InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE ocupa o pozitie de lider in ceea ce priveste mobilizarea resurselor pentru realizarea unei dezvoltari durabile

15.07.2015
 

 

Comisarul UE pentru cooperare internationala si dezvoltare, dl Neven Mimica, va participa in aceasta saptamana la cea de A treia conferinta internationala privind finantarea pentru dezvoltare, care va avea loc la Addis Abeba, in Etiopia. Conferinta ar trebui sa aiba drept rezultat incheierea unui acord privind mijloacele financiare si nefinanciare de punere in aplicare (de exemplu, ajutoare, investitii, politici si alte mijloace) care vor sprijini agenda de dezvoltare post-2015 si obiectivele de dezvoltare durabila (ODD). Acest acord va deschide calea pentru alte doua evenimente majore care vor avea loc in acest an: Adunarea Generala a ONU de la New York, din septembrie, care va decide cu privire la lista obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD), si Conferinta partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (COP) de la Paris, din decembrie.

 

UE doreste incheierea, la Addis Abeba, a unui acord bazat pe un nou parteneriat global, in care sa fie implicate toate tarile din lume si care sa poata mobiliza toate mijloacele posibile pentru finantarea agendei de dezvoltare post-2015 (cunoscute sub denumirea de "mijloace de punere in aplicare"), axat pe trei teme principale:

 Integrare - noul parteneriat global ar trebui sa fie pus in slujba intregii agende post-2015 si sa abordeze toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile (economica, sociala si de mediu) intr-un mod integrat.

 Exhaustivitate - noul parteneriat global ar trebui sa se bazeze pe mobilizarea si utilizarea eficace a tuturor "mijloacelor de punere in aplicare" relevante (financiare sau de alta natura), inclusiv prin politici solide si prin crearea unui mediu propice prosperitatii economiilor, in toate tarile.

 Universalitate - noul parteneriat global se va baza pe faptul ca toti partenerii vor contribui in mod echitabil la realizarea obiectivelor propuse. Toate tarile vor trebui sa ia masurile necesare in ceea ce priveste actiunile de politica si mobilizarea resurselor.

 

Context

 

Exemple privind modul in care UE va contribui la punerea in aplicare a agendei de dezvoltare post-2015:

 

  • UE estecel mai mare donator din lume; in 2014, aceasta a furnizat, la nivel colectiv, peste 58 de miliarde de euro pentru asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD). UE s-a angajat sa atinga, in intervalul de timp al agendei post-2015, obiectivul ONU privind mobilizarea unei AOD care sa reprezinte 0,7% din venitul national brut (VNB). UE si-a asumat, de asemenea, angajamentul colectiv de a indeplini, pe termen scurt, obiectivul de 0,15-0,20% AOD/VNB pentru tarile cel mai putin dezvoltate (LDC) si de a atinge nivelul de 0,20% AOD/VNB pentru tarile cel mai putin dezvoltate in perioada de aplicare a agendei post-2015.
  • UE va mobiliza mai multe fonduri pentru dezvoltareprin colaborarea cu sectorul privat: Se estimeaza ca, pana in 2020, va fi mobilizata, prin finantare mixta, suma de 100 de miliarde EUR.
  • 20% din asistenta UE va fi alocata abordarii schimbarilor climatice:aproximativ 14miliarde de euro pana in 2020.
  • UE este cea mai deschisa piata din lume: aceasta le ofera tarilor cel mai putin dezvoltate accesul la piete fara taxe vamale si contingente, valoarea totala anuala a exporturilor acestor tari catre UE fiind, in prezent, de peste 35 de miliarde de euro. In plus, UE este cel mai mare furnizor de ajutor pentru comert.
  • Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare si inovare (77 de miliarde de euro), este deschis cercetatorilor din tarile in curs de dezvoltare.
  • Datorita contributiei UE, prin sprijinirea agriculturii si a alimentatiei sustenabile,pana in 2030, 500 de milioane de oameni vor scapa de foamete si malnutritie.
  • Pana in 2030, UE va ajuta500 de milioane de persoane sa scape de saracia energetica.
  • Societati pasnice- UE pune la dispozitie sprijin pentru imbunatatirea guvernantei si pentru a le permite cetatenilor sa traiasca in conditii de siguranta si securitate. Peste jumatate din finantarea bilaterala pentru dezvoltare acordata de UE va continua sa fie alocata statelor fragile si celor afectate de conflicte.

 

 

Sursa:CE