InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE intentioneaza sa interzica utilizarea cadmiului in bijuterii, in aliajele de lipit sub forma de bara si in toate materialele plastice

23.05.2011
 

Utilizarea cadmiului in bijuterii, in aliaje de lipit sub formă de bară și in toate materialele plastice va fi interzisă in UE incepand din luna decembrie 2011. Cantități mari de cadmiu, o substanță nocivă, au fost detectate in anumite articole de bijuterie, in special in imitațiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, riscă expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere. Noua legislație interzice utilizarea cadmiului in orice tip de bijuterii, cu excepția antichităților. Interdicția se aplică și cadmiului prezent in toate materialele plastice și aliajele de lipit sub formă de bară folosite pentru imbinări de materiale disimilare; dacă sunt inhalați, vaporii emanați in acest proces sunt foarte periculoși.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: "Este o veste bună atat pentru consumatori, cat și pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct soluții alternative pentru această substanță. De asemenea, este dovedit incă o dată rolul esențial jucat de REACH in impunerea unor standarde inalte in ceea ce privește protecția sănătății publice".
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: "Interzicerea utilizării cadmiului in bijuterii va proteja consumatorii, in special copiii. De asemenea, este un lucru bun și pentru mediu, intrucat materialele plastice fără cadmiu vor contribui la reducerea poluării. Măsura incurajează reciclarea deșeurilor din PVC, ceea ce reprezintă un pas important in eforturile de economisire a resurselor.
Interdicția garantează o protecție mai bună a consumatorilor din UE impotriva expunerii la cadmiu și va reduce poluarea cu cadmiu a mediului inconjurător. Va fi adoptată sub forma unei modificări a regulamentului REACH.
Noua măsură interzice folosirea cadmiului in toate materialele plastice, incurajand totodată valorificarea deșeurilor din PVC in vederea utilizării acestora intr o serie de produse pentru construcții. Avand in vedere că PVC ul este un material valoros, care poate fi valorificat de mai multe ori, noua legislație permite reutilizarea PVC ului valorificat cu conținut scăzut de cadmiu intr un număr restrans de produse pentru construcții, care nu prezintă niciun pericol pentru public sau pentru mediu. In vederea unei informări complete a cumpărătorilor, produsele pentru construcții obținute pe bază de PVC valorificat vor fi marcate la comercializare cu o emblemă specială.
Cadmiul este prezent și in aliajele de lipit sub formă de bară, care se folosesc pentru imbinări de materiale disimilare și au aplicații specifice, cum ar fi realizarea de locomotive cu aburi de către modeliștii amatori. Vaporii emanați in procesul de lipire sunt foarte periculoși dacă sunt inhalați. Folosirea acestor aliaje de lipit va fi interzisă, cu excepția anumitor utilizări profesionale foarte specifice.
Context
Cadmiul este o substanță cancerigenă și este toxic pentru mediul acvatic. In 1988, Consiliul a adoptat o rezoluție referitoare la un program de acțiuni pentru combaterea poluării cu cadmiu a mediului inconjurător. In trecut, cadmiul a fost folosit ca agent colorant sau stabilizator in anumite articole din plastic. Incepand din 1992, folosirea sa a fost interzisă in UE pentru o serie de articole din plastic, dar a fost permisă in continuare pentru anumite tipuri de PVC rigid, intrucat la vremea respectivă nu existau alternative pe piață. Avand in vedere că in momentul de față există astfel de alternative, producătorii europeni de PVC au hotărat să elimine treptat cadmiul din toate tipurile de PVC, in cadrul unui program numit "Vinil 2010". Utilizarea cadmiului in baterii și in produse electronice a fost restricționată incepand din 2004. Noua interdicție va fi prevăzută in anexa XVII la Regulamentul REACH (Regulamentul nr. 1907/2006 privind restricționarea, evaluarea, autorizarea și inregistrarea substanțelor chimice).
Pentru informații suplimentare:
Privind REACH și alte restricții:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/reach/restrictions/index_en.htm
Privind impactul socio economic al unei potențiale actualizări a restricțiilor la comercializarea și utilizarea cadmiumului:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/markrestr/study-cadmium_en.pdf