InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Volkswagen in varful clasamentului mondial privind cercetarea si dezvoltarea

19.11.2013
 

Pentru prima dată incepand din 2004, o intreprindere din UE-, și anume producătorul de automobile Volkswagen-, este cel mai mare investitor privat in domeniul cercetării și dezvoltării, la nivel mondial. Volkswagen se află in fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investițiilor in cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investiții de 9,5 miliarde EUR in 2012. In ansamblu, intreprinderile cu sediul in UE (527 de societăți) au intensificat investițiile in cercetare și dezvoltare cu 6,3 %, puțin peste creșterea inregistrată in medie de cele 2 000 de intreprinderi care figurează in tabloul de bord (+ 6,2 %). Cu toate acestea, la fel ca și anul trecut, intreprinderile au rămas in urma omoloagelor lor din SUA (+ 8,2 %). Societățile din UE au inregistrat, de asemenea, niveluri de performanță variabile in funcție de sector - s-au observat creșteri puternice ale investițiilor in cercetare și dezvoltare pentru anumite sectoare, dar și stagnare sau declin in altele. Intreprinderile care au făcut obiectul sondajului aferent tabloului de bord menționat preconizează că investițiile lor in cercetare și dezvoltare vor crește in medie cu 2,6% pe an in perioada 2013-2015, ceea ce reprezintă o diminuare a așteptărilor in comparație cu anul precedent.
Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: "In ceea ce privește investițiile private in cercetare și dezvoltare, UE este incă in urma principalilor săi concurenți; există anumite semne ingrijorătoare in aceste ultime rapoarte. In ciuda rezultatelor pozitive obținute de companii din UE foarte performante care activează in sectoare industriale importante precum cel al automobilelor, avem in continuare performanțe prea slabe in sectoarele de inaltă tehnologie, precum biotehnologia și software-ul."
Creșterea medie de 6,2 % a investițiilor in cercetare și dezvoltare realizate de intreprinderile incluse in tabloul de bord a fost realizată in ciuda incetinirii creșterii incasărilor nete din vanzări (+ 4,2 % față de + 9,9 % in 2011) și a scăderii cu 10,1 % a profiturilor din exploatare in 2012. Rezultatele pozitive, in ansamblu, ale UE au fost determinate in mare măsură de creșterea ratei investițiilor in cercetare și dezvoltare realizate de companiile germane, in special in sectorul automobilelor.
Locul al doilea in clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investiție de 8,3 miliarde EUR. Printre primele 10 intreprinderi din clasament se numără și cinci societăți cu sediul in Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson și Pfizer), două cu sediul in Elveția (Roche și Novartis) și o societate din Japonia (Toyota).
Companiile cu sediul in UE care activează in sectorul automobilelor și al componentelor auto au inregistrat o creștere puternică a investițiilor in cercetare și dezvoltare (+ 14,4 %, in timp ce omoloagele lor americane au inregistrat o scădere cu 2,6 %). De asemenea, intreprinderile din UE au avut performanțe mai bune decat cele americane in sectorul ingineriei industriale (+ 12,3 % față de + 9,4 %), precum și in industria aerospațială și de apărare (+ 9,5 % față de -1,3 %). Intreprinderile din UE care activează in sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) au obținut rezultate variabile; astfel, cele din domeniul software-ului și al serviciilor informatice au avut performanțe bune (+ 14,2 %), dar cele din sectorul echipamentelor informatice au inregistrat o scădere (-2,3 %). In schimb, societățile cu sediul in SUA au inregistrat rezultate bune in ambele sectoare (+ 12,6 % și + 14,8 %).
O analiză a tendințelor observate in ultimii 10 ani arată o creștere continuă a specializării SUA in sectoare in care cercetarea și dezvoltarea se realizează in mod intensiv, cum ar fi sectorul TIC și cel al sănătății (investițiile intreprinderilor americane reprezintă 70 % din totalul investițiilor in cercetare și dezvoltare realizate de intreprinderile din tabloul de bord in 2012, comparativ cu 64 % in 2004).
In ciuda faptului că SUA au o poziție clară de lider in aceste sectoare in care cercetarea și dezvoltarea se realizează in mod intensiv, o examinare mai atentă a pozițiilor mai puțin importante din clasament ocupate de intreprinderi din UE arată un număr semnificativ de societăți care au obținut rezultate bune in sectoare cum ar fi cel al software-ului și cel al biotehnologiei; aceste societăți ar putea deveni lideri in viitor.
Context
Tabloul de bord al investițiilor in cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard) este publicat anual de Comisia Europeană (DG Cercetare și Inovare și Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2013 se bazează pe un eșantion de 2 000 de societăți, lideri in ceea ce privește investițiile in cercetare și dezvoltare, care realizează impreună investiții ce reprezintă mai mult de 90 % din cheltuielile totale pentru cercetare și dezvoltare ale intreprinderilor din intreaga lume. Acesta măsoară valoarea totală a investițiilor globale ale acestora pentru cercetare și dezvoltare finanțate cu fonduri proprii, indiferent de locul in care se desfășoară cercetarea și dezvoltarea relevante. Eșantionul cuprinde societăți care au investit peste 22,6 de milioane EUR in cercetare și dezvoltare in 2012 și care au sediul in UE (527), SUA (658), Japonia (353) și in alte țări (462), inclusiv in China, Coreea de Sud, Elveția, India, Canada, Australia, Israel, Norvegia și Brazilia.
Ancheta UE privind tendințele inregistrate de investițiile industriale in cercetare și dezvoltare (EU Survey on Industrial R&D Investment Trends) completează tabloul de bord al investițiilor, prin colectarea de informații calitative privind factorii și provocările care influențează strategiile intreprinderilor in ceea ce privește investițiile actuale și viitoare in cercetare și dezvoltare. Rezultatele anchetei publicate in 2013 se bazează pe 172 de răspunsuri oferite in principal de societăți mai mari din grupul primelor 1 000 de societăți cu sediul in UE repertoriate in tabloul de bord pentru 2012 al investițiilor in cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană. Aceste răspunsuri au fost colectate intre aprilie și iunie 2012.