InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Un rol mai important pentru cetateni in elaborarea politicilor europene: CE extinde perioada destinata consultarilor publice

04.01.2012
 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, Comisia Europeană pune la dispoziția cetățenilor, intreprinderilor și organizațiilor neguvernamentale, o perioadă de timp de cel puțin 12 săptămani pentru a formula observații cu privire la proiectele de noi politici și acte legislative, comparativ cu perioada utilizată anterior, de 8 săptămani. Acest lucru va facilita implicarea cetățenilor europeni in elaborarea politicilor UE dintr-un stadiu incipient al acestora. Comisia a introdus, de asemenea, un serviciu de alertă pentru inițiativele in curs de pregătire: organizațiile care se inscriu in registrul de transparență se pot abona la acest serviciu de alertă pentru a obține din vreme informații cu privire la foile de parcurs ale inițiativelor noi, din domeniile care ii interesează, cu aproximativ un an inainte de adoptarea acestora.
Comisia speră ca prin prelungirea perioadei de consultare și prin intermediul noului serviciu de alertă se va asigura o participare sporită in cadrul consultărilor sale, in special din partea acelor grupuri care pană in prezent au fost slab reprezentate. De exemplu, asociaţiile IMM-urilor vor avea acum mai mult timp pentru a se organiza și a-și consulta membrii cu privire la impactul pe care o nouă propunere de politică il poate avea asupra intreprinderilor mici.
Prin intermediul politicii sale avand ca scop "o reglementare inteligentă", Comisia are ca obiectiv implicarea cetățenilor și a intreprinderilor in procesul legislativ pentru a se asigura că ține seama de toate elementele și preocupările relevante atunci cand elaborează o propunere legislativă.
Sursa CE.