InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea energetica: furnizarea de energie sigura, durabila, competitiva si la preturi accesibile pentru toti cetatenii europeni

26.02.2015
 

Energia este utilizata la incalzirea si la racirea locuintelor, la transportul marfurilor si ca motor al economiei. Insa din cauza infrastructurii invechite, a pietelor slab integrate si a politicilor necoordonate, consumatorii, gospodariile si intreprinderile noastre nu beneficiaza de o gama mai variata de optiuni sau de preturi mai scazute la energia electrica. Este momentul sa se finalizeze piata unica a energiei in Europa. Actionand in temeiul acestei prioritati prevazute in orientarile politice formulate de presedintele Juncker, Comisia Europeana  a stabilit  strategia sa privind realizarea unei Uniuni energetice robuste, dublata de o politica in materie de schimbari climatice orientata spre viitor.

Concret, Uniunea energetica inseamna:

 • Clauza de solidaritate: reducerea dependentei de furnizori unici si sprijinirea deplina pe vecinii lor, in special atunci cand se confrunta cu intreruperi ale aprovizionarii cu energie; cresterea transparentei in ceea ce priveste acordurile incheiate de tarile UE in vederea achizitionarii de energie electrica sau de gaze naturale din tarile terte;
 • Fluxurile de energie echivalente unei a cincea libertati:trecerea libera a fluxului energetic peste frontiere - aplicand cu strictete normele actuale in domenii precum disocierea activitatilor in sectorul energetic si independenta autoritatilor de reglementare, daca este necesar prin introducerea unor actiuni in justitie. redefinirea pietei energiei electrice, astfel incat aceasta sa devina mai interconectata, mai regenerabila si mai reactiva; revizuirea dramatica a interventiilor statului pe piata interna si eliminarea treptata a subventiilor daunatoare mediului.
 • Eficienta energetica pe primul loc:redefinirea fundamentala a eficientei energetice si considerarea acesteia ca sursa de energie in sine, astfel incat sa poata concura in conditii de egalitate cu capacitatea de productie;
 • Tranzitia catre o societate cu emisii scazute de carbon care este facuta sa dureze: asigurarea faptului ca energia produsa pe plan local - inclusiv din surse regenerabile - poate fi absorbita cu usurinta si cu eficacitate in retea; promovarea suprematiei tehnologice a UE, prin dezvoltarea urmatoarei generatii de tehnologii regenerabile si transformarea UE intr-un lider in domeniul electromobilitatii, in timp ce intreprinderile europene cresc nivelul exporturilor si dau dovada de competitivitate la nivel mondial.

 

Cetatenii reprezinta nucleul unei Uniuni energetice. Preturile pe care acestia le platesc ar trebui sa fie accesibile si competitive. Energia ar trebui sa fie sigura si durabila, caracterizata de un nivel mai ridicat de concurenta si libertate de alegere pentru fiecare consumator.

 

Cifre principale

 • UE este cel mai mare importator de energie din lume. Ea importa 53 % din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.
 • 12 state membre ale UE[1]nu indeplinesc obiectivul minim de interconectare al UE, si anume ca cel putin 10 % din capacitatea de productie de energie electrica instalata sa poata "depasi frontierele". UE a identificat 137 proiecte privind energia electrica, dintre care 35 sunt legate de interconectarea electrica: impreuna, aceste proiecte ar putea reduce numarul statelor membre in cauza de la 12 la 2.
 • O retea energetica europeana interconectata in mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de pana la 40 de miliarde de euro pe an.
 • 6 state membre ale UE[2]sunt dependente de un furnizor extern unic pentru toate importurile lor de gaze.
 • 75% din locuinte sunt ineficiente din punct de vedere energetic; 94% din transporturi se bazeaza pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate.
 • Pana in 2020, peste 1 miliard de euro trebuie investit numai in sectorul energetic al UE.
 • In Europa, preturile angro pentru energia electrica sunt cu 30 %, iar cele pentru gaze, cu peste 100 % mai mari decat in SUA.
 • Intreprinderile europene din sectorul energiei regenerabile au impreuna o cifra de afaceri anuala de 129 miliarde de euro si peste un milion de angajati. Provocarea o reprezinta mentinerea rolului de lider al Europei in investitiile globale in domeniul energiei din surse regenerabile.
 • Emisiile de gaze cu efect de sera din UE au scazut cu 18 % in perioada 1990-2011.
 • Pana in 2030, UE intentioneaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 40 %, sa impulsioneze generarea de energie din surse regenerabile cu cel putin 27 %, precum si sa imbunatateasca eficienta energetica cu cel putin 27 %.

 

 Masurile adoptate :

 

 • O strategie-cadru pentru o Uniune energetica robusta, dublata de o politica in materie de schimbari climatice orientata spre viitor. Aceasta stabileste, in cinci dimensiuni de politica interconectate, obiectivele unei Uniuni energetice, precum si etapele detaliate pe care Comisia Juncker le va intreprinde pentru a atinge acest obiectiv, inclusiv adoptarea unei noi legislatii menite sa redefineasca si sa reformeze piata energiei electrice, asigurarea unei mai mari transparente in ceea ce priveste contractele pentru gaze, dezvoltarea substantiala a cooperarii regionale ca un pas important in vederea crearii unei piete integrate, cu un cadru mai strict reglementat, adoptarea de noi acte legislative pentru a asigura furnizarea de energie electrica si gaze naturale, majorarea finantarii din partea UE pentru eficienta energetica sau stabilirea unui nou pachet privind energia din surse regenerabile, orientarea strategiei europene de cercetare si inovare in domeniul energiei, raportarea anuala privind "starea Uniunii energetice", pentru a da doar cateva exemple.
 • O Comunicare privind interconectarea, care stabileste masurile necesare pentru a atinge obiectivul de 10% privind interconexiunile de energie electrica pana in 2020, adica minimul necesar pentru ca energia electrica sa poata circula si sa poata fi comercializata intre statele membre. Aceasta desemneaza statele membre care indeplinesc in prezent obiectivul, precum si proiectele necesare pentru a reduce decalajul pana in 2020.
 • O comunicare care stabileste o viziune pentru un acord global privind clima care va avea loc la Paris in luna decembrie. Viziunea este cea a unui acord transparent, dinamic si obligatoriu din punct de vedere juridic, cu angajamente ambitioase si echitabile din partea tuturor partilor. Comunicarea traduce, de asemenea, deciziile luate cu ocazia summitului european din octombrie 2014 in obiectivul propus al UE de reducere a emisiilor (asa-numitacontributie preconizata stabilita la nivel nationalsau INDC) pentru noul acord.

Sursa:CE