InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Un plan de investitii pentru Europa: Fondul european pentru investitii strategice gata de lansare in toamna 2015

27.07.2015
 

Comisia Europeana a adoptat ultimele masuri necesare pentru a relansa investitiile in economia reala. Gratie unui pachet de masuri adoptat astazi, Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) va deveni functional pana la inceputul toamnei 2015, conform calendarului ambitios de implementare a Planului de investitii pentru Europa stabilit de presedintele Jean-Claude Juncker.

Comisia a publicat de curand o comunicare privind rolul bancilor nationale de promovare in sprijinirea planului de investitii pentru Europa. Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: "Bancile nationale de promovare vor juca un rol foarte important in indeplinirea cu succes a planului de investitii. Noua state membre si-au prezentat deja contributiile la planul de investitii prin intermediul bancilor lor de promovare, banci care, la nivel local, au o experienta inestimabila si o extrem de valoroasa baza de cunostinte. Banca Europeana de Investitii a stabilit deja legaturi stranse cu bancile nationale de promovare mentionate mai sus si speram ca acest exemplu sa stimuleze multi alti parteneri sa-si intensifice eforturile."

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Sinergiile dintre instrumentele europene si cele nationale vor fi cruciale pentru reducerea decalajului in materie de investitii cu care se confrunta economiile noastre. Suntem convinsi ca, in acest sens, o retea bine structurata de banci nationale de promovare poate juca un rol esential si poate completa activitatea Bancii Europene de Investitii."

Comunicarea explica rolul important pe care il pot juca bancile nationale de promovare in relansarea investitiilor in Europa, prin participarea la investitiile FEIS. Ea ofera clarificari si orientari practice privind modul in care se poate infiinta o noua banca nationala de promovare, privind prelucrarea statistica a coinvestitiilor bancilor nationale de promovare in ceea ce priveste deficitul public si datoria publica in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere, precum si privind modul in care trateaza UE ajutoarele de stat acordate pentru cofinantarea proiectelor nationale. De asemenea, comunicarea abordeaza modul in care bancile nationale de promovare din diferite state membre isi pot uni eforturile pentru a colabora cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in vederea crearii unor platforme de investitii. Acest document strategic esential va ajuta companiile din Europa sa acceada la finantare prin intermediul FEIS - pilonul central al planului de investitii in valoare de 315 miliarde EUR.

Alte decizii luate de colegiul comisarilor includ:

  • Numirea, in colaborare cu Banca Europeana de Investitii (BEI), a celor patru membri ai comitetului director al FEIS: Ambroise Fayolle, vicepresedinte responsabil pentru inovare, BEI; Maarten Verwey, Serviciul de sprijin pentru reformele structurale din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene; Gerassimos Thomas, DG Energie, Comisia Europeana; Irmfried Schwimann, DG Concurenta, Comisia Europeana. Membrii supleanti din partea Comisiei sunt Benjamin Angel, DG Afaceri Economice si Financiare; Nicholas Martyn, DG Politica Regionala si Urbana; Robert-Jan Smits, DG Cercetare si Inovare.
  • Dispozitiile finale pentru lansarea Platformei europene de consiliere in materie de investitii (EIAH). EIAH va sprijini dezvoltarea si finantarea proiectelor de investitii in UE, oferind un punct unic de contact pentru consiliere si orientare, asigurand o platforma pentru schimbul de know-how si coordonand asistenta tehnica existenta.
  • Decizia privind gestionarea si principalele elemente ale Portalului european pentru proiecte de investitii (PEPI). PEPI va fi un portal web public, securizat, unde promotorii de proiecte din UE in cautare de finantare externa vor avea posibilitatea sa-si promoveze proiectele in fata potentialilor investitori.
  • Actul delegat de stabilire a unui tablou de bord al indicatorilor, pe care il va utiliza Comitetul pentru investitii independent pentru a decide daca o propunere de proiect corespunde criteriilor de acordare a unui sprijin prin garantia UE (FEIS).

 

Sursa:CE