InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE Masuri de restabilire a increderii in economie

03.07.2012, sursa: Comisia Europeana
 


La summitul din 28-29 iunie, liderii UE au convenit asupra măsurilor de restabilire a increderii in economie şi au stabilit ce investiţii trebuie făcute pentru construirea unei Uniuni mai puternice.

"Acest Consiliu European a răspuns cerinţelor cetăţenilor, partenerilor noştri internaţionali şi pieţelor", a declarat preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

Ţările din zona euro şi-au confirmat susţinerea faţă de măsurile de supraveghere comună a băncilor naţionale, cu ajutorul Băncii Centrale Europene (BCE), o etapă esenţială pentru asigurarea stabilităţii pe pieţele financiare.

Fondul de sprijin al zonei euro va contribui la refinanţarea băncilor aflate in dificultate. In prezent, guvernele statelor membre trebuie mai intai să solicite imprumuturi şi apoi să imprumute sumele obţinute băncilor.

Guvernele naţionale au solicitat preşedintelui Consiliului, Herman Van Rompuy, să elaboreze, in colaborare cu preşedinţii Comisiei, Eurogrupului şi BCE, un plan pentru realizarea unei uniuni economice şi monetare mai stranse.

Planul ar urma să includă reguli comune de supraveghere a sectorului financiar, care să asigure menţinerea bugetelor naţionale in limitele stabilite şi o coordonare mai eficientă a politicii economice.

Stimularea creşterii

Ţările UE au convenit asupra unui pact pentru creştere economică şi locuri de muncă , in temeiul căruia 120 de miliarde de euro ar urma să fie investite in măsuri de stimulare a creşterii.

Fondurile includ capital suplimentar pentru Banca Europeană de Investiţii , ceea ce ii va mări capacitatea de imprumut cu 60 de miliarde de euro. Banca va utiliza fondurile pentru proiecte vizand dezvoltarea competenţelor şi a inovării, a intreprinderilor mici, a surselor de energie nepoluantă şi a infrastructurii moderne in toată Uniunea Europeană.

UE va investi aproximativ 5 miliarde de euro in obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor , acestea urmand să servească la cofinanţarea lucrărilor la infrastructura de transport, la reţelele de distribuţie a energiei şi de bandă largă.

Alte 55 de miliarde de euro vor fi alocate din fondurile regionale UE neutilizate, pentru sprijinirea intreprinderilor mici şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Alte măsuri

Liderii UE s-au declarat de acord cu recomandările Comisiei pentru fiecare ţară privind politica economică şi priorităţile bugetare pentru următoarele 12 luni.

Ei au convenit asupra ultimelor etape ale proiectului avand ca finalitate crearea unui sistem de protecţie unitară prin brevet . Inventatorii vor avea de inregistrat doar un singur brevet valabil pentru toate ţările UE care aderă la sistem, fiind astfel reduse costurile şi birocraţia.

Decizii internaţionale

Liderii UE au condamnat violenţele din Siria şi au făcut apel la toate părţile să urmeze un plan de pace sub egida ONU. Iranului i s-a cerut să işi respecte obligaţiile internaţionale legate de programul său nuclear. UE a impus un embargou petrolier asupra Iranului incepand cu 1 iulie 2012.

S-a hotărat, de asemenea, demararea negocierilor de aderare la UE a statului Muntenegru.