InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE a lansat ofensiva investitiilor pentru a stimula ocuparea fortei de munca si cresterea economica

26.11.2014
 

Comisia Europeana a anuntat  un plan de investitii in valoare de 315 miliarde EUR menit sa relanseze cresterea economica in Europa si sa readuca mai multi oameni in campul muncii.

 

Planul se bazeaza pe trei axe principale :

 

-instituirea unui nou Fond european pentru investitii strategice (EFSI), garantat cu bani publici, care sa mobilizeze cel putin 315 miliarde EUR sub forma de investitii suplimentare in urmatorii trei ani (2015-2017);

-crearea unei rezerve de proiecte credibila, insotita de un program de asistenta, pentru canalizarea investitiilor acolo unde este cea mai mare nevoie de ele;

-o foaie de parcurs ambitioasa, ale carei obiective sunt de a face din Europa un spatiu mai atractiv pentru investitii si de a elimina blocajele in materie de reglementare.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, in ansamblu, masurile propuse ar putea adauga 330-410 miliarde EUR la PIB-ul UE in cursul urmatorilor trei ani si ar putea crea pana la 1,3 milioane de noi locuri de munca

 

Referitor la plan, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Chestiunea este foarte simpla: daca Europa face mai multe investitii, va fi mai prospera si va crea mai multe locuri de munca. Planul de investitii pe care il prezentam astazi in strans parteneriat cu Banca Europeana de Investitii este o modalitate noua si ambitioasa de a stimula investitiile fara a crea noi datorii. Acum este momentul sa investim in viitorul nostru, in domenii strategice-cheie pentru Europa, cum ar fi energia, transporturile, retelele in banda larga, educatia, cercetarea si inovarea. Contez acum pe Parlamentul European si pe statele membre sa se implice si sa isi indeplineasca rolul pentru ca noul Fond european pentru investitii strategice sa fie pe deplin functional cat mai curand posibil. Europa are nevoie de un impuls si astazi noi ii oferim mijloacele necesare pentru a se pune in miscare.

 

Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei responsabil pentru locurile de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: "Avem nevoie de investitii noi in Europa, iar acest lucru presupune mobilizarea unor resurse de finantare private suplimentare. Noul Fond european pentru investitii strategice va actiona ca un multiplicator. Fiecare euro din banii publici mobilizat in cadrul fondului va genera aproximativ 15 EUR sub forma de investitii care altfel nu s-ar fi realizat. Fondul va demara cu o capacitate foarte importanta si isi va putea extinde in continuare activitatile, pe masura ce i se vor alatura mai multe parti interesate. Comisia invita statele membre si bancile nationale de promovare sa adere la fond pentru a intensifica impactul acestuia si a genera si mai multe efecte pozitive semnificative pentru economia europeana."

 

Werner Hoyer, presedintele Bancii Europene de Investitii, a afirmat: "In Europa avem o rezerva ampla de lichiditati, dar nu avem investitii suficiente. Ne confruntam cu o criza de incredere, asadar provocarea consta in a reconecta investitiile private la proiecte atractive. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa ne asumam riscuri mai mari pentru a-i incuraja pe promotorii proiectelor sa isi lanseze investitiile. Noul Fond european de investitii strategice va oferi o capacitate specifica si catalizatoare de asumare a riscurilor pentru investitiile viabile din punct de vedere economic, pe baza expertizei si a experientei BEI in selectarea si gestionarea proiectelor. In plus, vor fi promovate initiative cum ar fi eliminarea obstacolelor de reglementare si instituirea unui serviciu de consiliere in materie de investitii, cu scopul de a stimula dezvoltarea si pregatirea proiectelor in intreaga Europa."

 

Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/index_en.htm