InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE a aprobat introducerea taxei pe tranzactii financiare in mai multe state din zona euro

22.01.2013
 

Votul miniştrilor de Finanţe deschide calea introducerii taxei in Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia, potrivit CNBC. Următorul pas este formularea unor noi planuri de către Comisia Europeană, care va propune, probabil, taxarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.
"A fost aprobată decizia asupra unei taxe pe tranzacţiile financiare. Marea Britanie, Luxemburg, Cehia şi Malta s-au abţinut de la vot", a spus unul dintre oficiali.
Taxa, bazată pe o idee propusă de economistul american James Tobin in urmă cu peste 40 de ani, este considerată importantă mai ales pentru a arăta că politicienii iau măsuri in privinţa băncilor, invinuite pentru criza ultimilor ani.
Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera pană la 20 de miliarde de euro pe an, insă estimările variază semnificativ. Oficialii europeni anticipau că daca taxa ar fi fost impusă la nivelul UE ar fi adus incasări de 57 de miliarde de euro anual.
Reglementările UE prevăd că cel puţin nouă ţări pot coopera in anumite privinţe fără ca toate statele membre să fie implicate, atata timp cat primesc acceptul majorităţii la nivelul Uniunii.
Germania şi Franţa au decis să treacă la adoptarea taxei impreună cu un grup restrans de ţări după ce nu s-a reuşit impunerea acesteia la nievelul UE şi ulterior nici in zona euro.
Marea Britanie a criticat introducerea taxei şi nu o va adopta, intrucat ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Dacă cel puţin una dintre părţile implicate intr-o tranzacţie, vanzătorul sau cumpărătorul, are sediul in oricare din cele 11 ţări operaţiunea va fi taxată indiferent unde are loc efectiv.
Sursa:www.zf.ro