InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Uniunea energetica europeana

18.11.2015
 

Primul raport privind starea uniunii energetice arata ca s-au inregistrat deja progrese semnificative de la adoptarea strategiei-cadru pentru o uniune energetica in urma cu noua luni. Mai sunt multe de facut si anul 2016 va fi important pentru indeplinirea obiectivelor stabilite

Strategia-cadru privind uniune energetica a dat un nou impuls realizarii tranzitiei catre o economie hipocarbonica, sigura si competitiva. De asemenea, Comisia s-a angajat sa prezinte un raport anual cu privire la starea uniunii energetice, pentru a aborda aspectele esentiale si pentru a directiona dezbaterea politica. Raportul privind starea uniunii energetice, publicat astazi pentru prima data, analizeaza progresele inregistrate pe parcursul ultimelor noua luni si identifica aspecte care necesita atentie in 2016, formuland concluzii politice la nivel de stat membru, regional si european. Acesta este un element central pentru a implementarea acestei prioritati-cheie a Comisiei Juncker.

In ceea ce priveste schimbarile climatice, starea uniunii energetice subliniaza contributia Europei la negocierile de la Paris. In aceasta etapa, peste 160 de tari, reprezentand peste 90 % din emisiile globale, si-au prezentat contributiile la Acordul de la Paris. In cadrul acestui proces, UE a prezentat un obiectiv cu caracter obligatoriu de reducere a emisiilor la nivelul intregii economii interne cu cel putin 40 % pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Dupa Conferinta de la Paris, este important ca toate tarile sa ia masurile necesare prin concretizarea angajamentelor asumate.

Pentru ca tranzitia sa fie de succes si echitabila din punct de vedere social, cetatenii vor trebui sa isi asume raspunderea pentru acest proces, prin participarea activa la piata energiei, deoarece ei sunt cei care, in ultima instanta, ar trebui sa beneficieze de pe urma acesteia. In acelasi timp, exista un atu economic major pentru aceasta tranzitie. Principalele intreprinderi europene isi modifica modelul de afaceri. Energiile regenerabile si eficienta energetica creeaza locuri de munca la nivel local in Europa, acest fapt necesitand competente noi.

Evenimentele geopolitice au mentinut problema energetica printre prioritatile ordinii de zi. Anul 2015 a fost caracterizat de tensiunile constante dintre Rusia si Ucraina, de persistenta preturilor scazute la petrol cu impact asupra pietelor energetice din toata lumea, de anuntarea unor noi initiative comerciale pentru infrastructuri suplimentare de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, de noile perspective deschise de acordul nuclear cu Iranul, precum si de o scadere continua a productiei interne de combustibili fosili.

In plus fata de reducerea emisiilor de dioxid de carbon (inclusiv prin recurgerea la sursele regenerabile de energie) si de securitatea energetica, strategia privind uniunea energetica produce in continuare rezultate in ceea ce priveste eficienta energetica, piata interna a energiei si cercetarea, inovarea si competitivitatea, deoarece toate aceste prioritati sunt legate intrinsec.

Starea uniunii energetice prezinta, de asemenea, elemente esentiale pentru un mecanism de guvernanta care sa conduca la politici mai previzibile, mai transparente si mai stabile, menite sa contribuie la indeplinirea obiectivelor uniunii energetice. Orientarile privind planurile nationale integrate in domeniul energiei si al schimbarilor climatice, publicate astazi, constituie punctul de plecare al statelor membre pentru elaborarea planurilor lor pentru perioada 2021-2030. Metodologia propusa in ceea ce priveste indicatorii-cheie este primul pas in directia masurarii si monitorizarii gradului de indeplinire a obiectivelor uniunii energetice. Starea uniunii energetice este, de asemenea, insotita de 28 de fise informative, care ofera o evaluare a progreselor inregistrate in ceea ce priveste uniunea energetica in fiecare stat membru.

 

Alte masuri adoptate:

Rezultatele si rapoartele privind uniunea energetica sunt adoptate si publicate impreuna cu starea uniunii energetice:

  • Cea de a 2-a lista de proiecte de interes comun prezinta proiectele de infrastructura care sunt urgent necesare pentru a atinge obiectivele de politica energetica pe care ni le-am stabilit.
  • Raport privind progresele inregistrate in materie de eficienta energetica: Raportul cu privire la progresele inregistrate in punerea in aplicare a obiectivului de eficienta energetica de 20% pana in 2020 arata ca, in pofida progreselor semnificative inregistrate, eforturile colective ale statelor membre corespund unui procent de economii de energie primara de doar 17,6% fata de previziunile pentru 2020. Cu toate acestea, Comisia isi mentine speranta ca obiectivul de 20% va fi atins, cu conditia ca legislatia existenta a UE sa fie pusa in aplicare integral, ca eforturile sa se intensifice, ca nivelul de ambitie sa creasca si ca mediul de investitii sa se imbunatateasca.
  • Raportul intermediar privind politicile climatice: Raportul demonstreaza ca UE a inregistrat un succes deosebit in decuplarea cresterii economice de emisiile de gaze cu efect de sera. De asemenea, UE se indreapta catre indeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor cu 20 % pentru 2020, precum si a obiectivelor Protocolului de la Kyoto. Cu toate acestea, sunt necesare masuri suplimentare pentru a atinge obiectivul pentru 2030.
  • Tendintele in materie de consum energetic: Documentul de lucru al serviciilor Comisiei ilustreaza faptul ca pietele de energie electrica si gaze nu functioneaza inca asa cum ar trebui, in ciuda progreselor inregistrate.
  • Raportul privind punerea in aplicare a strategiei europene pentru securitate energetica: Acest raport ofera o imagine actualizata cu privire la pozitia Uniunii Europene vizavi de securitatea energetica si la masurile luate in directia imbunatatirii acesteia de la momentul adoptarii strategiei, in mai 2014.
  • Raportul privind punerea in aplicare a Directivei privind securitatea nucleara: Raportul concluzioneaza ca exista, in general, un nivel bun de conformitate cu Directiva din 2009 privind securitatea nucleara.
  • Rezumatul privind stocurile de petrol: Directiva privind stocurile de petrol ii impune Comisiei sa prezinte in mod regulat rapoarte asupra stocurilor de petrol disponibile in statele membre. Documentul de lucru al serviciilor Comisiei indeplineste aceasta obligatie si furnizeaza o actualizare privind petrolul depozitat in UE.
  • O propunere de regulament privind statisticile referitoare la pretul energiei electrice si al gazelor naturale care, odata adoptat, va imbunatati statisticile europene privind preturile la energie.
  • De asemenea, Comisia lanseaza astazi o consultare publica cu privire la viitoarea revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile, care se va desfasura pana la 10 februarie 2016.
  • Sursa:CE