InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale 26 aprilie 2015

24.04.2015
 

In fiecare an, la 26 aprilie, statele-membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) sarbatoresc Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, pentru a omagia contributia pe care proprietatea intelectuala o aduce inovatiei si creativitatii. Sarbatoarea se marcheaza din anul 2000, iar 26 aprilie reprezinta ziua in care a intrat in vigoare Conventia de constituire a OMPI (1970).

Astfel, activitatile, evenimentele si campaniile publice care se organizeaza pentru a marca Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale au scopul de a crea o mai buna intelegere a rolului proprietatii intelectuale, precum si pentru a demonstra modalitatea prin care sistemul de proprietate intelectuala promoveaza nu doar produsele si inovatiile tehnologice care contribuie la modernizarea tuturor statelor lumii, dar si muzica, arta si activitatile de divertisment.

Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2015 este: "Ridica-te, Inalta-te. Prin Muzica!"

In comunicatul lansat de OMPI cu aceasta ocazie (http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/) se aduce un omagiu tuturor celor implicati in industria muzicala.

Acum patru decenii, cand Bob Marley si trupa sa "The Wailers" au imprimat prima sa melodie pentru discul "Burnin" - Get Up, Stand Up, in studioul de inregistrari din Kingston, Jamaica, nici nu si-au imaginat ca ritmurile acestei simple melodii vor deveni atat de populare, avand o conotatie profunda sociala, transformandu-se, ulterior intr-un imn international pentru apararea drepturilor omului. Aceasta este puterea muzicii.

Mesajul dlui Francis Gurry- Director General al OMPI

Muzica face parte din extraordinara revolutie care se petrece in jurul nostru, o revolutie care va schimba fundamental modul in care se produc, se distribuie si se consuma operele creatorilor.


    "Astazi este ziua in care trebuie sa ne mobilizam "cu totii, pentru muzica" in ideea de a le asigura muzicienilor nostri un tratament corect, in ideea de a aprecia la justa valoare creativitatea lor si rolul unic pe care il au in viata noastra."

 


Multumita tehnologiei digitale si Internetului, astazi avem acces la o oferta muzicala fara precedent. Internetul a creat o piata globala si o scena globala pentru muzica, ceea ce este minunat pentru iubitorii de muzica din intreaga lume.

In aceasta noua economie digitala trebuie sa avem insa grija sa nu-i pierdem din vedere pe creatori si pe interpreti. Se naste astfel o intrebare esentiala: este oare rolul lor apreciat la justa sa valoare in cadrul acestor noi sisteme? Pentru o viata culturala vibranta este esential ca toate categoriile de creatori, compozitori, textieri si interpreti, sa poata trai decent din muzica lor. Fiindca fara ei, nu avem muzica.

Creatia muzicala si interpretativa inglobeaza un efort artistic, personal, social si economic enorm. Trebuie sa gasim calea de a-i asigura sustenabilitatea economica. Mesajul meu cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale este acesta: sa nu luam muzica drept un bun care vine de la sine; s-o apreciem la adevarata ei valoare!

Astazi este ziua in care trebuie sa ne mobilizam "cu totii, pentru muzica" in ideea de a le asigura muzicienilor nostri un tratament corect, in ideea de a aprecia la justa valoare creativitatea lor si rolul unic pe care il au in viata noastra.

Galerie foto

osim.jpg