InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea vamala: Numarul marfurilor contrafacute confiscate de autoritatile UE a continuat sa creasca in 2015

25.09.2016
 

Autoritatile vamale de pe teritoriul intregii UE au confiscat, conform estimarilor, cu cinci milioane mai multe marfuri contrafacute in 2015 decat in anul anterior, conform noilor cifre facute publice  de Comisia Europeana in 23 sept. 2016.

Aceasta inseamna ca numarul marfurilor interceptate a crescut cu 15 % fata de 2014. Peste 40 de milioane de produse susceptibile de a fi incalcat un drept de proprietate intelectuala au fost retinute la frontierele externe ale UE, cu o valoare de aproape 650 de milioane €.

 

Raportul , bazat pe controlul respectarii drepturilor de proprietate intelectuala (DPI) in UE, furnizeaza si cifre referitoare la categoriile de marfuri retinute, la tarile lor de origine, la drepturile de proprietate intelectuala afectate si la modurile de transport utilizate pentru expedierea acestor marfuri. 

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Am constatat personal ca functionarii vamali din intreaga UE depun o munca excelenta in ceea ce priveste manipularea marfurilor contrafacute si, uneori, periculoase. Activitatea infractionala din cauza careia pietele noastre sunt asaltate de produse false si ilegale nu da insa semne ca s-ar reduce. Comisia va continua sa colaboreze cu autoritatile vamale, cu partenerii internationali si cu industria pentru a asigura un inalt nivel de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala in UE."

 

Dintre articolele retinute, pe primul loc se mentin tigaretele (27 %), iar produsele de uz zilnic care ar putea fi periculoase pentru sanatatea si siguranta consumatorilor, precum alimentele, bauturile, articolele de toaleta, medicamentele, jucariile si aparatele electrocasnice, reprezinta, impreuna, 25,8 % din total. Si de data aceasta, principala tara de origine a marfurilor contrafacute a fost China (41 %), urmata de Muntenegru, Hong Kong, Malaysia si Benin. 

 

Beninul a fost tara de origine a unei mari cantitati de alimente, Mexicul s-a plasat pe primul loc ca sursa a bauturilor alcoolice contrafacute si acelasi loc l-a ocupat Marocul in privinta altor tipuri de bauturi. Malaysia a ocupat primul loc in privinta articolelor de toaleta, Turcia pentru articole de imbracaminte, Hong Kong-ul in ceea ce priveste telefoanele mobile si accesoriile contrafacute, cardurile de memorie, echipamentele informatice, CD-urile, DVD-urile si brichetele contrafacute.

 

Muntenegrul a fost principala tara de origine a tigaretelor contrafacute, iar India, a medicamentelor. In peste 91 % dintre cazurile in care au fost retinute marfuri, fie acestea au fost distruse, fie a fost initiat un proces pentru a se stabili o incalcare in cooperare cu detinatorul drepturilor asupra marcii care a fost afectata. 

 

Comisia publica anual, incepand cu anul 2000, raportul privind actiunile intreprinse de autoritatile vamale pentru a asigura controlul respectarii DPI, care se bazeaza pe date transmise Comisiei de administratiile vamale ale statelor membre. Aceste date ofera, de asemenea, informatii pretioase care vin in sprijinul analizei incalcarilor DPI, realizata de OCDE.

 

Uniunea vamala

Uniunea vamala este unica in lume. Ea este piatra de temelie a Uniunii Europene si este vitala pentru buna functionare a pietei unice. Odata vamuite marfurile intr-un stat membru, acestea pot circula liber in Uniune, deoarece toate statele membre aplica aceleasi norme in privinta veniturilor si a protectiei la frontierele externe.

Cele 28 de administratii vamale din UE trebuie sa actioneze ca si cum ar fi o entitate unica, facilitand in acelasi timp comertul si protejand sanatatea si siguranta tuturor cetatenilor UE. Aceste sarcini nu sunt usoare. UE este unul dintre cele mai ample blocuri comerciale din lume. In 2015, UE a reprezentat aproape 15 % din comertul mondial cu marfuri, in valoare de €3,5 mii de miliarde.

Pentru a gestiona un comert international cu un asemenea volum trebuie sa se trateze milioane de declaratii vamale anual intr-un mod rapid si eficient.

 

Noi norme vamale

In luna iunie 2013, au fost adoptate norme noi privind controlul respectarii DPI la Acest regulament se aplica in intreaga UE incepand cu 1 ianuarie 2015 si consolideaza normele de protectie a proprietatii intelectuale.