InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea vamala: Autoritatile vamale UE au confiscat peste 41 de milioane de marfuri false la granitele UE in 2016

20.10.2017
 

Noile cifre publicate de Comisia Europeană arată că autoritățile vamale au reținut mai mult de 41 de milioane de produse false și contrafăcute la frontiera externă a UE in 2016.

Bunurile au avut o valoare totală de peste 670 de milioane de euro. Produsele care sunt folosite zilnic si au un potențial periculos pentru sănătate și siguranță - cum ar fi produsele alimentare și băuturile, medicamentele, jucăriile și bunurile electrice de uz casnic - au reprezentat peste o treime din totalul bunurilor confiscate.

Pierre Moscovici, Comisar pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a declarat: "Un nivel ridicat de protecție a proprietății intelectuale este esențial pentru sprijinirea dezvoltarii și crearea de locuri de muncă. Mărfurile false reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea și siguranța consumatorilor din UE și, de asemenea, afecteaza afacerile legale  și veniturile  statelor. Studiile arată că UE este expusă in mod deosebit de importurile de produse contrafăcute. Vreau să aduceți un omagiu eforturilor depuse de autoritățile vamale in combaterea acestor produse false, și  sa constientizam ca au nevoie de sprijin și de resurse care să le permită să ne protejeze pe toți de pericolele pe care aceste produse contrafacute o   reprezinta. Cooperarea dintre autoritățile care urmaresc aplicarea legilor ar trebui consolidată și sistemele de gestionare a riscurilor să fie modernizate pentru a proteja UE de bunurile care incalcă drepturile de proprietate intelectuală ".

Țigările au fost categoria de varf (24%) din produsele confiscate, iar jucăriile au fost cel de-al doilea cel mai mare grup (17%), urmate de produsele alimentare (13%) și  ambalaje (12%). Numărul de articole interceptate a crescut cu 2% față de 2015.

China rămane liderul clar in ceea ce privește proveniența bunurilor false: 80% din articolele provenite din China in 2016.

Cantitati mari de țigări au provenit din Vietnam și Pakistan, in timp ce Singapore a fost sursa principala pentru băuturile alcoolice contrafăcute.

Iranul a fost țara principală sursă pentru accesoriile de imbrăcăminte false.

Hong Kong a fost liderul telefoanelor mobile contrafăcute, iar India a fost lider pentru  medicamentele contrafăcute.

In mai mult de 90% din confiscari, mărfurile au fost fie distruse, fie a fost inițiată o acțiune in instanță .

Raportul Comisiei privind acțiunile vamale in vederea aplicării drepturilor de proprietate intelectuală a fost realizat anual incepand cu anul 2000 și se bazează pe datele transmise Comisiei de către administrațiile vamale ale statelor membre.

 

Datele furnizează informații valoroase care susțin analiza incălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală și ajută alte instituții, cum ar fi Oficiul European al Proprietății Intelectuale și OCDE, să mapheze datele economice și cele mai comune rute pentru contrafaceri.

Fisiere atasate

Document PDF
report_on_eu_customs_enforcement_of_ipr_at_the_border_2017.pdf
report_on_eu_customs_enforcement_of_ipr_at_the_border_2017.pdf
2,31 MBytes
23.10.2017 12:30