InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua pentru un internet mai sigur 8 februarie 2011

10.02.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Ziua pentru un internet mai sigur 2011 vizează sensibilizarea tinerilor faţă de consecinţele comportamentului lor on-line asupra vieţii reale.

Internetul oferă mai multe posibilităţi de comunicare, pe care copiii le exploatează zilnic in faţa calculatorului, la telefon sau cu ajutorul consolei de joc. In medie, 74% din tinerii europeni cu varste cuprinse intre 9 şi 16 ani se joacă pe internet şi 60% dintre ei utilizează site-urile de socializare.

Este de necontestat faptul că internetul reprezintă o resursă inepuizabilă şi un mijloc de comunicare in masă puternic, insă nu trebuie uitat faptul că el prezintă şi anumite riscuri pentru copii: conţinut violent, hărţuire, pornografie, utilizarea frauduloasă a datelor personale, etc. De asemenea, sănătatea tinerilor este in joc: deoarece aceştia petrec mult mai mult timp la calculator decat in urmă cu zece ani, timpul de somn li se reduce cu circa 2-3 ore pe noapte.

Incepand din 2004, in toată lumea se organizează anual Ziua pentru un internet mai sigur, in scopul de a-i sensibiliza pe copii, părinţi şi cadrele didactice faţă de aceste probleme. Evenimentul se bucură de un mare succes - peste şaizeci de ţări participante in prezent.

In Uniunea Europeană, centrele naţionale de sensibilizare organizează diverse activităţi şi ateliere, cu sprijinul Comisiei Europene (programul pentru un internet mai sigur). In Romania, proiectul Sigur.info , cofinanţat de UE, abordează următoarele probleme: combaterea conţinutului ilegal, nesolicitat şi dăunător, promovarea unui mediu de navigare pe internet mai sigur şi creşterea gradului de conştientizare.

Proiectul propune un site interactiv, care se dovedeşte a fi o sursă bogată de informaţii pentru copii, părinţi şi cadre didactice. Pe acest site sunt disponibile o linie de asistenţă on-line pentru a cere sfaturi sau pentru a raporta abuzuri, jocuri on-line in limba romană şi in limba engleză, filmuleţe, broşuri care pot fi descărcate gratuit, programe de filtrare care pot fi instalate gratuit pe calculator, recomandări privind controlul parental, precum şi materiale didactice. De asemenea, partenerii care participă la acest proiect pun la dispoziţia celor interesaţi o serie de resurse utile.

Cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur, UE adresează părinţilor şase recomandări utile , de la importanţa de a amplasa calculatorul in sufragerie mai degrabă decat in camera copilului, pană la utilizarea programelor de control parental. In realitate, numai un sfert dintre ei utilizează acest tip de programe, care permit filtrarea anumitor conţinuturi şi accesul la istoricul paginilor de internet consultate de către copiii lor.

Dorinţa de a intări increderea utilizatorilor de internet şi securitatea on-line face parte din strategia UE privind economia numerică, al cărei obiectiv este ca fiecare dintre noi să se poată bucura de avantajele internetului.