InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea pietelor de capital: noi norme pentru sprijinirea investitiilor in capitalul de risc si intreprinderile sociale

14.07.2016
 

Comisia Europeana a propus modificarea regulamentelor privind fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) si fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF), ceea ce marcheaza un pas inainte catre crearea uniunii pietelor de capital.

Obiectivul propunerii de astazi este sa stimuleze investitiile in capitalul de risc si proiecte sociale si sa faciliteze investitiile in intreprinderile mici si mijlocii inovatoare. Comisia propune, in special, deschiderea denumirilor EuVECA si EuSEF catre administratorii de fonduri de toate dimensiunile si extinderea paletei de intreprinderi in care se poate investi. Comisia urmareste, de asemenea, sa faciliteze comercializarea transfrontaliera a fondurilor EuVECA si EuSEF si sa reduca costurile aferente, prin interzicerea explicita a taxelor percepute de statele membre si prin simplificarea procesului de inregistrare.

Aceste reforme fac parte dintr-o serie de masuri aflate in curs de adoptare de catre Comisia Europeana si vizand stimularea capitalului de risc in Europa. Printre acestea se numara utilizarea sprijinului bugetar al UE pentru atragerea de capital de la investitori institutionali majori prin intermediul unui fond de fonduri paneuropean de capital de risc, precum si promovarea celor mai bune practici in ceea ce priveste stimulentele fiscale acordate la nivel national pentru capitalul de risc in vederea incurajarii investitiilor in IMM-uri si intreprinderi nou-infiintate.

Comisia Europeana va oferi, de asemenea, asistenta tehnica statelor care doresc sa dezvolte finantarea bazata pe piata, inclusiv capitalul de risc.

Aceste masuri, inclusiv propunerea de astazi, fac parte din Planul de actiune privind uniunea pietelor de capital, care vizeaza deblocarea investitiilor bazate pe piata prin intensificarea si diversificarea surselor de finantare pentru intreprinderile si proiectele europene pe termen lung. Propunerea are legatura, de asemenea, cu Planul de investitii pentru Europa, care prevede o strategie cuprinzatoare pentru eliminarea deficitului de finantare care franeaza potentialul Europei de a asigura crestere economica si crearea de locuri de munca pentru cetatenii sai.

Propunerea a fost prezentata Parlamentului European si Consiliului (statelor membre) spre adoptare prin procedura de codecizie.

Context

Regulamentele privind fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) si fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF) instituie doua noi tipuri de fonduri de plasament colectiv menite sa faciliteze investitiile in IMM-uri necotate la bursa si sa sporeasca atractivitatea acestora pentru investitori. Cele doua regulamente au fost adoptate la 17 aprilie 2013 si au intrat in vigoare la 22 iulie 2013.

Denumirea EuVECA si EuSEF permite administratorilor sa comercializeze aceste fonduri pe intregul teritoriu al UE catre investitori profesionisti si neprofesionisti care pot angaja cel putin 100 000 EUR.

Avand in vedere importanta realizarii de progrese catre uniunea pietelor de capital, Comisia a hotarat sa devanseze revizuirea generala care era planificata initial pentru iulie 2017. La 30 septembrie 2015, Comisia Europeana a lansat o consultare pentru a afla daca utilizarea acestor fonduri de investitii ar putea fi stimulata prin modificari punctuale ale regulamentelor. Revizuirea a identificat o serie de factori care impiedica dezvoltarea acestor fonduri.

Pe baza rezultatelor acestei consultari, Comisia propune:

         extinderea categoriilor de administratori care pot comercializa si administra fonduri EuVECA si EuSEF pentru a include administratorii de fonduri mai mari, si anume cei care administreaza active in valoare de peste 500 de milioane EUR. Administratorii mari pot asigura economii de scara si marci de incredere, oferind beneficii investitorilor care, la randul lor, pot investi mai mult in favoarea capitalului de risc si a intreprinderilor sociale;

    extinderea categoriilor de active care pot beneficia de EuVECA, pentru a permite investitii in intreprinderile mici cu capitalizare medie si in IMM-urile cotate pe pietele de crestere pentru IMM-uri. Se preconizeaza ca acest lucru va permite unui numar mai mare de intreprinderi sa beneficieze de investitii EuVECA si va spori atractivitatea investitiilor printr-un grad mai mare de diversificare a riscurilor;

-       reducerea costurilor, prin interzicerea explicita a taxelor impuse de autoritatile competente din statele membre gazda, prin simplificarea proceselor de inregistrare si prin stabilirea capitalului minim necesar pentru a deveni administrator.

Un fond de fonduri paneuropean de capital de risc, care face parte din pachetul mai amplu privind uniunea pietelor de capital menit sa stimuleze investitiile de capital de risc in UE, este prevazut in scopul de a combina resursele financiare ale UE cu volume mai mari de capital privat. Acest fond de fonduri paneuropean ar trebui sa contribuie la eliminarea fragmentarii pietei si sa asigure atractivitatea clasei activelor de capital de risc din UE pentru investitorii privati.

 

Pentru mai multe informatii: http://ec.europa.eu/finance/investment/venture_capital/index_en.htm