InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea pietelor de capital: De la 1 ianuarie 2019 incep sa se aplice norme UE comune privind securitizarea

03.01.2019
 

 

Noile norme, menite să revigoreze piața securitizărilor din UE, vor imbunătăți oportunitățile de investiții și vor spori posibilitățile de creditare pentru persoane fizice și intreprinderi.

Noile norme armonizate in materie de securitizare, aplicabile de la 1 ianuarie, reprezintă o componentă importantă a uniunii piețelor de capital. Acestea vor favoriza furnizarea unor surse suplimentare de finanțare pentru intreprinderi, consolidarea capacității băncilor de a sprijini economia și partajarea riscurilor intre participanții de pe piață, evitand, in același timp, excesele care au condus la criza financiară.

 

Bazandu-se in mare măsură pe activitatea comunității internaționale de supraveghere, noul Regulament privind securitizarea instituie norme comune și stabilește criteriile pentru asigurarea unei securitizări simple, transparente și standardizate in UE, care reprezintă o nouă categorie de securitizări de inaltă calitate. Noile norme vor facilita emisiunile și investițiile in securitizări in cadrul UE și vor contribui la asigurarea stabilității financiare și a protecției investitorilor.

 

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Legislația adoptată constituie una din pietrele de temelie ale uniunii piețelor de capital, un proiect major al Comisiei care vizează construirea unei piețe unice pentru capitalul la nivelul Uniunii Europene. Vom promova astfel crearea unei piețe solide și sigure a securitizărilor in UE, care va aduce beneficii reale pentru investiții, locuri de muncă și creșterea economică. Vor fi eliberate capacități de creditare bancară care vor putea fi utilizate pentru a sprijini intreprinderile și gospodăriile europene."

Această inițiativă la nivelul UE privind "securitizarea de inaltă calitate" va asigura standarde ridicate in materie de proceduri, securitate juridică și comparabilitate intre instrumentele de securitizare, datorită unui grad mai ridicat de standardizare a produselor. Astfel se vor spori transparența, coerența și disponibilitatea informațiilor esențiale pentru investitori, inclusiv in sectorul creditării IMM-urilor, și se va imbunătăți lichiditatea. La randul său, acest lucru ar trebui să faciliteze emisiunea de produse securitizate și să le permită investitorilor instituționali să-și respecte in intregime obligațiile de diligență, ceea ce ii va ajuta să identifice produsele care corespund nevoilor lor in termeni de diversificare a activelor, de randament și de durată.

Normele au devenit direct aplicabile in toate statele membre ale UE incepand cu 1 ianuarie 2019.

 

Context

Securitizarea este procesul prin care un creditor, cum ar fi o bancă, creează un instrument financiar prin gruparea unor active (de exemplu credite auto sau credite pentru IMM-uri) care să fie achiziționate de investitori. Se facilitează astfel accesul la o gamă mai largă de investitori, ceea ce sporește lichiditatea și eliberează capital pe care băncile il pot utiliza pentru a acorda noi imprumuturi.

 

In septembrie 2015, Comisia Europeană a propus noi norme privind o securitizare simplă, transparentă și standardizată, ca parte a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital. Potrivit estimărilor Comisiei de la momentul respectiv, dacă emisiunea de securitizări din UE ar ajunge din nou la media dinaintea crizei, aceasta ar genera o finanțare suplimentară de aproximativ 150 de miliarde EUR pentru economie.

 

Acest nou cadru juridic al UE nu are nicio legătură cu securitizarea creditelor ipotecare subprime creată in SUA, care a contribuit la declanșarea crizei financiare. Comisia Europeană nu intenționează să se intoarcă la instrumente subprime opace și complexe.

Dimpotrivă, noile norme diferențiază in mod clar intre produsele de securitizare simple și mai transparente și produsele care nu indeplinesc astfel de criterii. Va fi astfel restabilită o sursă importantă de finanțare pentru economia UE, fără a pune in pericol stabilitatea financiară.

 

Alte norme financiare  vor intra in vigoare in 2019:

 

  • La13 ianuarie 2019, va intra in vigoare o directivă revizuită privind fondurile de pensii ocupaționale, cunoscută sub denumirea deIORP2.

 

  • Directiva revizuită privind drepturile acționarilorva intra in vigoare la10 iunie 2019.

 

 

  • NoulRegulament privind prospectul, lansat in cadrul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital cu scopul de a spori accesul la finanțare al intreprinderilor și de a simplifica informațiile pentru investitori, va intra in vigoare la21 iulie 2019.

 

  • Normele privindautentificarea strictă a clienților, care vor imbunătăți siguranța plăților electronice efectuate in magazine și online, vor intra in vigoare la14 septembrie 2019.