InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ziua Europeana a Protectiei Datelor 2013: viteza maxima catre o legislatie europeana fiabila si moderna in materie de protectie a datelor

29.01.2013
 


Cu un an in urmă, inainte de Ziua Europeană a Protecției Datelor 2012, Comisia Europeană propunea o reformă radicală a normelor UE in materie de protecție a datelor pentru a le adapta secolului al XXI-lea. Un an mai tarziu, progresele inregistrate sunt considerabile, iar negocierile privind noile norme avansează la viteză maximă.
Motivele sunt clare: pentru a inflori, economia digitală are nevoie de incredere. Mulți oameni nu se simt in siguranță atunci cand trebuie să iși divulge datele cu caracter personal online. Aceasta inseamnă că există mai puține șanse ca aceștia să utilizeze serviciile online și alte tehnologii similare. Norme solide, fiabile, aplicate in mod consecvent vor face din prelucrarea datelor un proces mai sigur și mai ieftin, consolidand totodată increderea cetățenilor. La randul său, increderea stimulează creșterea economică. Unele estimări arată că PIB-ul UE s-ar putea majora cu incă 4 % pană in 2020 dacă UE va lua măsurile necesare pentru a crea o piață unică digitală modernă.
La 26 octombrie 2012 și la 18 ianuarie 2013, miniștrii justiției din statele UE au purtat discuții detaliate privind propunerile de reformă, inclusiv privind dreptul de a fi uitat, amenzile pentru organizațiile care prelucrează necorespunzător datele cu caracter personal, precum și costurile și beneficiile noilor norme pentru intreprinderi. Intre timp, la 8 ianuarie 2013, Comisia Europeană a salutat sprijinul in favoarea unor norme UE solide in materie de protecție a datelor exprimat de Parlamentul European in proiectele sale de rapoarte privind propunerile de reformă. Atat Parlamentul European, cat și miniștrii reuniți in Consiliul UE vor continua discuțiile in următoarele luni in cadrul președinției irlandeze a UE.
Context
In era digitală, colectarea și stocarea informațiilor personale sunt esențiale. Datele sunt utilizate de toate tipurile de intreprinderi - de la firmele de asigurare și bănci pană la site-urile de socializare și motoarele de căutare. Intr-o lume globalizată, transferul de date către țări terțe a devenit un factor important in viața de zi cu zi. Nu există granițe online, iar "cloud computingul" poate insemna faptul că datele pot fi transmise de la Berlin pentru a fi prelucrate la Boston și stocate la Bangalore.
74 % dintre europeni consideră că divulgarea datelor cu caracter personal este din ce in ce mai mult o parte integrantă a vieții moderne, insă, in același timp, 72 % dintre utilizatorii de internet sunt ingrijorați de faptul că divulgă prea multe date cu caracter personal. Aceștia au sentimentul că nu dețin controlul deplin asupra datelor lor cu caracter personal. Diminuarea nivelului de incredere in serviciile și instrumentele online impiedică dezvoltarea economiei digitale și a pieței unice digitale a Europei.
La 25 ianuarie 2012, Comisia a propus o reformă cuprinzătoare a normelor de protecție a datelor adoptate de UE in 1995, pentru a consolida drepturile privind protecția vieții private pe internet și a stimula economia digitală a Europei. Propunerile Comisiei actualizează și modernizează principiile consacrate in Directiva privind protecția datelor din 1995, pentru a le adapta erei digitale. Acestea constau intr-o propunere de regulament de stabilire a unui cadru general al UE pentru protecția datelor și intr-o propunere de directivă privind protecția datelor cu caracter personal prelucrate in scopul prevenirii, identificării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor și in scopul activităților judiciare conexe .
Comisia a prezentat propunerile ca urmare a raportului Parlamentului European intocmit de Axel Voss , in care Comisiei i s-a solicitat să reformeze normele europene in materie de protecție a datelor.
La sfarșitul lunii aprilie se așteaptă votul Parlamentului European. Președinția irlandeză a UE, care va prezida și conduce in următoarele șase luni reuniunile Consiliului, a făcut din protecția datelor o prioritate și depune toate eforturile pentru a se ajunge la un acord politic referitor la reforma privind protecția datelor pană la sfarșitul mandatului său (iunie 2013).

Sursa:CE