InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Un nou program Erasmus

06.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Incepand din 1987, aproape 3 milioane de tineri europeni au studiat şi s-au format in străinătate cu ajutorul programului Erasmus.

Tinerii sunt cei mai expuşi efectelor crizei economice şi şomajului. Cu ocazia summitului european din ianuarie, şefii de stat şi de guvern s-au angajat să le imbunătăţească perspectivele pe piaţa muncii.

Programul Erasmus contribuie la realizarea acestui obiectiv, incurajand mobilitatea studenţilor. Cu ajutorul acestuia, tinerii europeni pot petrece timp intr-o altă ţară, pot invăţa o limbă străină şi işi pot dezvolta capacitatea de adaptare - calităţi extrem de apreciate pe piaţa muncii.

Erasmus a schimbat vieţi şi a deschis noi orizonturi

Programul este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. In 2011, 250 000 de tineri au studiat sau au urmat un stagiu in altă ţară. Erasmus se adresează, de asemenea, profesorilor şi contribuie la creşterea calităţii invăţămantului superior in UE.

Manifestările dedicate celei de a 25-a aniversări a programului au debutat, la Bruxelles, cu conferinţa "Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieţi şi deschideri de orizonturi". Alte evenimente sunt organizate peste tot in Europa.

Din cele 33 de ţări participante au fost selectaţi cate un fost student şi un profesor, ale căror vieţi profesionale şi private au fost influenţate de participarea la acest program. Aceşti "ambasadori Erasmus" vor avea rolul de a-i incuraja pe tineri să treacă, la randul lor, printr-o experienţă similară.

Tomás este unul dintre ei. In 2002, acest inginer in aeronautică de naţionalitate spaniolă a studiat un an la o universitate din Finlanda. Apoi a plecat la studii in Asia şi ulterior a lucrat in Regatul Unit, imbogăţindu-şi cariera profesională şi viaţa personală.

Piroska este unul dintre primii studenţi maghiari care au participat la program in 1998. Perioada de studii in comunicare din Germania a contribuit la succesul carierei sale de jurnalist.

Perspective de viitor

In fiecare an, numărul de participanţi creşte, Erasmus fiind astăzi cel mai important program de schimb pentru studenţi din lume.

Comisia a propus recent un nou program pentru perioada 2014-2020, intitulat "Erasmus pentru toţi". Acesta va reuni toate iniţiativele europene şi internaţionale existente in prezent in domeniul educaţiei, formării, tineretului şi sportului, urmand să se adreseze unui număr de pană la 5 milioane de persoane.