InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Un nou studiu al Comisiei identifica centrele europene de varf in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC)

16.04.2014
 

Va intrebati ce este o zona dinamica in materie de tehnologii ale informatiei si comunicatiilor? München, Londra, Paris sau orase mai mici, cum ar fi Darmstadt, au fost identificate ca astfel de exemple intr-un nou atlas UE al centrelor de varf in domeniul TIC. Acest atlas arata zonele in care tehnologiile digitale prospera si analizeaza factorii care contribuie la aceasta reusita.

Majoritatea activitatilor TIC din Europa se concentreaza in 34 de regiuni din 12 tari (enumerate in anexa). Ingredientele de baza ale reusitei sunt accesul la universitati si centre de cercetare de varf, precum si oportunitatile de finantare, cum ar fi capitalul de risc.

 

Clasamente pe categorii :

-Absolventi de informatica: 8 dintre primele 10 regiuni clasate se situeaza in Marea Britanie.  

-Cercetare si activitatea de brevetare: Germania se situeaza pe primul loc.  

-Cresterea ocuparii fortei de munca:  Lisabona in Portugalia si Rzeszowski in Polonia sunt zonele cu cea mai rapida crestere.  

-Capital de risc: München, Paris si Londra atrag cele mai mari fonduri de acest tip.

 

Nu doar orasele mari reusesc!  

Studiul scoate in evidenta, de asemenea, importanta regiunilor mai mici. Datorita activitatilor sale in materie de cercetare si inovare, precum si dinamismului intreprinderilor sale, Darmstadt - un oras cu 150.000 de locuitori - se situeaza pe locul sapte in topul primelor 10 centre UE de excelenta in domeniul TIC. Printre alte regiuni de mici dimensiuni care au performante notabile se numara Leuven, Karlsruhe sau Cambridge.

 

Ingredientele succesului digital  

Excelenta unei regiuni in domeniul TIC este legata de activitatile sale de cercetare si dezvoltare, de capacitatea de a transfera cunostintele pe piata (inovare) si de a construi o intensa activitate economica in jurul acestei inovari. Se pare ca regiunile care prospera in domeniul TIC:  

§  sunt, in majoritate, zone cu o indelungata istorie industriala;  

§  sunt regiuni in care exista institutii de invatamant de varf si alti actori-cheie in materie de inovare;  

§  au politici pe termen lung in materie de cercetare si inovare;  

§  s-au bucurat de oportunitati istorice (de exemplu, sunt capitalele politice nationale);  

§  au tendinta de a se regrupa (jumatate din cele 34 centre de excelenta sunt regiuni invecinate).  

Acest efect este observat si in zone cum ar fi Silicon Valley (SUA), Bangalore (India) sau Changzhou (China).

 

Context  

Acest raport este un raspuns la strategia UE care vizeaza consolidarea pozitiei de lider industrial si tehnologic a Europei in domeniul TIC. Concluziile raportului si atlasul vor fi utilizate in elaborarea viitoarei politici a UE menite sa incurajeze inovarea in UE. De asemenea, acestea vor alimenta proiectul EURIPIDIS, care se concentreaza asupra politicii de inovare in domeniul TIC si a transferului pe piata a celor mai bune idei rezultate din cercetare. In plus, Centrul Comun de Cercetare (JRC) intentioneaza sa analizeze diversitatea tehnologica a activitatilor TIC si evolutia acestora, fapt care va contribui la identificarea complementaritatilor dintre regiuni.  

Un centru european de excelenta in domeniul TIC este o zona geografica de pe teritoriul UE ale carei activitati sunt cel mai performante in productia in domeniul TIC, in cercetare-dezvoltare si inovare si joaca un rol central in retelele mondiale.

Raportul a analizat toate regiunile UE (1303 de regiuni NUTS3) in ceea ce priveste activitatea in domeniul TIC si a acordat punctaje in functie de ponderea lor; 14% din regiuni au obtinut peste 20 de puncte. Primele 34 de regiuni au obtinut intre 41 si 100 de puncte.  

Raportul a analizat trei elemente (activitatea economica, cercetarea-dezvoltarea si inovarea in sectorul TIC) in functie de intensitatea acestora (de exemplu, cifra de afaceri, cresterea cifrei de afaceri, numarul de angajati), caracterul lor international (de exemplu, numarul lor de parteneri internationali in randul intreprinderilor/al centrelor de cercetare/al universitatilor) si prezenta lor in retele (care este rolul fiecarei regiuni in retele: care dintre ele sunt puncte nodale si se conecteaza direct cu numerosi parteneri, care dintre ele au legaturi care permit doar cateva schimburi).

Concluziile s-au bazat pe un indicator sintetic, care a reunit 42 de indicatori pentru evaluarea activitatilor TIC. Au fost utilizate mai multe surse si baze de date pentru a elabora indicatorii si masuratorile: clasamentul universitatilor, indecsii de citare, informatiile privind colaborarile la proiecte de cercetare europene, numarul de societati internationale de varf in domeniul TIC care investesc in C&D si care sunt prezente in fiecare regiune, finantarea cu capital de risc sau date privind ocuparea fortei de munca si informatii privind cifra de afaceri a intreprinderilor.

Proiectul "Centre europene de excelenta in domeniul TIC" este dezvoltat de Centrul Comun de Cercetare si de DG CNECT.

 

Sursa:CE

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
JRC85353_IT&C.pdf
JRC85353_IT&C.pdf
4,11 MBytes
16.04.2014 14:28