InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE propune noi masuri pentru protejarea biodiversitatii impotriva unor specii invazive problematice

10.09.2013
 

Comisia Europeană a propus un nou act legislativ pentru prevenirea și gestionarea amenințării crescande pe care o reprezintă speciile invazive. In Europa există in prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află intr-¬o creștere rapidă. Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri:
 pe plan economic: pagube in valoare de cel puțin 12 miliarde EUR sunt provocate anual in Europa de specii alogene invazive; este vorba de pericole pentru sănătatea umană (de exemplu, efectele potențial fatale ale viespii asiatice și ale țanțarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, clădirile avariate de troscotul japonez) și pierderi de productivitate in agricultură (de exemplu, culturile distruse de nutrii);
 pe plan ecologic: speciile alogene invazive pot să afecteze grav ecosistemele și să cauzeze dispariția unor specii necesare pentru menținerea echilibrului mediului nostru natural. Mălinul american, de exemplu, perturbează grav ecosistemele forestiere, iar veverița gri caștigă teren in fața veveriței roșcate. După pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezintă a doua cea mai importantă cauză a pierderii biodiversității la nivel mondial;
 pe plan politic: numeroase state membre sunt nevoite deja să cheltuiască resurse considerabile pentru a face față acestei probleme, insă eforturile lor nu dau rezultate dacă abordarea este una pur națională. De exemplu, campania desfășurată in Belgia pentru eradicarea crucii-pămantului va fi subminată dacă specia se răspandește din nou din Franța.
Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă motive de ingrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi intocmită impreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor și a unor dovezi științifice. Ar urma ca anumite specii să fie interzise in UE, in sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achiziționate, utilizate, răspandite sau comercializate. Vor fi luate măsuri speciale pentru a depăși problemele rezultate pentru comercianți, crescători sau proprietari de animale de companie in perioada de tranziție.
Se propun trei tipuri de intervenție:
 prevenire: statele membre vor organiza controale pentru a preveni introducerea intenționată a unor specii care prezintă motive de ingrijorare. Trebuie precizat insă că numeroase specii ajung in UE in mod neintenționat, sub formă de contaminanți in produse sau de "pasageri clandestini" in containere. Va trebui ca statele membre să intreprindă acțiuni de identificare a acestor căi de introducere și să adopte măsuri corective;
 avertizare timpurie și reacție rapidă: in momentul in care depistează o specie care prezintă motive de ingrijorare la nivelul Uniunii și care s-a naturalizat deja, statele membre vor lua măsuri imediate pentru eradicarea speciei respective;
 gestionarea speciilor alogene invazive care prezintă motive de ingrijorare: in cazul unei largi răspandiri a unor specii care prezintă motive de ingrijorare la nivelul Uniunii, va trebui ca statele membre să introducă măsuri de reducere la minimum a prejudiciilor cauzate de speciile respective.
Propunerea incurajează trecerea la o abordare armonizată și caracterizată de o dimensiune preventivă mai accentuată, prin sporirea treptată a eficienței și prin reducerea, in timp, a costurilor pagubelor și a costurilor de intervenție.
Context
Se preconizează că invaziile de specii alogene in Europa se vor intensifica ca urmare a volumului și a dimensiunilor tot mai mari ale schimburilor comerciale și ale călătoriilor, ceea ce va determina transportarea a tot mai multor specii in intreaga lume.
Regulamentul privind prevenirea și gestionarea speciilor alogene invazive are la bază Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și Strategia UE pentru 2020 in domeniul biodiversității.
Sursa:CE