InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Zilele TEN T 2015 la Riga investitii inovatoare in proiecte de infrastructuri de transport in Europa

23.06.2015
 

Ministri ai transporturilor din 12 state membre europene, directori generali si peste 1000 de parti interesate au participat la conferinta la nivel inalt din domeniul transporturilor, intitulata "Zilele TEN-T" si organizata la Riga de catre Comisia Europeana, in colaborare cu presedintia letona. Retelele transeuropene (TEN-T), aflate in centrul politicii Uniunii in materie de infrastructura, urmaresc reducerea diferentelor dintre retelele de transport ale statelor membre, eliminarea blocajelor si depasirea barierelor de natura tehnica. Editia din acest an a Zilelor TEN-T pune accentul pe provocarile cu care se confrunta noile retele transeuropene in atragerea unor solutii de finantare inovatoare.

 

Violeta Bulc, comisarul UE pentru transporturi, a declarat: "Trebuie sa ne unim acum eforturile, pentru a transforma reteaua transeuropeana de transport in realitate. Progresele noastre din viitor depind in primul rand de implementarea planurilor de lucru, inclusiv a proiectelor-cheie la nivel transfrontalier. Contez pe toti actorii de la nivel national si regional, din sectorul public si cel privat, pentru a asigura o utilizare optima a instrumentelor noastre; ma refer aici la Mecanismul pentru interconectarea Europei si la noul Fond european pentru investitii strategice. In acest sens, recomandarile formulate in raportul Christophersen-Bodewig-Secchi joaca un rol vital in atragerea investitiilor private necesare."

 

Printre numeroasele rezultate ale Zilelor TEN-T se numara semnarea de catre ministrii din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia a unei declaratii privind implementarea proiectului Rail Baltica, care urmeaza sa devina coloana vertebrala a coridorului Marea Nordului-Marea Baltica al retelei centrale. De asemenea, comisarul Bulc si ministri ai statelor din Balcanii de Vest au convenit asupra extinderii orientative a retelei centrale si a coridoarelor in tarile din Balcanii de Vest. Mandatul coordonatorilor coridorului din regiune va fi si el extins, in consecinta. 

Cu ocazia conferintei, Comisia a informat, de asemenea, in legatura cu rezultatele unui studiu privind coridoarele retelei centrale. Principalele constatari indica faptul ca impactul investitiilor UE in infrastructura de transport este considerabil: el se traduce printr-o crestere a PIB-ului cu 1,8 % si prin crearea a 10 milioane de locuri de munca. Aceste efecte pozitive asupra economiei si pietei locurilor de munca vor dura pana in 2030.

 

Etape urmatoare: La 10 iulie 2015, Comitetul Mecanismului pentru interconectarea Europei va vota cu privire la proiectele selectate pentru alocarea de fonduri. Bugetul UE dispune de 11,9 miliarde de euro pentru a finanta imbunatatirea legaturilor de transport europene.

 

 

Sursa:CE