InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

14.03.2018
 

 

 

15 martie, este "Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor", sărbătorită pentru prima dată in 1983, de către mişcarea consumatorilor "Consumers International", care, in prezent, cu peste 200 de organizaţii membre in peste 100 ţări, reprezintă o mişcare internaţională de consum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni .

Preşedintele american John Friezerald Kenedy a enunţat, in 1962, primele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: la securitate, la informare, de a fi ascultat, de a alege produse şi servicii.

Asociaţia Internaţională a Uniunii Consumatorilor a adăugat incă patru drepturi:

- dreptul la despagubire;

- dreptul la educare;

- dreptul la un mediu inconjurator sanatos;

- dreptul la asigurarea necesitatiilor si nevoilor fundamentale.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată şi prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată "Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor". Potrivit rezoluţiei ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce ii pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi inşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere. Pentru preţul pe care l-a achitat in condiţii contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţiona

Ziua mondială a Drepturilor Consumatorilor a devenit o importantă ocazie pentru mobilizarea cetăţenilor in privinţa cunoaşterii şi protejării drepturilor ce le revin in calitate de cosumator.

 

Organizaţia Consumers International a propus ca tema a acestui an "Piețe digitale mai echitabile"

 

http://www.consumersinternational.org/what-we-do/world-consumer-rights-day/2018-making-digital-marketplaces-fairer/

 

#BetterDigitalWorld 

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
campaignoutline.pdf
campaignoutline.pdf
1,52 MBytes
14.03.2018 17:22