InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Vacante in spatiul UE

24.07.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Acum e mai uşor ca niciodată să călătorim in altă ţări din UE, datorită acordurilor europene vizand frontierele, animalele de companie, asistenţa medicală, tarifele la servicii de roaming şi drepturile pasagerilor.

Veţi avea nevoie de cartea de identitate sau de paşaport pentru a călători la bordul unui avion care pleacă din sau cu destinaţia Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda sau Regatul Unit şi, de asemenea, pentru a intra şi ieşi din aceste ţări. Chiar şi in situaţia in care călătoriţi intre două ţări aflate in spaţiul fără frontiere al UE, este bine să aveţi la dumneavoastră aceste acte, pentru a vă dovedi, la nevoie, identitatea.

Nu uitaţi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) gratuit. Pe teritoriul UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia aveţi dreptul să beneficiaţi de aceleaşi servicii medicale ca şi cetăţenii ţărilor respective.

Descărcaţi aplicaţia pentru smartphone cu ajutorul căreia puteţi inţelege mai bine diferenţele dintre normele in materie de asistenţă medicală aplicabile in diferite ţări. Aplicaţia oferă informaţii generale despre CEASS, numere de urgenţă, tratamente acoperite, costuri, rambursări şi vă indică pe cine puteţi contacta in cazul in care vi s-a furat cardul sau l-aţi pierdut.

Dacă doriţi să călătoriţi cu pisici, caini sau dihori domestici, trebuie să aveţi paşaport pentru animale domestice! Acesta reprezintă dovada vaccinării antirabice. Inainte de a pleca, verificaţi normele aplicabile in ţara de destinaţie. Ele sunt valabile şi in cazul in care transportaţi alte animale.

Contactaţi-vă operatorul de telefonie mobilă! Normele europene care reglementează serviciile de roaming vă protejează de "şocul facturii" in cazul in care folosiţi telefonul in străinătate. Dacă intenţionaţi să il utilizaţi des, mai ales pentru a naviga pe internet sau pentru a trimite e-mailuri, puteţi stabili un plafon. Au scăzut tarifele şi la apeluri şi mesaje text in roaming.

Numărul european unic pentru apeluri de urgenţă este 112. Sunaţi aici pentru orice tip de urgenţă. Numărul poate fi apelat in orice ţară din UE, iar operatorii vorbesc mai multe limbi , in funcţie de ţara in care se află.

Informaţi-vă in legătură cu drepturile de care beneficiaţi cand utilizaţi transportul aerian sau feroviar. Puteţi descărca şi noua aplicaţie privind drepturile pasagerilor, pentru a şti ce aveţi de făcut dacă intampinaţi probleme.

Pentru a afla cum vă poate ajuta UE, contactaţi serviciul de informare al Comisiei, Europe Direct. Puteţi formula intrebările in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

In afara UE aveţi dreptul de a primi asistenţă din partea ambasadei sau consulatului altei ţări din UE in cazul in care ţara dumneavoastră nu beneficiază de reprezentare diplomatică in ţara respectivă.