InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua Mondiala a Apei 2019 are ca slogan Leave No One Behind/ Nu lasa pe nimeni in urma"

22.03.2019
 

 

 

In 22 decembrie 1992, la Rio de Janeiro, in cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite, a fost aleasă ziua de 22 martie pentru a se sărbători Ziua Mondială a Apei. Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cat de periculoasă poate fi poluarea apei pentru ecosisteme și pentru viață, și in același timp atrage atenția asupra absenței apei, ce in anumite zone ale lumii creează o adevărată problemă, punandu-se de multe ori viața (atat a oamenilor, cat și a plantelor și animalelor) in pericol.

 

In Romania această zi este sărbătorită din anul 1993 prin diferite conferințe cu privire la prevenirea dezastrelor naturale provocate de apă (inundații) de pe plan național, soluții de gospodărire a apelor, precum și la impactul global pe care apa il are in prezent (de exemplu, creșterea gradului de acces al populației la surse de apă potabilă).

 

Adunarea Generală a ONU a aprobat in 2010 o rezoluţie, prin care se statuează că accesul la apă potabilă şi igienă reprezintă un drept fundamental al omului.

 

Aproape două miliarde de oameni sunt lipsiţi de accesul la apă potabilă, iar alţi 2,6 miliarde nu dispun de elementele unei igiene de bază

 

O consecinţă a creşterii demografice, a dezvoltării economice şi a evoluţiei modurilor de consum, cererea de apă la nivel mondial va creşte cu 20-30% pană in 2050 faţă de prezent, potrivit raportului anual privind apa realizat de ONU şi UNESCO. In acelaşi timp, schimbările climatice riscă să complice accesul la apă potabilă, prin secete şi inundaţii.

 

Fisiere atasate

Imagine JPG
pag1.jpg
pag1.jpg
508,96 KBytes
22.03.2019 11:30
Imagine JPG
pag3.jpg
pag3.jpg
587,34 KBytes
22.03.2019 11:30