InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Valoarea exporturilor de produse eco din Romania este estimata la 250 de milioane de euro

25.10.2011
 

Preşedintele Asociaţiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, la targul de agricultură Indagra 2011 a declarat că valoarea exporturilor de produse ecologice este estimată la 250 de milioane de euro in 2011, comparativ cu 100 de milioane de euro inregistrate anul trecut, potrivit Agerpres.
"Din estimările noastre şi ale Ministerului Economiei şi Comerţului valoarea de export a produselor ecologice va ajunge la 250 de milioane de euro in 2011, faţă de 100 de milioane de euro inregistrate in 2010. Cele mai exportate produse au fost, la fel ca in anii trecuţi, mierea, cerealele, fructele de pădure şi vinurile", a spus Cioceanu.
Potrivit acestuia, la momentul acesta, Romania exportă produse ecologice in ţările europene, dar, din 2012, speră că se va ajunge cu aceste produse in SUA şi Japonia.
"Cererea este mai mare peste tot in lume, mai mare decat oferta, iar tot ce se pune pe piaţă din acest sector se vinde", a spus preşedintele Asociaţiei.

Romanii mănancă sănătos din import

In ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociaţia patronală intre 120-150 de milioane de euro, o parte provenind din produsele romaneşti, respectiv din miere, vin şi ceva panificaţie, insă cea mai mare parte din importuri. "Romania este incă o piaţă de export de astfel de produse, dar ca materie primă, nu ca alimente procesate. Această materie primă pe care noi o exportăm este prelucrată in Germania şi Belgia şi se intoarce pe piaţa romanească, dar la preţuri de 4-5 ori mai mari", a adăugat Marian Cioceanu.
Suprafaţa cultivată in sistem ecologic a crescut, in acest an, cu circa 50.000 de hectare, de la 250.000 ha anul trecut la aproximativ 300.000 de ha in 2011, dar raportat la suprafaţa agricolă de 9 milioane de ha, este incă o suprafaţă nesemnificativă. Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a inregistrat o creştere in acest an, faţă de anii 2008/2009, ajungand la 4.500, dar cei mai mulţi deţin suprafeţe mici şi animale puţine.
Sursa: capital.ro