InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE este lider in comertul mondial cu produse agroalimentare

06.09.2019
 

 

Intr-un  raport publicat in 6 sept 2019, UE confirmă, pentru incă un an, poziția sa de lider mondial in domeniul exporturilor mondiale de produse agroalimentare, exporturile UE ajungand in 2018 la 138 de miliarde de euro.

 

Produsele agricole reprezintă o proporție solidă de 7 % din valoarea totală a mărfurilor exportate de UE in 2018, ocupand locul patru după utilaje, alte produse prelucrate și produse chimice. Agricultura și sectoarele și serviciile legate de alimentație asigură impreună aproape 44 de milioane de locuri de muncă in UE. Lanțul de producție și prelucrare a alimentelor reprezintă 7,5 % din ocuparea forței de muncă și 3,7 % din valoarea adăugată totală la nivelul UE.

 

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: "Politica agricolă comună, din ce in ce mai orientată spre piață, a contribuit in mod decisiv la succesul inregistrat de UE in comerțul agricol. Reputația produselor UE ca fiind sigure, fabricate in mod sustenabil, nutritive și de inaltă calitate ii asigură un loc de varf pe piața mondială. Comisia este disponibilă pentru a-i ajuta pe producători să profite pe deplin de oportunitățile din intreaga lume, asigurandu-se, in același timp, că sectoarele noastre mai sensibile dispun de măsuri de salvgardare suficiente."

 

Primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare exportate de Uniunea Europeană continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, care reprezintă 40 % din exporturile UE. Pe langă negocierea acordurilor comerciale care oferă noi oportunități agricultorilor din UE, Comisia Europeană ajută exportatorii Uniunii să intre pe noi piețe și să beneficieze de posibilități de afaceri prin activități de promovare, inclusiv prin misiuni la nivel inalt conduse de comisarul Hogan. In 2018 și 2019, comisarul Hogan a insoțit producătorii UE in China, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

 

Vinurile și vermutul continuă să domine coșul de produse exportate, iar băuturile spirtoase și lichiorurile ocupă al doilea loc, urmate apoi de alimentele pentru sugari și diverse preparate alimentare, de ciocolată, paste făinoase și produse de patiserie.

 

In ceea ce privește importurile, raportul concluzionează că UE a devenit al doilea importator de produse agroalimentare din lume, valoarea importurilor sale ridicandu-se la 116 miliarde de euro, ceea ce aduce balanța comercială a UE pentru acest sector la un rezultat net pozitiv de 22 de miliarde de euro.

 

UE importă in principal trei tipuri de produse: produse care nu se produc in UE (sau care se produc aici doar intr-o mică măsură), cum ar fi fructele tropicale, cafeaua și fructele proaspete sau uscate (reprezentand 23,4 % din importuri in 2018); produse care sunt destinate pentru hrana animalelor (inclusiv turte de oleaginoase și soia, care insumează 10,8 % din importuri); și produse utilizate ca ingrediente in prelucrarea ulterioară (cum ar fi uleiul de palmier).

 

Importurile din SUA au inregistrat cea mai rapidă creștere in 2018, cu un procent de 10 %, ceea ce face ca această țară să devină principalul furnizor de produse agroalimentare al UE.

Raportul complet include și o imagine de ansamblu a performanțelor comerciale ale principalilor parteneri ai UE (Statele Unite, China, Brazilia, Japonia și Rusia) și a fluxurilor comerciale ale acestora cu UE, precum și un capitol privind comerțul și cooperarea cu țările cel mai puțin dezvoltate.