 14 01; M: 0746 046 332.

 

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea acestora la finantare START
19.07.2013

Valoarea maxima a finantarii
100.000 lei
Beneficiari
IMM-uri si microintreprinderi cu cel mult 2 ani de la inregistrarea la Registrul Comertului
Finantator
Guvernul Romaniei
Termen depunere
Depunere continua
Buget
20 milioane lei
Obiectivul programului
Stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, imbunatatirea performantelor economice ale celor existente, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale intreprinzatorilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.
Tipuri de ajutor financiar
Prin Program se finanteaza implementarea Planurilor de Afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, in urmatoarele conditii:
• Schema de finantare cu credit bancar:
o Alocatie Financiara Nerambursabila - maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar;
o Credit bancar - minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar - acordat de catre institutia de credit partenera. Institutia de credit partenera poate acorda credit si pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectului, dar in afara programului.
o Contributie proprie (daca este cazul).
• Schema de finantare fara credit bancar:
o Alocatie Financiara Nerambursabila - maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 Lei/beneficiar;
o Contributie proprie - minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului
Sursa: AIPPIMM

 

MS Word
aorar_procedura-start-2013-online.doc
aorar_procedura-start-2013-online.doc
228,00 KBytes
19.07.2013 12:10
Programul de granturi Raiffeisen Comunitati, editia 2013
19.07.2013

Programul de Granturi "Raiffeisen Comunitati" reprezinta un concurs online de proiecte de responsabilitate sociala, de dimensiuni mici sau mijlocii, derulate de organizatii neguvernamentale, scoli sau spitale in comunitatile in care Raiffeisen Bank S.A. isi desfasoara activitatea.
Finanţator: Raiffeisen Bank
Obiectiv:
Scopul principal al programului este de a incuraja organizaţiile şi instituţiile din Romania să dezvolte şi să implementeze programe de responsabilitate socială in beneficiul comunităţii, care să ducă la imbunătăţirea nivelului de trai din Romania.
Beneficiari eligibili:
- ONG-uri
- şcoli
- spitale
Preferinţa este insă de a finanţa asociaţii sau fundaţii şi nu instituţii ale statului, intrucat programul Raiffeisen Comunităţi işi propune să contribuie la dezvoltarea unei reţele de asociaţii comunitare care să răspundă nevoilor locale punctuale intr-un mod profesionist şi care să funcţioneze complementar serviciilor oferite de stat.
Domenii eligibile:
• educaţie - financiară şi antreprenorială;
• sport - ca stil de viaţă sănătos;
• protecţia mediului - ecologie urbană;
• sănătate;
• servicii sociale - facilitarea accesului tinerilor din categoriile dezavantajate la educaţie şi pe piaţa forţei de muncă.
Cheltuieli eligibile
• resurse umane - maximum 70% din valoarea bugetului total;
• resurse logistice - maximum 80% din valoarea bugetului total;
• costuri directe legate de proiect - maximum 80% din valoarea bugetului total.
Nu sunt eligibile investiţiile in sedii sau construcţii sau costurile de chirie pentru sediul organizaţiei sau instituţiei aplicante.
Bugetele propuse in cadrul proiectelor depuse de aplicanţi pot fi reevaluate de Raiffeisen Bank S.A.
Bugetul total al Programului de Granturi este de 100.000 EURO (echivalent in lei).
După incheierea ultimei etape, se vor desemna drept caştigătoare cele mai votate "x" proiecte, pană la epuizarea bugetului total.
Bugetul solicitat pentru fiecare proiect inscris trebuie să fie cuprins intre 4.000 RON şi 22.000 RON.
De asemenea, in scrisoarea de intenţie trebuie ataşat bugetul total necesar pentru proiect, cu sumele alocate din contribuţie proprie sau din alte surse de finanţare.
Perioada de depunere: 15 iulie - 30 septembrie 2013 inclusiv, in trei etape:
• Etapa I: 15 iulie - 2 august 2013 (inclusiv) - depunerea scrisorilor de intenţie.
Inscrierea se face pe blogul Raiffeisen Comunităţi (www.raiffeisencomunitati.ro),
unde se desfăşoară Programul de Granturi.

• Etapa a II-a: 19 august - 6 septembrie 2013 (inclusiv) - depunerea propunerilor de proiect;
• Etapa a III-a: 9 - 30 septembrie 2013 (inclusiv, pana la ora 17:00) - votarea proiectelor finale (rămase pe lista scurtă) de către publicul larg.
Lista proiectelor care au trecut de "Etapa I" va fi anunţată pe data de 19 august 2013.
Lista proiectelor care au trecut de "Etapa a II-a" va fi anunţată pe data de 9 septembrie 2013.
Lista proiectelor caştigătoare, desemnate in cadrul "Etapei a III-a" va fi anunţată pană la data de 3 octombrie 2013, după verificarea şi validarea de către Raiffeisen Bank S.A. a voturilor inregistrate.
Sursa:www.finantare.ro

 

 

Document PDF
Regulament-Program Granturi Raiffeisen Comunitati 2013.pdf
Regulament-Program Granturi Raiffeisen Comunitati 2013.pdf
199,58 KBytes
19.07.2013 12:44
Document PDF
indicatori-de-raportare-pentru-proiectele-finantate-2013.pdf
indicatori-de-raportare-pentru-proiectele-finantate-2013.pdf
105,75 KBytes
19.07.2013 12:44
Comisia ofera 100 de milioane de euro intreprinderilor nou-infiintate si IMM-urilor din domeniul tehnologiilor
17.07.2013

Aproximativ 1 000 de intreprinderi nou-inființate și alte intreprinderi extrem de inovatoare vor primi, in cadrul unei noi etape de finanțare, granturi in valoare de 100 de milioane de euro din partea parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului. Ajutorul este menit să contribuie la dezvoltarea de aplicații și alte servicii digitale, in domenii precum transportul, sănătatea, sistemele de fabricație inteligente, energie și mass-media.
Această a treia etapă a finanțării in cadrul parteneriatului vizează dezvoltarea de noi aplicații și servicii on-line in diverse domenii. Finanțarea va fi canalizată prin 20 de consorții - echipe din ecosistemul digital - care includ: acceleratoare, platforme de finanțare participativă, societăți financiare cu capital de risc, spații de colaborare, organizații de finanțare regională, intreprinderi din domeniul tehnologiei și asociații de IMM-uri. Consorțiile caștigătoare vor fi selectate in funcție de modul in care intenționează să iși maximizeze impactul economic al finanțării lor la nivelul ecosistemului digital.
Serviciile și aplicațiile se vor construi in jurul tehnologiilor dezvoltate in cadrul programului Comisiei de parteneriat public-privat pentru internetul viitorului.
Context
Acest anunț de finanțare este al treilea și ultimul apel deschis in cadrul parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului, lansat in 2011 și care dispune de un buget in valoare de 500 de milioane de euro. Parteneriatul are drept obiectiv să ajute intreprinderile și guvernele să valorifice internetul mobil și revoluția datelor și să stimuleze inovarea și crearea de locuri de muncă in industriile digitale ale Europei .
Parteneriatul public-privat pentru internetul viitorului este menit să faciliteze crearea de infrastructuri și procese operaționale mai inteligente, mai eficiente și mai durabile, printr-o mai bună integrare in rețeaua de internet și prin dezvoltarea capacităților informatice. Acest parteneriat vizează diferite sectoare, cum ar fi transportul, sănătatea, mass-media, sistemele de fabricație inteligentă și energia, definind posibile modele de afaceri inovatoare pentru aceste sectoare. In cadrul parteneriatului s-au elaborat tehnologii europene unice și s-au creat bazele pentru instrumente și servicii in domenii precum tehnologiile de tip cloud, orașele inteligente, volumul mare de date și internetul obiectelor.
In 2013, au demarat cinci proiecte mari, pentru a valida in mediul real tehnologiile dezvoltate. Platformele sectoriale elaborate in cadrul acestor proiecte vor fi puse la dispoziția IMM-urilor și a antreprenorilor din domeniul internetului pentru a crea diverse servicii și aplicații.
Această finanțare face parte, de asemenea, din inițiativa Comisiei StartUp Europe, destinată să favorizeze și să conecteze ecosistemele antreprenoriale din Europa pentru a ajuta intreprinderile nou-inființate din domeniul tehnologiilor nu numai să se lanseze in Europa, ci și să continue să se dezvolte in Europa. Inițiativa constă in:
• Leaders Club - un grup independent de fondatori in domeniul antreprenoriatului bazat pe tehnologie, care servesc drept model pentru antreprenorii europeni din domeniul internetului;
• premii și concursuri - Europioneers ii recompensează pe doi dintre cei mai buni antreprenori europeni ai anului in domeniul tehnologiei. Tech All Stars identifică cea mai bună intreprindere nou-inființată din Europa, oferindu-i acces la surse de finanțare europeană și facilitandu-i contactul cu antreprenori de succes și alte persoane influente
• crearea de rețele - Rețeaua acceleratorilor europeni inițiază și facilitează crearea unei rețele europene de acceleratori de intreprinderi din sectorul internetului;
• incurajarea talentului european in domeniul internetului (prin educație, precum "cursurile on-line deschise și in masă") - sprijinirea rețelelor, programelor și resurselor pentru sisteme de barter, acceleratoare și incubatoare, precum și mentoring.

Sursa:CE

Programul national Femeia manager editia 2013
17.07.2013

Detalii suplimentare la: www.aippimm.ro


Programului national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii isi propune sa sprijine demararea si dezvoltarea afacerilor prin facilitarea accesului la finantare, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si al prejudecatilor existente la nivel local.
Obiective generale
 imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finantare de la bugetul de stat;
 stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatilor de afaceri;
 dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor;
 cresterea numarului de noi locuri de munca create in cadrul structurilor economice private conduse de femei si a beneficiilor aduse economiei nationale.
Solicitanti eligibili
Prin Program se finanteaza implementarea celor mai bune planuri de afaceridepuse de femeile antreprenor. Pot beneficia de ajutor financiar nerambursabil microintreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati economice in mod independent sau intreprinderile individuale conduse de femei, cu o vechime de maxim 3 ani de la inscrierea in Registrul Comertului.
Pentru a beneficia de acest program, solicitantii trebuie sa obtina cel putin 60 puncte in urma completarii on-line a planului de Afaceri

 

 

Conditii de finantare

Bugetul programului pentru anul 2013 este de 500.000 lei, din care se vor acorda alocatii financiare nerambursabile (AFN).
Se estimeaza ca prin implementarea Programului, vor primi ajutor un numar de minimum 12 beneficiari.
Valoarea alocatiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar.
In cadrul programului contributia in natura nu este eligibila
Termen-limita:
Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro, pana la 19.07.2013, ora 10.00.
Calcularea punctajului planurilor de afaceri se face in mod automat si transparent dupa completarea de catre aplicanti a sectiunilor din aplicatia software conform Anexei nr. 3 la procedura programului, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finantare fiind de 60 de puncte din maxim 100 de puncte posibile.
Intreaga documentatie va fi depusa in 3 exemplare, 1 original si 2 fotocopii certificate (pe fiecare exemplar specificandu-se daca este original sau copie), intr-un plic sigilat, la OTIMMC - UPSEC: Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

 

 

MS Word
Programul national femei antreprenor.docx
Programul national femei antreprenor.docx
21,93 KBytes
17.07.2013 12:22
Necunoscut
femeia manager.rar
femeia manager.rar
209,59 KBytes
17.07.2013 12:23
Programul SRL-D s-a modificat
17.07.2013

Cei cu varste de pana la 35 de ani pot aplica pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri. Programul a fost modificat recent de guvernanti, astfel incat sa ofere tinerilor posibilitatea de a se folosi in continuare de creditul nerambursabil obtinut prin program, chiar daca societatea pe care o infiinteaza isi schimba statutul de microintreprindere.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, care transpune o schema transparenta de ajutor de minimis, a fost lansat, in urma cu 2 ani, prin OUG nr. 6/2011, in timp ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG nr. 96/2011. Avand in vedere succesul de care s-a bucurat in randul aplicantilor, programul a fost prelungit pana in anul 2020, iar un numar de cel putin 550 de tineri pe an vor beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru inca 7 ani.
In plus, schema de ajutor de stat a condus la crearea a peste 10.000 locuri de munca, motiv pentru care autoritatile au decis recent sa modifice programul, astfel incat sa ofere tinerilor posibilitatea de a se folosi de creditul nerambursabil obtinut prin program chiar daca societatea pe care o infiinteaza isi schimba calitatea de microintreprindere.
Dispozitia este prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 11/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415, din 9 iulie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii, ce stabileste urmatoarele: "facilitatile acordate prin program nu se considera acordate necuvenit si nu se recupereaza in situatia in care calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta, deoarece societatea cu raspundere limitata infiintata de intreprinzatorul debutant nu se mai incadreaza in categoria microintreprinderilor".
Concret, de-acum, finantarea nerambursabila acordata prin program (ce poate fi de maxim 10.000 euro, n.red.) nu se va mai recupera de catre stat in cazul in care societatea cu raspundere limitata debutanta (SRL-D) isi schimba calitatea de microintreprindere, trecand intr-o alta categorie de IMM.
Aceasta in conditiile in care prevederile de pana acum stabileau clar ca facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza, potrivit legii, atunci cand calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta.
Amintim ca, de la inceputul lunii iunie, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate pentru a deveni microintreprindere au fost modificate. Mai exact, conform vechilor reglementari, erau trei criterii care calificau o firma ca microintreprindere:
• cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro
• realizarea de venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
• capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
De la 1 iunie, insa, la acestea s-a mai adaugat inca o conditie, astfel ca o societate nu poate fi microintreprindere daca se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Aplicatia de inscriere, disponibila de aproape 3 luni
Aplicatia de inscriere online a planurilor de afaceri in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este disponibila inca din 22 aprilie, orele 10.00.
Inscrierile se pot face atat de pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la sectiunea "Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat", cat si prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2013.aippimm.ro.

 

Programul comert pentru IMM-uri va fi lansat in 15 iulie 2013
09.07.2013

Programul multianual de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata va putea fi accesat de IMM-uri incepand din 15 iulie 2013, data de la care aplicatia de inscriere va deveni disponibila online.
Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul Economiei.
Obiectivul principal il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati comerciale si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, urmarind adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare.
In anul 2013, Programul va putea fi accesat de cei interesati incepand din 15 iulie,data la care aplicatia de inscriere va deveni activa pe site-ul dedicat,programenationale2013.aippimm.ro. Bugetul alocat in acest an este de 17.000.000 lei pentru acordarea de alocatii financiare neramursabile, estimandu-se acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 213 beneficiari.
Informatii suplimentare: http://www.aippimm.ro/articol/programe/comert2013/coordonator-program-3, dna Ana Maria BORCEA, e-mail: ana.borcea@aippimm.ro,tel: 021 335 33 53

 

MS Word
Programul comert pentru IMM.docx
Programul comert pentru IMM.docx
23,54 KBytes
09.07.2013 17:24
Necunoscut
comert.rar
comert.rar
266,65 KBytes
17.07.2013 12:24
O noua schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri
13.05.2013

Ministerul Finantelor a pregatit o noua schema de ajutor de minimis prin care se intentioneaza sustinerea in continuare a IMM-urilor in vederea realizarii de investitii si incurajarii participarii active a acestora la redresarea economiei romanesti prin crearea de noi locuri de munca.
Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2014-2016, in limita bugetului anual alocat schemei.
Ajutoarele de minimis se acorda IMM-urilor sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier.
Prin noua schema de ajutor de minimis se introduce conditia de a crea pana la finalizarea investitiei si de a mentine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei:
• cinci locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de pana la 100.000 euro, inclusiv;
• sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pana la 200.000 euro, inclusiv;
Ajutorul de minimis se plateste dupa efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare si verificarea la fata locului de catre reprezentantii M.F.P. a cheltuielilor eligibile efectuate de intreprinderi.
In cazul constructiilor cu scop industrial, valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina pe baza unor standarde de cost in scopul evitarii decontarii unor cheltuieli supraevalute si eliminarii subiectivismului in evaluarea proiectelor de investitii.
De asemenea, prin prezentul proiect de act normativ se urmareste instituirea unei reguli procedurale care vizeaza descrierea etapelor, a termenelor si a documentelor pentru obtinerea Acordului pentru finantare si plata ajutorului de minimis, avand ca obiectiv eficientizarea procesului de analiza, acordare si plata a ajutorului de minimis.


Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Document PDF
5aylm_NF_Proiect_HG_minimisIMM_09052013.pdf
5aylm_NF_Proiect_HG_minimisIMM_09052013.pdf
167,47 KBytes
13.05.2013 10:48
Document PDF
o5mcs_Proiect_HG_minimisIMM_09052013.pdf
o5mcs_Proiect_HG_minimisIMM_09052013.pdf
238,18 KBytes
13.05.2013 10:48
Concursurile locale de proiecte pentru tineret-2013
08.05.2013

Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza, prin intermediul Directiilor Judetene pentru Sport si Tineret/respectiv a municipiului Bucuresti, Concursurile Locale de Proiecte de Tineret, editia 2013.
Obiective generale
Principalele obiective ale programului sunt stimularea activitatii economice a tinerilor, facilitarea accesului la actul de cultura si cresterea consumului cultural la tineri, precum si implicarea acestora in viata comunitatilor din care fac parte.
Solicitanti eligibili:
Pot participa ONG-urile de tineret constituite conform legii.
Participantii trebuie sa asigure contributia (in bani si/sau vaforizata) proprie si din resurse atrase de cel putin 10% din valoarea proiectului propus.
Se recomanda ca minimum 80% din participantii la proiectele de tineret sa fie tineri cu varsta intre 14-35 ani.
ONG-urile trebuie sa se incadreze in tematica agreata, conform listei de prioritati:

Participarea civica
 sprijinirea de actiuni specifice de voluntariat;
 sprijinirea infiintarii de structuri de/pentru tineret; dezvoltarea si diversificarea celor existente;
 facilitarea consultarii intre autoritatile centrale si locale si structurile reprezentative de tineret;
 dezvoltarea de parteneriate intre structurile de/pentru tineret si administratia publica centrala si locala;
 dezvoltarea si diversificarea actiunilor privind implicarea tinerilor in viata comunitatii.

Participarea economica
 stimularea activitatii economice a tinerilor;
 stimularea creativitatii tinerilor in domeniul economic si social.

Participarea culturala
 facilitarea accesului la actul de cultura si cresterea consumului cultural la tineri;
 sprijinirea si stimularea creativitatii culturale.

Participarea la educatie
 dezvoltarea si diversificarea ofertei educationale nonformale pentru tineri;
 sprijinirea procesului de educare si formare continua;
 facilitarea mobilitatii tinerilor intre sistemul de invatamant si piata muncii;
 dezvoltarea si diversificarea actiunilor de timp liber, vacanta, sport si turism pentru tineri.

Conditii de finantare

Bugetul alocat pentru anul 2013 este de 1,5 milioane de lei. Gradul maxim de co-finantare de la bugetul de stat este de 90%

Termen limita:

Perioada de depunere a proiectelor: 7-20 mai 2013, la sediile locale DJST/DSTMB.
Etapa de analiza a eligibilitatii aplicantilor: 21-23 mai, urmata de afisarea rezultatelor, pe 24 mai.
Proiectele se vor derula in perioada 2 iulie-15 noiembrie 2013
Sursa:www.finantare.ro

Document PDF
Anexa D OM 355 din 2013.pdf
Anexa D OM 355 din 2013.pdf
5,91 MBytes
08.05.2013 13:48
Fonduri structurale O221 - Ghidul solicitantului
29.04.2013

Detalii suplimentare la: www.ancs.ro/ro/articol/3146/comunicare-fonduri-structurale-o221-ghidul-aplicantului-consultare-publica

ANCS a lansat spre consultare Ghidul solicitantului pentru Operaţiunea 2.2.1
"Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare)"


Ghidul se adresează instituţiilor de invăţămant superior de drept public acreditate şi structurilor acestora (inclusiv spitalelor clinice şi universitare, care au activitate de cercetare-dezvoltare) şi instituţiilor de cercetare-dezvoltare de drept public, calificate ca organizaţii de cercetare.

Ghidul este anexat.

Eventualele sugestii şi comentarii pot fi trimise la adresa structurale@ancs.ro.

Sursa: ANCS

Document PDF
Ghid
4lxn3_ghid-221-2013.pdf
4,59 MBytes
29.04.2013 13:38
Se lanseaza apelul din acest an pe Programul pentru tinerii intreprinzatori
16.04.2013

Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism a anuntat lansarea apelului din acest an pe "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri", finantat din fonduri nationale.
Astfel, incepand din data de 22 aprilie 2013, ora 10.00, aplicatia on-line de inscriere a proiectelor va fi activa.

Pentru a accesa aplicatia on-line: http://programenationale2013.aippimm.ro/

Sursa: Ministerul Economiei

 

MS Word
ghid-tineri-2013.doc
ghid-tineri-2013.doc
4,66 MBytes
16.04.2013 13:57
Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderile mici si mijlocii
16.04.2013

Obiectivele programului de finantare
Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii are ca obiectiv facilitarea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la garantare si creditare, prin acordarea unei linii de credit cu dobanda integral subventionata si/sau garantata partial de stat.
Programul mai urmareste:
- mentinerea activitatii si a locurilor de munca existente in randul I.M.M. si sustinerea competitivitatii - economice a acestora;
- reducerea arieratelor datorate statului de catre sectorul I.M.M.;
- reducerea masei monetare in numerar, care, in prezent, circula nestingherita in economia nefiscalizata.

Solicitanti eligibili
Pot beneficia de facilitatile acordate prin Program, I.M.M.-urile care, la data aprobarii creditului, indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
a) nu se afla in dificultate in sensul pct. 9 din Comunicarea Comisiei - Liniile directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244/2 din 1 octombrie 2004;
b) in cazul in care a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat impotriva lor, aceasta a fost deja executata, creanta fiind integral recuperata;
c) nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei si institutia de credit partenera;
d) suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), luand in calcul inclusiv ajutorul acordat in baza programului, nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul I.M.M.-urilor care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
e) nu figureaza cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare;
f) nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati;
g) impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei, in temeiul prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) prezinta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului;
i) au minimum 2 ani de activitate consecutivi.
Activitati eligibile
Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru:
-cheltuieli privind aprovizionarea, productia, desfacerea;
-cheltuieli privind executarea de lucrari si/sau prestarea de servicii;
-cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor;
-alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente;
-cheltuieli cu salariile si alte cheltuieli asimilate;
-plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
-alte costuri de operare
Conditii de finantare
Programul consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 400.000 lei/I.M.M./an, cu urmatoarele facilitati, care pot fi acordate impreuna sau separat:
a) dobanda total subventionata - subventia acordata I.M.M.-urilor de la bugetul de stat de catre Ministerul Economiei, in proportie de 100% pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata in conditiile Legii Nr. 218 din 19 noiembrie 2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii si a HG 139/2013. pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 682/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii.
b) garantii in numele si in contul statului acordate de FNGCIMM, in calitate de mandatar al Ministerului Finantelor Publice, pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respecta conditiile programului si se incadreaza in normele si procedurile interne ale institutiilor de credit. Garantia in numele si in contul statului se acorda numai in situatia in care beneficiarul programului nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.
Linia de credit cu dobanda subventionata si/sau, dupa caz, cu garantie de stat este de maximum un an; perioada de rambursare a creditelor este stabilita de institutia de credit care a acordat creditul conform normelor interne ale acesteia.
Procedura de inscriere
Inscrierea se poate face atat de pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la sectiunea "Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat", cat si prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2013.aippimm.ro.

 

Text
ghidul-aplicantului--kogalniceanu-2013--3--site.htm
ghidul-aplicantului--kogalniceanu-2013--3--site.htm
223,68 KBytes
16.04.2013 14:26
Noi granturi pentru ONG-uri vor fi lansate in cadrul Mecanismului Financiar al SEE
08.04.2013

Pe data de 18 aprilie 2013 va fi lansat la Bucuresti Programul RO09 Fondul pentru ONG-uri, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014. Avand un buget total de circa 30 de milioane de euro, programul isi propune sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltarea durabila prin finantarea de proiecte dezvoltate si implementate de ONG-uri.
Programul este gestionat in Romania de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR), in baza acordului de implementare semnat pe 12 februarie 2013 la Bruxelles cu Oficiul Mecanismului Financiar al SEE.
Mai mult de o treime din bugetul disponibil va fi alocat pentru finantarea proiectelor ce sprijina dezvoltarea democratiei, drepturile omului - inclusiv drepturile minoritatilor - si antidiscriminarea, buna guvernare si transparenta, democratia participativa, promovarea egalitatii de gen, combaterea rasismului si xenofobiei, precum si a inegalitatilor sociale, saraciei, excluziunii sociale si violentei de gen.
Peste 20% din alocarea totala a Programului va fi utilizata pentru finantarea proiectelor ce implica furnizarea de servicii sociale si servicii de baza pentru grupurile vulnerabile, iar cel putin 10% din buget va fi alocat proiectelor ce vizeaza copii si tineri. Restul alocarii va fi utilizat pentru finantarea proiectelor ce au ca scop protectia mediului si combaterea schimbarilor climatice.
Totodata, in cadrul Programului vor fi alocate fonduri pentru sprijinirea organizatiilor din Romania in cautarea de parteneri pentru proiecte de cooperare bilaterala, fiind incurajate astfel activitatile de networking si schimbul de experienta intre aplicantii din Romania si statele care contribuie la Mecanismul Financiar al SEE - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
In perioada imediat urmatoare, FDSC va lansa un website dedicat Programului RO09 "Fondul pentru ONG-uri", informatii despre website urmand a fi publicate pe www.fdsc.ro. Tot aici vor fi disponibile in curand informatii privind evenimentul de lansare, impreuna cu formularul de inscriere la eveniment.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Scheme de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finantelor
26.03.2013

Detalii suplimentare la: www.mfinante.ro

Urmare a publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei nr.106/22.02.2013 a Legii nr. 5/2013 privind bugetul de stat pe anul 2013, Ministerul Finantelor a anuntat ca,incepand cu data de 07 martie 2013, s-a redeschis sesiunea de depunere a Cererilor de acord pentru finantare aferente:
• Hotararii Guvernului nr.1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile

si

• Hotararii Guvernului nr.797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca.
Conform Legii bugetului de stat pe anul 2013, au fost prevazute credite de angajament pentru finantarea proiectelor de investitii in baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerului Finantelor Publice. Plafonul maxim pentru creditele de angajament, conform Hotararii Guvernului nr.1680/2008 si Hotararii Guvernului nr.797/2012, cumulat pentru cele doua HG-uri, este de 3,22 miliarde lei.
Avand in vedere obiectivele strategice ale Programului de Guvernare 2013-2016 de incurajare a investitiilor cu scopul urgentarii reducerii decalajelor ce despart Romania de tarile avansate din Uniunea Europeana, de sustinere in continuare a mediului de afaceri, de refacere a atractivitatii investitionale a Romaniei si crearii de noi locuri de munca, Ministerul Finantelor Publice urmareste prioritizarea finantarii investitiilor, in sensul finantarii prioritare a investitiilor care au un impact economic si social imediat in contextul unei dezvoltari regionale durabile si echilibrate, aflate intr-un stadiu avansat de implementare, cu posibila finalizare in cursul anului 2013.
In acest sens, Ministerul Finantelor precizeaza faptul ca pentru toate proiectele ce urmeaza a fi depuse in acest an si pentru care, in urma analizarii documentatiei depuse de solicitanti, va fi emis Acord pentru finantare, Ministerul Finantelor Publice are in vedere plata ajutorului de stat catre intreprinderile beneficiare, in conformitate cu graficul de implementare a planurilor de investitii prevazute de acestea, in perioada 2014-2018.

 

Document PDF
HG1680_armonizata19102012.pdf
HG1680_armonizata19102012.pdf
348,18 KBytes
26.03.2013 12:43
Document PDF
t505n_HG797_112012.pdf
t505n_HG797_112012.pdf
254,57 KBytes
26.03.2013 12:45
Cereri de proiecte pentru Pescuit si Acvacultura
07.03.2013

Directia Generala Pescuit - Autoritatea de Management pentru POP (DGP-AMPOP) anunta lansarea, in data de 11 martie, a sesiunii inchise de primire cereri de finantare pentru urmatoarele masuri/actiuni pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit si acvacultura conform masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.
- Masura 1.3: Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate, avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 1.000.000 euro;
- Masura 1.4: Pescuitul costier la scara mica, avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 500.000 euro;
- Masura 2.1: Acvacultura - Actiunile 1, 2 si 3, avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 60.000.000 euro;
- Masura 2.3: Prelucrarea si comercializarea pestelui, avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 10.000.000 euro

Depunerea proiectelor se va face la sediile Compartimentelor Regionale, in intervalul 8.30-16.30, pana la 11 mai 2013. Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecarei masuri.

Detalii: AM POP, Tel: 021-3079802, Email: pescuit@madr.ro

AM POP a publicat ghidurile pentru liniile de finantare care se deschid pe 11 martie 2013
04.03.2013

Incepand cu 11 martie 2013 si pana pe 11 mai 2013, in cadrul POP vor putea fi depuse proiecte pe 4 linii de finantare. De asemenea, au fost publicate si 3 dintre Ghidurile Solicitantului - versiunea 2013.
Cele 4 apeluri de proiecte sunt:
• Masura 1.3. "Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate", avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 1.000.000 euro
• Masura 1.4 "Pescuitul costier la scara mica", avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 500.000 euro;
• Masura 2.1. "Acvacultura" - Actiunile 1, 2 si 3, avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 60.000.000 euro
• Masura 2.3 "Prelucrarea si comercializarea pestelui", avand alocata pentru aceasta sesiune suma de 10.000.000 euro

Sursa: www.madr.ro

Arhiva ZIP
4cdrm_Ghid Masura 1.3.zip
4cdrm_Ghid Masura 1.3.zip
2,26 MBytes
04.03.2013 12:17
Arhiva ZIP
wjlka_Ghid Masura 2.1.zip
wjlka_Ghid Masura 2.1.zip
2,28 MBytes
04.03.2013 12:17
Arhiva ZIP
tsja1_Ghid Masura 2.3.zip
tsja1_Ghid Masura 2.3.zip
2,26 MBytes
04.03.2013 12:17
Pagini:« Inapoi1...345678910111213...20Inainte »