InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE Previziuni economice

26.02.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei, deşi situaţia pieţelor financiare din UE s-a imbunătăţit substanţial incepand din vara anului 2012, relansarea creştererii economice se face cu paşi mici.

După o activitate economică dezamăgitoare in a doua jumătate a anului 2012, potrivit estimărilor, creşterea economică va fi de doar 0,1% in 2013, la nivelul UE. Se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 0,3%.

Imbunătăţirea situaţiei de pe piaţa financiară nu s-a reflectat intr-o accelerare a creşterii. Totuşi, avand in vedere că dezechilibrele din perioada premergătoare crizei continuă să se reducă, economia europeană ar trebui să işi revină. Pentru 2014 se estimează o creştere economică de 1,6% in UE şi de 1,4% in zona euro.

Şomajul

Dată fiind starea economiei in acest an, se aşteaptă o creştere a ratei şomajului pană la 11,1% in UE şi 12,2% in zona euro.

Inflaţia

In UE, inflaţia ar trebui să se reducă treptat in cursul anului 2013. In 2014, rata inflaţiei ar trebui să se stabilizeze la aproximativ 1,7% in UE şi 1,5% in zona euro.

Bugetul public

Intrucat multe ţări din UE pun in aplicare măsuri de consolidare fiscală, se estimează că in 2013 deficitele bugetare vor scădea pană la 3,4% in UE şi 2,8% in zona euro.

Noile previziuni economice de iarnă

Aceste estimări figurează in previziunile economice de iarnă ale Comisiei pentru UE şi zona euro, publicate la 22 februarie 2013. Noile previziuni fac parte din eforturile pe care le depune UE pentru a monitoriza mai eficient economiile naţionale şi finanţele publice. Previziunile se referă la creşterea PIB-ului, rata inflaţiei, nivelul de ocupare a forţei de muncă şi starea finanţelor publice pentru perioada 2012-2014.