InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Valorificarea la maximum a contributiei fondurilor structurale si de investitii europene la prioritatile Comisiei

14.12.2015
 

Comisia Europeana a adoptat o Comunicare privind contributia fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) la strategia de crestere a UE, Planul de investitii si prioritatile Comisiei pentru urmatorul deceniu.

 

Raportul include si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile de parteneriat si la programe, precum si provocarile-cheie pentru fiecare tara. 

 

Jyrki Katainen, vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: "Exista un potential enorm de combinare a fondurilor ESI si a Fondului european pentru investitii strategice (FEIS) al Planului de investitii, insa este posibil ca autoritatile locale si regionale sa nu fie constiente de acest lucru. Din acest motiv, doamna comisar Cretu si cu mine vom publica in curand orientari referitoare la complementaritatea fondurilor, pentru a ne asigura ca statele membre valorifica la maximum aceste noi posibilitati." 

 

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Este nevoie tot mai multa de fonduri ESI, avand in vedere ca investitiile nationale si regionale sunt in scadere. Vizand sectoarele cele mai promitatoare, imbunatatind coeziunea si convergenta in UE si ajutand regiunile si orasele sa valorifice talentul si ideile propriilor locuitori, sprijinul consistent primit din aceste fonduri ajuta Europa sa revina la o prosperitate persistenta. Acum, statele membre au posibilitatea de a gestiona si a investi eficient fondurile, astfel incat sa poata atinge obiectivele detaliate in comunicare." 

 

De exemplu, in perioada 2014-2020, fondurile vor investi 121 de miliarde EUR in cercetare si inovare, in TIC si in sprijin acordat intreprinderilor mici din intreaga Europa.Doua milioane de societati vor fi sprijinite direct din fonduri, scopul urmarit fiind de a le creste competitivitatea si capacitatea de cercetare si inovare. Aproape 15 milioane de gospodarii vor avea acces la banda larga de mare viteza gratieFondului european de dezvoltare regionala, iar aproape 20 de milioane de persoane din zonele rurale vor dispune de infrastructura sau de servicii TIC noi sau ameliorate cu sprijinul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala

 

Dupa ce au facut obiectul unei reforme in perioada 2014-2020, fondurile ESI pun un accent clar pe patru sectoare-cheie care genereaza crestere economica: cercetarea si inovarea, tehnologiile digitale, sprijinul acordat economiei cu emisii scazute de dioxid de carbon si intreprinderilor mici. Orientate catre performanta si in acord cu recomandarile din cadrul semestrului european si cu cele specifice fiecarei tari, investitiile din fondurile ESI vor crea conditiile propice pentru ca proiectele de calitate sa dea roade, intreprinderile sa prospere si viata de zi cu zi a oamenilor sa fie mai buna, toate acestea ducand la un nou inceput pentru Europa. 

 

Context 

In perioada 2014-2020, in orasele si regiunile Europei se vor investi 454 de miliarde EUR din bugetul UE - sau 637 de miliarde EUR daca se ia in calcul si cofinantarea nationala - prin intermediul a mai mult de 500 de programe finantate din fondurile ESI. Fondurile ESI sunt o componenta importanta a investitiilor publice din UE; se preconizeaza ca, in perioada 2014-2016, fondurile ESI vor reprezenta aproximativ 14 % din investitiile publice totale, in medie, si ca vor ajunge la 70 % in unele state membre. 

 

Astfel cum prevede articolul 16 din Regulamentul privind dispozitiile comune, aceasta comunicare prezinta principalele rezultate ale negocierilor dintre statele membre, partenerii acestora, inclusiv actorii regionali si locali, si Comisie cu privire la acordurile de parteneriat si la programe. Ea cuprinde o trecere in revista a aspectelor-cheie pentru fiecare stat membru in anexa II, in timp ce anexa I se axeaza peprogramele de cooperare interregionala.  

In scopul de a asigura o transparenta maxima pentru public, Comisia lanseaza astazi o noua platforma de date deschise pentru fondurile ESI, pentru a indica progresele inregistrate in implementarea programelor finantate din fondurile ESI. 

 

Fise de tara:http://ec.europa.eu/contracts_grants/pdf/esif/invest-progr-details-each-ms_en.pdf

 

Sursa:CE