InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Surse de finantareinformatii complete privind modalitati de finantare si extindere a afacerii

Abonati-va la feed-ul surse de finantare
Schema de ajutor de minimis pentru proiecte de promovare a diversitatii in cultura si arta, publicata spre consultare
16.07.2014

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii (UMP Cultura) a publicat, spre consultare publica, schema de ajutor de minimis Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european - cerere de proiecte mici. 
Potrivit documentului publicat de UMP Cultura, organizatiile eligibile - creatori, artisti si experti din domeniul culturii - pot solicita intre 5.000 si 15.000 de euro pe proiect. Schema este finantata prin Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), Programul PA17/RO13 si are un buget de aproximativ 624.000 euro, distribuit pe 2 componente:

 • Componenta 1: Constientizarea diversitatii culturale si intarirea dialogului intercultural - 323.566 euro
 • Componenta 2: Documentarea istoriei culturale - 300.000 euro

 Date de contact UMP Cultura:

Adresa: Bd. Unirii nr. 22, sector 3, 030833 Bucuresti
Tel/Fax: 021.224.45.12
Email: office@fonduri-diversitate.ro
Facebook: facebook.com/fonduridiversitate
Persoana de contact: Monica Pislariu - responsabil comunicare

Sursa: www.fonduri-diversitate.ro

Document PDF
1b6y2_181-Schema de ajutor de minimis.pdf
1b6y2_181-Schema de ajutor de minimis.pdf
480,61 KBytes
16.07.2014 10:31
Start up-urile din industriile creative, sustinute printr-un program dedicat
16.07.2014

Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism in parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, va lansa un program dedicat  start up-urilor din industriile creative, finantat din fonduri europene.

 

,,Prin acest program, ne propunem dezvoltarea unui Equity Fund care sa sprijine sectoarele creative, IT-ul in principal si care sa valorifice potentialul de inovare al tinerilor romani. Romania isi continua astfel politica de pozitionare ca HUB-ul cel mai potrivit start up-urilor din Sud Estul Europei." a declarat Florin Nicolae Jianu, minstrul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.

 

 

Sursa: D.I.M.M.M.A.T.

Sprijin financiar pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2014-2018
15.07.2014

Executivul a aprobat Hotararea ce stabileste modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene (UE) pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2014-2018.

 

Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea UE este de 47,7 milioane euro.

 

Astfel, se creeaza cadrului juridic necesar aplicarii directe in legislatia nationala a noilor directii de actiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizeaza sectorul vitivinicol, iar adoptarea noii hotarari de Guvern raspunde obiectivului noului Program National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol si a masurilor notificate pentru perioada 2014 - 2018.

 

Masurile pentru care se acorda sprijin financiar din partea UE producatorilor din sectorul vitivinicol in perioada 2014-2018 sunt:

- restructurarea si reconversia plantatiilor viticole;
- promovarea vinurilor cu doua submasuri, respectiv promovarea vinurilor produse in Uniune care consta in actiuni de informare in statele membre privind schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si promovarea vinurilor in tari terte;
- asigurarea recoltei de struguri;
- investitii.

 

Mentionam ca prin Programul National Suport 2009 - 2013, sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiara anuala de 42,1 milioane euro, din fonduri comunitare (FEGA), pentru urmatoarele masuri eligibile, in functie de specificul viticulturii autohtone:

           -     restructurarea si reconversia podgoriilor;
           -     asigurarea recoltei plantatiilor viticole;
           -     folosirea mustului concentrat in vederea ridicarii tariei alcoolice a vinurilor;
           -     promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte.

 

Sectorul vitivinicol a absorbit, in proportie de 100%, fondurile europene puse la dispozitie de Comisia Europeana in cadrul acestui program, intre anii 2009-2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate de acest Program, prin noul Program National de Sprijin 2014-2018, cuantumul anual alocat Romaniei a fost majorat la 47,7 milioane euro, pentru ca sectorul vitivinicol sa beneficieze de o dezvoltare cat mai extinsa.

 

 

Sursa: MADR

Document PDF
863e2_pns-viticultura-2014-2018-update.pdf
863e2_pns-viticultura-2014-2018-update.pdf
379,75 KBytes
15.07.2014 10:18
Cererea de proiecte de 200 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale, va fi lansata in data de 28 iulie a.c.
14.07.2014

Propunerile de proiecte pentru contractarea finantarilor de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale vor putea fi incarcate in sistemul Action Web in perioada 28 iulie - 11 august a.c., conform prevederilor documentelor publicate astazi, 10 iulie a.c., in Monitorul Oficial.

"Lansarea acestui apel dedicat dezvoltarii economiei sociale reprezinta inca un pas in a incepe sa finantam in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane proiecte care sprijina semnificativ incluziunea sociala si care pot produce schimbari de anvergura la nivelul societatii. Odata cu lansarea cererii de proiecte de 200 milioane de euro pentru finantarea economiei sociale prin POS DRU marcam importante schimbari de abordare: proiectele vor fi evaluate inca din prima zi de depunere - nu mai stam sa asteptam inchiderea apelului pentru a incepe evaluarea-, respectiv am plafonat nivelul salariilor si al altor cheltuieli eligibile in cadrul proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte va fi incurajata infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale. Scopul acestora va fi oferirea de noi servicii si oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale, vor facilita accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si vor contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.

Finantarile vor sustine grupurile defavorizate precum persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, copii si femei in situatii de risc, familii monoparentale sau care au mai mult de doi copii, persoane care au parasit timpuriu invatamantul scolar, victime ale violentei in familie, persoane care traiesc din venitul minim garantat sau care locuiesc in comunitati izolate, victime ale traficului de persoane etc. Din categoria beneficiarilor si partenerilor eligibili pentru contractarea de finantari in cadrul acestui apel fac parte ONG-urile, furnizorii de servicii sociale, furnizorii de servicii de ocupare acreditati (publici si privati), autoritati ale administratiei publice locale etc.

Informatii suplimentare: http://www.fonduri-ue.ro/comunicare/stiri-am-oi/2616-posdru

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

 

 

COSME:1 milion de Euro pentru diversificarea produselor si ofertei turistice in UE
09.07.2014

Agentia Europeana pentru IMM-uri (EASME) a lansat un apel pentru proiecte COS-WP2014-3-15-03:Diversificarea produselor si ofertei turistice in UE - Produse de turism transnational durabil 2014

 

Obiectivul principal este intarirea competitivitatii sectorului turism in Europa si a durabilitatii acestuia prin incurajarea  diversificarii furnizarii de produse si servicii turistice.

Proiectele trebuie sa promoveze produsele de turism transnational durabil (rute, itinerarii, trasee, oferta turistica...) cu activitati sportive sau wellness intr-una din categoriile: turism de litoral, maritim, de munte sau rural. 

 

Cine poate solicita finantare:

Aplicantii trebuie sa fie persoane juridice publice sau private localizate in tarile UE si care sunt

active in sectorul turism sau alt domeniu strict legat de proiect.

Propunerea de proiect trebuie prezentata de consortii formate din minim 5 persoane juridice, acoperind minim 4 state membre UE. Din cei minim 5 parteneri, cel putin 2 trebuie sa fie IMM-uri din sectorul turism si cel putin unul o autoritate publica locala/regionala/nationala.

Trebuie furnizata o scrisoare de sustinere a ideii de proiect din partea unei autoritati publice nationale guvernamentale din una din tarile eligibile, respectiv Ministerul care se ocupa de turism si/sau dezvoltare regionala sau alt domeniu legat de subiectul proiectului.  

 

Activitatile sunt eligibile daca:

a) sunt focalizate pe sport sau wellness

b) sunt transnationale

c) promoveaza turismul durabil

 

Aplicantii pot propune orice tip de activitati care se incadreaza in urmatoarele 3 domenii:

1) dezvoltarea si intarirea produselor de turism durabil prin propunerea de oferte/pachete turistice concrete si facilitarea intrarii acestora pe piata dupa finalizarea proiectului;

2) promovarea si intarirea vizibilitatii  produselor de turism durabil prin activitati comune transnationale de promovare-comunicare, intre care furnizarea de informatii practice si cuprinzatoare catre potentiali turisti si alti stakeholderi din turism;

3) facilitarea parteneriatelor public-private si integrarea intreprinderilor din turism, in special IMMuri, precum si a autoritatilor locale, in lantul de furnizare al produselor de turism transnational, precum si in strategiile de dezvoltare regionala si de promovare a turismului.

 

Bugetul disponibil si modul de co-finantare:

Bugetul total disponibil pentru co-finantarea proiectelor este estimat la 1.000.000 Euro.

Alocarea maxima pe un proiect este de 250.000 Euro. Se asteapta sa se finanteze 5 propuneri de proiect. Rata maxima de co-finantare este de 75% din costurile eligibile.

 

Termenul limita de depunere electronica a propunerilor de proiecte este 7 octombrie 2014.

 

Informatii suplimentare:

 

http://ec.europa.eu/easme/sustainable-tourism-products_en.htm

 

 

 

Banca Europeana de investitii: BEI creste cu 50 milioane EUR sprijinul pentru IMM-urile si intreprinderile cu capitalizare medie din Romania
13.06.2014

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda UniCredit Leasing Corporation din Romania un imprumut de 50 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor promovate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) si de intreprinderile cu capitalizare medie din domeniul agriculturii, industriei si serviciilor din Romania. Se preconizeaza ca cel putin 70% din imprumut va sprijini proiectele IMM-urilor, in timp ce intreprinderile cu capitalizare medie vor beneficia de circa 30% din valoarea imprumutului.

Potrivit dlui Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI, "fondurile BEI vor facilita accesul IMM-urilor si intreprinderilor cu capitalizare medie romane active in sectoarele agriculturii, industriei si serviciilor din Romania. Imbunatatirea accesului la finantare pe termen lung pentru aceste societati joaca un rol semnificativ in dezvoltarea si diversificarea economiei Romaniei, avand un impact pozitiv asupra cresterii economice si crearii de noi locuri de munca in toata tara, inclusiv in mediul rural."

O parte din imprumut se va combina cu Facilitatea de finantare a IMM-urilor, un program comun al BEI si al Comisiei Europene care imbina imprumuturile BEI si ajutoarele nerambursabile ale Comisiei pentru a imbunatati capacitatea si infrastructura de creditare pentru IMM-uri.

Imprumutul actual reprezinta o continuare a cooperarii fructuoase intre BEI si UniCredit Leasing Corporation din Romania. Imprumutul anterior acordat de BEI, in valoare de 50 de milioane de euro, a fost utilizat in intregime in beneficiul proiectelor IMM-urilor si intreprinderilor cu capitalizare medie.

Context:

Banca Europeana de Investitii este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene si este detinuta de statele membre ale UE. Banca pune la dispozitie finantare pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE

 

 

Ghidul pentru un nou apel de granturi pe POSDRU, publicat spre consultare!
20.05.2014

AM POSDRU a publicat  in,19 mai 2014, spre consultare, schita Ghidului Solicitantului Conditii Specifice pentru CPP "Sprijin pentru grupurile vulnerabile prin accesul la educatia initiala" (DMI 1.1 - granturi).

Propunerile, sugestiile si opiniile privind imbunatatirea acestui document pot fi transmise pana la data de 23.05.2014 la adresa de email educatieinitiala@fseromania.ro.

Sursa: www.fseromania.ro

 

 

Document PDF
aepuk_draftghid1.1.pdf
aepuk_draftghid1.1.pdf
203,78 KBytes
20.05.2014 10:19
PNDR 2014-2020 Apeluri pentru Masura 121
20.05.2014

APDRP a publicat Ghidurile in varianta finala pentru apelurile pe Masura 121 - ferme familiale si modernizarea exploatatiilor ce urmeaza sa se deruleze in perioada 20 mai -18 iulie 2014.


Sursa: APDRP

 

 

Necunoscut
h4hli_Ghid Masura 121 - Ferme de familie.zip
h4hli_Ghid Masura 121 - Ferme de familie.zip
7,75 MBytes
20.05.2014 10:29
Necunoscut
ovr08_Ghid Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor.zip
ovr08_Ghid Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor.zip
7,81 MBytes
20.05.2014 10:29
Incepand cu 26 mai 2014 nu se mai depun proiecte in cadrul Programului dedicat tinerilor intreprinzatori!
14.05.2014

Datorita epuizarii bugetului aprobat pentru derularea Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri in anul 2014, aplicatia de inscriere in cadrul acestui program va deveni inactive incepand cu data de 26.05.2014.

Sursa: DIMMMAT

 

 

PNDR: Se lanseaza o noua sesiune de depunere de proiecte pe Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole!
05.05.2014

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescut a anuntat lansarea in perioada 20 mai - 18 iunie 2014 a unei noi sesiuni de depunere de proiecte pentru Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole. Fondurile disponibile sunt de 150 de milioane de euro. 


Sursa: APDRP

 

 

Document PDF
AnuntCereriProiecte_FEADR_M121_S1.14_2014_mai_.pdf
AnuntCereriProiecte_FEADR_M121_S1.14_2014_mai_.pdf
152,60 KBytes
05.05.2014 16:33
Document PDF
GS_M121_FF_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
GS_M121_FF_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
2,11 MBytes
05.05.2014 16:34
Firmele care comercializeaza produse si servicii de piata pot aplica pentru fonduri nerambursabile de pana la 80.000 lei
25.04.2014

Firmele care comercializeaza produse si servicii de piata pot aplica pentru fonduri nerambursabile de pana la 80.000 lei

     

 

 

Firmele care vor sa obtina finantare de la stat prin programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata pot depune online cereri. Beneficiarii eligibili pot accesa pana la 80.000 lei sub forma de alocatii financiare neramursabile. Aplicatia de inscriere online in cadrul Programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata este disponibila incepand cu data de 24 aprilie 2014 , orele 10.00. Aplicatia va fi deschisa pana in 3 mai 2014.

Inscrierile se pot face atat pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la sectiunea "Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat", cat si prin intermediul link-ului direct: http://programe2014.aippimm.ro. Pentru participarea la Program, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola. Dupa inregistrare, se completeaza on-line planul de investitie si se incarca mai multe documente insotitoare, conform indicatiilor din Procedura de implementare a programului.

 

Cum se acorda finantarea?

 

Conform procedurii, bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2014 este de18.039.000 lei pentru acordarea de alocatii financiare neramursabile. Pentru anul 2014, prin implementarea Programului, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 225 beneficiari.

Beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 80% pentru microintreprinderi, 70% pentru intreprinderi mici si 60% pentru intreprinderi mijlocii  din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA).Valoarea maxima a AFN nu poate depasi suma de 80.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Sursa: http://programe2014.aippimm.ro/

MS Word
Firmele care comercializeaza produse si servicii de piata pot aplica pentru fonduri nerambursabile de pana la 80.docx
Firmele care comercializeaza produse si servicii de piata pot aplica pentru fonduri nerambursabile de pana la 80.docx
19,80 KBytes
25.04.2014 14:14
MS Word
anexa-2-activitati-eligibile-2014-2.doc
anexa-2-activitati-eligibile-2014-2.doc
102,50 KBytes
25.04.2014 14:14
MS Word
anexa-3-plan-investitii2014-2 (1).doc
anexa-3-plan-investitii2014-2 (1).doc
265,50 KBytes
25.04.2014 14:14
MS Word
anexa-4-declaratie-ajutor-de-minimis-2014-2.doc
anexa-4-declaratie-ajutor-de-minimis-2014-2.doc
159,00 KBytes
25.04.2014 14:15
MS Word
anexa-5-declaratie-incadrare-imm-2014-2.doc
anexa-5-declaratie-incadrare-imm-2014-2.doc
53,50 KBytes
25.04.2014 14:15
MS Word
anexa-6-calcul-intreprinderi-partenere-legate2014-2.doc
anexa-6-calcul-intreprinderi-partenere-legate2014-2.doc
110,50 KBytes
25.04.2014 14:15
MS Word
anexa-9-angajament-formular-raportare-2014-2.doc
anexa-9-angajament-formular-raportare-2014-2.doc
47,50 KBytes
25.04.2014 14:15
MS Word
anexa-12-contract-finantare2014-2.doc
anexa-12-contract-finantare2014-2.doc
201,50 KBytes
25.04.2014 14:16
MS Word
anexa-13-cererea-tip-de-acord-de-principiu-2014-2.doc
anexa-13-cererea-tip-de-acord-de-principiu-2014-2.doc
49,50 KBytes
25.04.2014 14:16
MS Word
anexa-10-opis2014-2.doc
anexa-10-opis2014-2.doc
69,00 KBytes
25.04.2014 14:16
MS Word
anexa-10-opis2014-2.doc
anexa-10-opis2014-2.doc
69,00 KBytes
25.04.2014 14:16
MS Word
modificare-procedura-comert-servicii-2014.doc
modificare-procedura-comert-servicii-2014.doc
222,50 KBytes
25.04.2014 14:16
MS Word
procedura-comert-2014-5.doc
procedura-comert-2014-5.doc
200,00 KBytes
25.04.2014 14:16
Beneficiarii POP vor putea primi avansuri pentru a putea derula mai usor proiectele
23.04.2014

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit (AM POP), va putea acorda avansuri beneficiarilor pentru ca acestia sa deruleze mai usor investitiile preconizate.

In acest scop, in data de 15 aprilie 2014, Parlamentul Romaniei a adoptat modificarea Ordonantei de Urgenta 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite acordarea de avansuri din finantarea nerambursabila, atat la inceputul implementarii, cat si pe parcursul acesteia.

"Prin aceasta facilitate vrem sa venim in intampinarea beneficiarilor si sa le oferim sprijin efectiv pentru a derula si finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezinta o prima masura pe care am luat-o pentru a accelera absorbtia Programului Operational de Pescuit si sunt determinat in a continua imbunatatirea si eficientizarea acestor finantari importante pentru sectorul piscicol din Romania", a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat in MADR.

Beneficiarii privati ai POP care nu au inceput investitia vor putea solicita un avans de pana la 40% din valoarea finantarii nerambursabile, iar cei publici de pana la 50%. In cazul in care investitiile sunt demarate, AMPOP poate plati valoarea totala eligibila nerambursabila a transei de plata, pe baza facturilor prezentate, urmand ca beneficiarii sa justifice ulterior virarea sumelor catre terti prin Ordin de Plata.

Trebuie sa facem precizarea ca pentru a primi aceste sume de bani, un beneficiar trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie care sa acopere 110% din valoarea avansului. Aceasta poate fi emisa de o banca comerciala sau de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

 

Sursa:MADR

Guvernul a adoptat astazi o hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor
23.04.2014

Guvernul a adoptat astazi 23.04.2014 o hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca. 

Noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii a minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale. 

Se pot emite acorduri pentru finantarea in baza schemei pana la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei. Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala.

Sursa: Guvernul Romaniei

PNDR 2014 - 2020: Primele Ghiduri ale Solicitantului in consultare publica!
14.04.2014

APDRP a publicat spre consultare publica Ghidurile Solicitantului pentru Masura 121 - Ferma de familie si Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole. Reprezentantii APDRP au declarat pentru www.fonduri-structurale.ro faptul ca se are in vedere lansarea acestor linii de finantare in mai 2014

Aceste noi sesiuni de depunere de proiecte vor fi organizare in conformitate cu prevederile tranzitorii din Regulamentului (UE) NR. 1310/2013, in care la art.3 se fac precizari legate de posibilitatea organizarii unor astfel de sesiuni inainte de aprobarea noului program de dezvoltare rurala 2014 - 2020. 

Sugestiile si comentariile pot fi transmise la promovare@apdrp.ro in termen de doua saptamani. 

Sursa: APDRP

 

 

Document PDF
ehxfk_GS_M121_ME_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
ehxfk_GS_M121_ME_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
1,96 MBytes
14.04.2014 13:48
Document PDF
pyd0p_GS_M121_FF_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
pyd0p_GS_M121_FF_mai2014_11.04.2014_V.Cons.pdf
2,11 MBytes
14.04.2014 13:48
PNDR: Incepand cu 2014, depunerea proiectelor pe dezvoltare rurala se va face online!
10.04.2014

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat ca va primi on-line cererile de finantare ale investitorilor in agricultura prin intermediul portalului www.apdrp.ro.
Incepand cu prima sesiune de depunere de proiecte din 2014 pentru Programul National de Dezvoltare Rurala,potentialii beneficiari se vor inregistra pe pagina de internet a APDRP, vor completa cu informatii specifice o serie de date de identificare si vor incarca in format electronic Cererea de Finantare, cu toate documentele anexate pentru a fi transmise automat catre APDRP.
Fermierii care solicita fonduri pentru fermele de familie vor depune, in continuare, Cererile de Finantare la Oficiile judetene ale APDRP in format tiparit si electronic. 
"Depunerea on-line a cererilor de finantare vine ca o facilitate pentru investitorii din agricultura care doresc sa acceseze fondurile europene acordate prin PNDR. De asemenea, se constituie si ca o etapa in demersul APDRP de a optimiza si facilita procesul de solicitare a fondurilor europene. Facilitatea consta in usurinta completarii Dosarului Cererii de Finantare, dar si a depunerii acestuia, fara a mai fi necesara deplasarea la Oficiile judetene ale APDRP. In aceeasi ordine de idei, sistemul va permite eliminarea oricaror suspiciuni privind depunerea si inregistrarea proiectelor. Depunerea on-line reprezinta un prim pas de simplificare a procedurilor de lucru cu beneficiarii, astfel incat beneficiarii sa nu mai fie pusi pe drumuri, si sa se evite pierderea de timp si de bani." a precizat Directorul General al APDRP, David Eugen Popescu.
Dupa completarea datelor obligatorii de identificare ale solicitantului si proiectului propus pentru finantare, Cererea de Finantare impreuna cu anexele aferente vor fi incarcate pe pagina de internet www.apdrp.ro. Daca incarcarea a fost realizata cu succes, se va emite un bon de ordine aferent depunerii respective. Alocarea bonurilor de ordine se va realiza prin generarea unei secvente unice pe sesiune. Ulterior, daca proiectul este declarat neconform, solicitantul va fi notificat in acest sens. Daca proiectul este conform, acesta va urma toate etapele procedurale de evaluare si selectie.
"Subliniez importanta ca solicitantii sa depuna din timp proiectele, pentru a evita respingerea proiectului pentru ca a depasit termenul limita de depunere - nu se poate depasi nici cu un minut ora de inchidere a sesiunii, dat fiind faptul ca sistemul inchide automat sesiunea. De asemenea, daca proiectul se depune din timp, in cazul in care acesta este neconform, solicitantul are timp sa corecteze eroarea si sa depuna din nou proiectul in cadrul aceleiasi sesiuni." a mentionat David Eugen Popescu.

Toate precizarile privind procesul de depunere on-line vor fi detaliate in Ghidul Solicitantului si, dupa aprobarea acestuia, vor fi publicate pe pagina de internet a APDRP.

Sursa: APDRP

 

 

 

Ajutoare de stat: Comisia Europeana a aprobat harta ajutoarelor regionale 2014-2020 pentru Romania
09.04.2014

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE in materie de ajutoare de stat, harta Romaniei privind acordarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea regionala in perioada 2014-2020, in cadrul noilor orientari privind ajutoarele regionale adoptate de Comisie in luna iunie 2013. Noile orientari stabilesc conditiile in care statele membre pot acorda intreprinderilor ajutoare de stat in scopul dezvoltarii regionale. Obiectivul orientarilor este de a promova cresterea economica si de a spori coeziunea in cadrul pietei unice.

 

Vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, dl Joaquín Almunia, a declarat:"Noua harta a ajutoarelor regionale stabileste un cadru clar in care Romania poate promova investitiile productive in regiunile defavorizate in perioada 2014­2020."

 

Harta ajutoarelor regionale a Romaniei defineste, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, regiunile care pot beneficia de ajutoare regionale pentru investitii acordate de autoritatile romane si stabileste nivelurile maxime ale ajutoarelor (asa-numitele "intensitati ale ajutorului") care pot fi acordate intreprinderilor din regiunile eligibile. Harta va fi valabila in perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.

Intregul teritoriu al Romaniei va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investitii. Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investitii realizate de intreprinderile mari din zonele asistate se situeaza intre 10 % si 50 % din costurile totale ale investitiei, in functie de regiune. Pentru investitiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.

In temeiul orientarilor regionale, regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE sunt eligibile in mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investitii, intrucat scopul principal al ajutoarelor regionale este acela de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa. In noua harta, la aceasta categorie se incadreaza regiuni reprezentand 89,4 % din populatia Romaniei, iar acestea vor continua sa fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime variind intre 35 % si 50 % din costurile eligibile ale proiectelor de investitii in cauza.

Si alte regiuni aflate intr-o situatie defavorizata fata de media UE sau de media nationala pot deveni eligibile daca indeplinesc anumite criterii si daca respecta criteriul acoperirii demografice totale. Statele membre pot astfel gestiona propriile disparitati regionale. Avand in vedere ca aceste regiuni sunt mai putin defavorizate decat cele cu un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE, atat domeniul de aplicare geografic, cat si intensitatea ajutorului sunt limitate. In aceasta categorie, regiunea din jurul Bucurestiului, in care locuieste 10,6 % din populatia Romaniei, va putea sa beneficieze de ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime ale ajutorului variind intre 10 % si 35 %.

Avand in vedere ca PIB-ul pe cap de locuitor in regiunea din jurul Bucurestiului nu se mai situeaza sub 75 % din media UE, intensitatile maxime ale ajutoarelor regionale pentru investitii sunt mai mici decat in perioada precedenta. In restul regiunilor asistate, intensitatea maxima a ajutorului va ramane neschimbata, cu exceptia unei singure regiuni (Vest) in care se va inregistra o usoara scadere (10 puncte procentuale), avand in vedere ca PIB-ul acesteia a crescut si ca regiunea este in prezent mai putin defavorizata fata de media UE.

 

Sursa:CE

APIA informeaza potentialii beneficiari ca pot depune cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura
09.04.2014

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pot depune, pana la 30 aprilie 2014, inclusiv, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, aferente primului trimestru din 2014. 
De asemenea, APIA informeaza fermierii ca, in Monitorul Oficial nr. 236/ 02.04.2014, a fost publicat Ordinul nr. 431/ 2014 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente trimestrului IV-2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare.
Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finantare trebuie sa depuna cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si de documentele prevazute de Ordinul MADR nr. 1229/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Astfel, beneficiarii au obligatia comunicarii catre APIA, in scris, a optiunii referitoare la modalitatea de achizitionare a cantitatii de motorina, respectiv integral sau in transe. 
Cantitatile de motorina ce fac obiectul acestui ajutor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

MS Word
Ordinul 431_2014.docx
Ordinul 431_2014.docx
17,27 KBytes
09.04.2014 16:05
Consultare publica privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca
08.04.2014

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat spre dezbatere publica, pe 4 aprilie 2014, Proiectul de HG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca. Schema de ajutor de stat se adreseaza intreprinderilor, iar perioada de valabilitate in care se pot emite acorduri pentru finantare va fi de 7 ani, intre 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020

Proiectul de hotarare prevede un buget maxim de aproximativ 600 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii, estimandu-se ca de ajutorul de stat acordat in baza schemei ai urma sa beneficieze 1500 de intreprinderi. Prin aceasta schema de ajutor de stat, intreprinderile ar urma sa poata obtine fonduri pentru costurile salariale pe o perioada de 2 ani consecutivi aferente locurilor de munca nou create direct printr-un proiect de investitii. 

Proiectul de Hotarare si Nota de fundamentare sunt anexate.

 

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, pot fi transmise la adresa de e-mailpublicinfo@mfinante.ro, in termen de 10 zile de la publicare. 

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

 

 

MS Word
NF_PR_HG_aj_reg_03042014.doc
NF_PR_HG_aj_reg_03042014.doc
127,00 KBytes
08.04.2014 18:08
MS Word
PR_HG_aj_reg_03042014.doc
PR_HG_aj_reg_03042014.doc
481,00 KBytes
08.04.2014 18:08
CALENDARUL DESFASURARII TARGURILOR ORGANIZATE PRIN PROGRAMUL DE SUSTINERE A MESTESUGURILOR
07.04.2014

DIPIMM a publicat locatiile si perioadele de desfasurare ale targurilor regionale organizate in cadrul Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului 2014. 
Astfel, targurile se vor desfasura dupa urmatorul calendar:

 • Ploiesti, Halele Centrale: 2-6 aprilie 2014
 • Pavilionul Expozitional Constanta: 12-16 aprilie 2014
 • Iasi, Sala Atrium-Palas: 30 aprilie-4 mai 2014
 • Cetatea Sighisoara: 30 iulie-3 august 2014
 • Brasov, International Trade Center: 3-7 septembrie 2014
 • Timisoara, Muzeul Satului Banatean: 18-22 septembrie 2014
 • Cluj, Expo Transilvania: 8-12 octombrie 2014

Mestesugarii si artizanii interesati sa participe la targuri pot solicita decontarea cheltuielilor de cazare si transport, in limita a 1000 de lei

Beneficiari eligibili:

- IMM-uri
- persoane fizice autorizate
- societati cooperative
- intreprinderi individuale
- intreprinderi familiale
- asociatii profesionale sau fundatii

Valoarea finantarii acordate
max. 1000 lei, reprezentand cheltuieli de cazare si transport

Perioada de depunere

Inscrierea in program se va putea face incepand cu 17.03.2014, ora 10.00 si se va inchide cu 3 zile inainte de desfasurarea ultimului targ regional.

 

Finantator

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii

Buget

1.000.000 lei

Obiectivul Programului

Stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual si relansarea serviciilor si a produselor obtinute de acestia, in special a celor cu specific traditional,inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale

Actiuni finantate

 • organizarea a 8 targuri regionale ale mestesugarilor si artizanilor sub forma unei expozitii cu vanzare;
 • organizarea de seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru si prezentari in scopul promovarii produselor si serviciilor realizate de catre artizani si mestesugari, castigarii de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii, cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a imbunatatirii competentelor antreprenoriale, obtinerii vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia, promovarii serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii simple si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa
 • diseminarea de materiale informative

 

 

Mai multe detalii: http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?eID=6687&t=altefinantari

 

 

 

Necunoscut
01w5w_Ghid Mestesugari.rar
01w5w_Ghid Mestesugari.rar
147,50 KBytes
07.04.2014 17:14
Reforma in finantarea investitiilor publice: Evaluarea investitiilor publice in vederea finantarii cu prioritate sau sistarii
28.03.2014
Pagini:« Inapoi1234567891011...20Inainte »