InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Un centru al UE de combatere a criminalitatii informatice menit sa lupte impotriva infractorilor si sa ii protejeze pe consumatorii online

28.03.2012
 

Se estimează că, in intreaga lume, peste un milion de persoane sunt in fiecare zi victime ale criminalității informatice. Costul criminalității informatice ar putea atinge o valoare totală de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial.
Astăzi, Comisia Europeană a propus inființarea unui centru european de combatere a criminalității informatice care să contribuie la protejarea cetățenilor și a intreprinderilor europene impotriva acestor amenințări informatice tot mai frecvente. Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos). Centrul va fi punctul focal european in combaterea criminalității informatice și va viza activitățile ilegale online desfășurate de grupuri organizate de infractori, in special pe cele care generează venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online in care sunt implicate cărți de credit și detaliile de identificare a contului bancar.
Experții Uniunii Europene vor desfășura, de asemenea, activități menite să impiedice criminalitatea informatică ce afectează operațiunile bancare pe internet și sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de incredere al consumatorilor online. Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalității informatice va fi protejarea profilurilor de pe rețelele de socializare impotriva infiltrărilor de către infractorii online, sprijinind astfel lupta impotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infracțiunile informatice care cauzează prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuală online a copiilor și atacurile informatice care afectează infrastructura și sistemele de informații critice din Uniune.
"Milioane de europeni folosesc internetul pentru servicii bancare la domiciliu (home banking), pentru a face cumpărături online, pentru a-și planifica vacanțele sau pentru a păstra legătura cu familia și prietenii prin intermediul rețelelor de socializare online. Insă, pe măsură ce timpul pe care il petrecem online in viața de zi cu zi sporește, și criminalitatea organizată este din ce in ce mai prezentă, iar aceste infracțiuni ne afectează pe fiecare dintre noi ", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne. "Nu le putem permite infractorilor informatici să ne perturbe viața digitală. Un centru european de combatere a criminalității informatice in cadrul Europol va deveni un nucleu de cooperare in vederea apărării unui internet liber, deschis și sigur."
Pană in 2011, aproape trei sferturi (73 %) din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă, iar in 2010, peste o treime din cetățenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. 80 % dintre tinerii europeni se conectează prin rețelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comerț electronic atinge aproximativ 8 trilioane de dolari.
Ca urmare, criminalitatea informatică este in creștere, iar infractorii informatici au creat in jurul activităților lor ilegale o piață profitabilă, in care detaliile unei cărți de credit pot fi vandute in cadrul grupurilor de criminalitate organizată pentru suma modică de 1 euro pe carte de credit, o carte de credit contrafăcută pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.
Infracțiunile informatice vizează, de asemenea, rețelele sociale: pană la 600 000 de conturi Facebook sunt blocate in fiecare zi, in urma unor diverse tentative de piraterie informatică, iar in 2009 au fost detectate peste 6 700 000 de calculatoare infectate de botnet-uri.
Centrul european va avertiza statele membre ale UE cu privire la amenințările informatice majore și le va atrage atenția asupra deficiențelor existente in sistemele acestora de apărare online. Centrul va identifica rețelele organizate de criminalitate informatică, precum și pe cei mai importanți infractori din spațiul virtual. Acesta va oferi sprijin operațional in cadrul unor investigații concrete, fie furnizand asistență legală informatică, fie sprijinind inființarea unor echipe comune de investigație in domeniul criminalității informatice.
Pentru a-și indeplini sarcinile și a oferi un sprijin mai eficient investigatorilor, procurorilor și judecătorilor care se ocupă cu criminalitatea informatică in statele membre, centrul va reuni informații provenind din surse deschise, din sectorul privat, de la serviciile de poliție și din mediul academic. Noul centru va servi, de asemenea, drept bază de informații pentru serviciile naționale de poliție din statele membre și va reuni expertiza și inițiativele de formare europene in domeniul criminalității informatice. Centrul va putea oferi un răspuns la intrebările din partea investigatorilor, procurorilor și judecătorilor care se ocupă cu criminalitatea informatică, cat și celor din partea sectorului privat cu privire la aspecte tehnice și de expertiză legală specifice.
Centrul va servi drept platformă pentru investigatorii europeni care se ocupă cu criminalitatea informatică, unde aceștia se vor putea exprima cu o singură voce in cadrul discuțiilor cu sectorul IT, cu alte societăți din sectorul privat, cu comunitatea de cercetare, cu asociațiile de utilizatori și cu organizațiile societății civile. In sfarșit, centrul va deveni partenerul natural in contactele cu alți parteneri internaționali și in inițiative mai ample la nivel internațional in domeniul criminalității informatice.
Se preconizează că centrul iși va incepe activitatea anul viitor, in luna ianuarie.
Pentru ca centrul să poată fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptată de autoritatea bugetară a Europol.
Context
Comisia și-a anunțat intenția de a institui un centru european de combatere a criminalității informatice in "Strategia de securitate interna a UE in acțiune" , adoptată la 22 noiembrie 2010 de Comisie. Prioritatea strategică acordată combaterii criminalității informatice se reflectă, de asemenea, in obiectivele strategice și operaționale in lupta impotriva criminalității informatice care au fost convenite intre statele membre, Consiliu, Comisie și Europol.
Comunicarea  privind un centru european de combatere a criminalității informatice face parte dintr-o serie de măsuri menite să protejeze cetățenii impotriva infracțiunilor online și completează propuneri legislative cum ar fi Directiva privind atacurile impotriva sistemelor informatice, al cărei text este in prezent dezbătut in cadrul Parlamentului European , sau Directiva privind combaterea exploatării sexuale online a copiilor și a pornografiei infantile, adoptată in 2011 .

Sursa:CE