InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE- noi pasi catre uniunea bancara

17.12.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In cadrul obişnuitei reuniuni de sfarşit de an de la Bruxelles, din data de 13 decembrie, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre au convenit asupra unor măsuri menite să aducă ţările din zona euro mai aproape de uniunea bancară.

In baza acordului la care au ajuns miniştrii de finanţe la inceputul zilei de 13 decembrie, liderii europeni au dat undă verde realizării uniunii bancare.

Prin acest acord Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să supravegheze direct băncile din zona euro incepand din ianuarie 2014. Mecanismul de supraveghere unic a fost conceput pentru ţările din zona euro, dar va putea fi deschis şi altor state membre.

Salutand acest demers, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că acest acord este o dovadă a hotărarii cu care pot acţiona statele membre ale UE şi cele din zona euro. "Nu vom tolera supravegherea necorespunzătoare a niciuneia din cele 6 000 de bănci din zona euro", a mai arătat acesta.

In continuare, este necesar să se ajungă la acorduri şi in ceea ce priveşte normele vizand capitalul băncilor şi uniformizarea sistemelor de soluţionare a situaţiilor de criză bancară şi de garantare a depozitelor. Comisia va inainta propuneri in acest sens in 2013.

Comisia Europeană a introdus pe ordinea de zi şi proiectul UE pentru o uniune mai puternică . Lansat in noiembrie, acesta trasează calea către deplina integrare economică, monetară, bugetară şi politică. O mai bună coordonare garantează abordarea mai eficientă a problemelor economice existente la nivelul UE.

Conform acestui plan, UE are de indeplinit trei obiective in următoarele 18 luni:
să pună in aplicare reformele deja convenite (sau aflate in pregătire) care vizează o mai bună guvernanţă economică şi bugetară să stabilească măsuri de intervenţie pentru situaţiile in care băncile se confruntă cu dificultăţi financiare să aprobe un buget UE pentru perioada 2014-2020 .

Adresandu-li-se şefilor de stat şi de guvern reuniţi la Bruxelles, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a accentuat nevoia de a acţiona rapid in vederea transpunerii in realitate a acestui proiect. El le-a cerut ţărilor UE să continue reformele.

De asemenea, preşedintele Barroso le-a solicitat liderilor europeni să convină asupra căii de urmat in vederea realizării uniunii economice şi monetare. Comisia ar dori ca acest lucru să fie inscris in tratatele de bază ale UE, deci proiectul propune ca acestea să fie modificate in consecinţă. Orice nou acord va trebui să echilibreze disciplina şi responsabilitatea economică cu solidaritatea.

Proiectul arată că ţările care aderă la uniunea economică şi monetară trebuie să acţioneze mai rapid şi mai decisiv decat UE in ansamblu, menţinand, in acelaşi timp, politicile care afectează toate cele 27 de state membre.

Liderii UE au solicitat Comisiei să prezinte, pană in iunie 2013, idei şi propuneri mai concrete cu privire la calendarul acţiunilor.

La reuniunea din 13 şi 14 decembrie au fost abordate şi solicitările de aderare la UE, precum şi aspecte legate de politica externă şi de securitate. Comisia analizează in prezent modalităţile prin care sectorul european al apărării ar putea deveni mai eficient şi mai competitiv.