InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Viitorul planului Schengen

06.05.2011
 

Interviu cu Presedintele Comisiei pentru libertati civile din cadrul Parlamentului European- Juan Fernando López Aguilar:

Romania și Bulgaria se pregătesc pentru a adera la spațiul Schengen. Pe de altă parte, Franța și Italia cer introducerea unor controale interne mai stricte la granițe pentru a putea gestiona valul de imigranți africani. Comisia pentru libertăţi civile și-a exprimat ingrijorarea cu privire la intenția Comisiei Europene de a introduce controale temporare la granițele UE.

Președintele acestei comisii, socialistul Juan Fernando López Aguilar (Spania) a dat urmatoarele declaratii despre acest subiect:

Trebuie să cantărim cu mare grijă măsurile luate de unele state europene, și anume de Italia și Franța, care au luat provocarea valului de imigranți din Africa ca pe un pretext pentru a pune sub semnul intrebării intregul acquis Schengen și pentru a cere o modificare a acestui acord.
Ce trebuie să facem acum este nu să modificăm acordul Schengen, ci să-l facem aplicabil, respectandu-l in totalitate. Asta inseamnă că trebuie să finalizăm pachetul legislativ ce vizează imigranții, și mai ales, procedura care prevede intrarea in vigoare a Sistemul de Informaţii Schengen II și a noului sistem de stabilire a criteriilor de acces in spațiul Schengen.


Ce aduce viitorul pentru zona Schengen: extindere sau restrangere?
Pentru a avansa, nu trebuie să revizuim acordul Schengen sub pretextul catorva mii de imigranți care au fost strămutați din cauza conflictului din nordul Africii. Era ușor de văzut că așa se va intampla. De fapt, am prevăzut acest lucru de la inceput.
Italia are nevoie de sprijin, Italia are nevoie de solidaritate, insă acordul Schengen nu are nevoie de o modificare acum. Trebuie să susținem in continuare principiul potrivit căruia acordul Schengen are sens.

In ce cazuri poate fi justificată introducerea unor controale temporare la granițele interne?

Introducerea lor este, in principiu, justificabilă, deoarece a fost stabilită și prevăzută prin lege.
Controalele ar trebui aplicate intr-un mod nediscriminatoriu, respectand pe deplin principiul proporționalității și bineințeles toate drepturile fundamentale. Asta inseamnă că avem nevoie de instrumentele tehnice necesare pentru a le pune in practică.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a dat undă verde Romaniei și Bulgariei pentru a se alătura spațiului Schengen. Parlamentul va vota propunerea in cadrul ședinței plenare din iunie. Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne va discuta acest subiect pe 9 și 10 iunie.
Comisia a trimis Parlamentului propunerea de a organiza un sistem comunitar pentru a evalua aplicabilitatea regulilor Schengen. Autorul raportului este Carlos Coelho (Portugalia) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Pe 4 mai Comisia va prezenta un comunicat cu privire la gestionarea spațiului Schengen și la modalitățile de imbunătățire a sistemului de acordare a vizelor. Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne va aborda această problemă pe 12 mai.
Sursa: Parlamentul European