InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua mondiala pentru asistenta umanitara: un omagiu adus oamenilor care ajuta oameni

19.08.2011
 

19 august este Ziua mondială pentru asistență umanitară și, la fel ca in fiecare an incepand cu 2008, Comisia Europeană va aduce maine un omagiu celor care iși dedică viața salvării și imbunătățirii vieții altor persoane care au nevoie de asistență pentru a supraviețui.
"Lucrătorii umanitari sunt modești spre deosebire de realizările lor: fiecare dintre acestea poate avea un rol decisiv pentru sute de ființe umane și ar putea face diferența dintre viață și moarte, foamete și sărăcie sau promisiune și autosuficiență", a subliniat Kristalina Georgieva, comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.
In ansamblu, UE este cel mai mare furnizor de asistență umanitară din lume, asigurand, de la inceputul acestui an, peste 37% din finanțarea destinată asistenței umanitare la nivel mondial. Comisia este angajată activ in vederea asigurării faptului că poziția Europei, de lider in domeniul ajutorului umanitar, produce rezultate concrete. Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei dispune de peste 400 de persoane, care lucrează in 47 de antene din intreaga lume, acolo unde sunt necesare ajutoare umanitare.
Comisia colaborează cu peste 200 de organizații umanitare. Printre partenerii săi in domeniul umanitar se află 14 agenții ale ONU, 191 de organizații neguvernamentale și trei organizații internaționale (Comitetul Internațional al Crucii Roșii/Semilunii Roșii, Federația Internațională a Crucii Roșii/Semilunii Roșii și Organizația Internațională pentru Migrație).
In 2010, Comisia a finanțat activitățile celor mai eficienți operatori in domeniul ajutorului umanitar cu 1,115 miliarde EUR. Acest sprijin a contribuit la reducerea suferinței și redarea speranței pentru 151 de milioane de persoane aflate in suferință din 80 de țări.
Aceasta este a patra oară cand Ziua mondială pentru asistență umanitară este sărbătorită la nivel mondial, aducandu-se un omagiu lucrătorilor umanitari care și-au pierdut viața și sensibilizandu-se opinia publică din intreaga lume cu privire la asistența umanitară. ONU a ales ca motto al campaniei din acest an "Oameni care ajută oameni". Ziua mondială pentru asistență umanitară a fost instituită in 2008 de Adunarea Generală a ONU, care a ales ziua de 19 august in memoria a 22 de lucrători umanitari din cadrul ONU, care au fost uciși de explozia unei bombe in Biroul ONU de la Bagdad, Irak, la 19 august 2003. Unul dintre aceștia a fost Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Sergio Vieira de Mello.
"Ziua mondială pentru asistență umanitară marchează un moment de amintire și regret - precum și hotărarea de a continua ajutarea persoanelor care au nevoie in cea mai mare măsură de acest sprijin, in ciuda pericolelor", a declarat comisarul Georgieva.
Lucrătorii umanitari plătesc un preț mare pentru angajamentul pe care și l-au asumat. Răpirile, impușcăturile și amenințările cu moartea sunt o componentă a fișei postului in Afganistan, Somalia, Darfur, Sri Lanka și multe alte locuri. Potrivit ONU, in ultimii zece ani, acordarea de asistență persoanelor care au nevoie de aceasta a devenit tot mai periculoasă pentru lucrătorii umanitari. Atacurile asupra posturilor umanitare s-au triplat, cauzand aproximativ 100 de decese pe an. In 2010, au avut loc 129 de incidente de securitate care au vizat lucrătorii umanitari; 69 dintre aceștia au fost uciși, 86 răniți și 87 răpiți.
UE se angajează să sprijine in continuare lucrătorii in domeniul ajutorului umanitar in lupta lor impotriva mizeriei și să contribuie la respectarea principiilor umanitare.
BILANȚUL EUROPEI IN DOMENIUL AJUTORULUI UMANITAR
Europa se mandrește cu o tradiție indelungată in domeniul ajutorului umanitar, aici inființandu-se unele dintre cele mai mari și mai eficiente organizații umanitare la nivel mondial.
De-a lungul anilor, statele membre ale UE au participat activ și au făcut donații generoase pentru sprijinirea victimelor numeroaselor catastrofe umanitare.
De asemenea, Uniunea Europeană furnizează asistență umanitară in mod activ de peste 40 de ani. In 1992, a creat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunității Europene (ECHO) "pentru a asigura o intervenție mai rapidă și mai eficientă". In februarie 2010, cand actuala Comisie și-a inceput mandatul, ECHO a devenit Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă. Această evoluție reflectă prevederile Tratatului de la Lisabona, care conferă un rol comun, mai proeminent, ajutorului umanitar și protecției civile. Kristalina Georgieva este primul comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.
Comisia a acordat asistență umanitară in peste 100 de țări din intreaga lume. De-a lungul anilor, cei mai mari beneficiari ai finanțării UE in domeniul umanitar au fost: Croația și Bosnia și Herțegovina (in cursul destrămării Iugoslaviei), Sudan, Republica Democratică Congo, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate, Pakistan, Rusia și Burundi.
Solidaritatea UE a avut o contribuție semnificativă la soluționarea unor crize majore, precum tsunami din Asia de Sud-Est din 2004, cutremurul din Haiti și inundațiile din Pakistan care au avut loc in 2010. Un aspect important al activităților Comisiei in domeniul umanitar este concentrarea asupra "crizelor uitate", reprezentate de situațiile umanitare care nu sunt raportate frecvent in mass-media și, in cazul cărora, Comisia este adesea singurul furnizor de asistență umanitară.
Astăzi, Uniunea Europeană este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Primii douăzeci de donatori instituționali pe plan mondial includ Comisia Europeană și unsprezece state membre ale UE - Suedia, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, Finlanda, Danemarca, Spania, Franța, Irlanda, Belgia și Italia.
Pentru informații suplimentare:
Pagina de internet a comisarului Georgieva:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm
Pagina de internet a Comisiei Europene privind ajutorul umanitar:
http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm