InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

UE: Previziunile economice intermediare din iarna anului 2018

09.02.2018
 

Ratele de creștere pentru zona euro și pentru UE au depășit estimările formulate anul trecut, continuandu-se tranziția de la redresarea economică la expansiune. Se estimează că economiile din zona euro și din UE au crescut cu 2,4 % in 2017, cel mai rapid ritm de creștere din ultimul deceniu.

Se așteaptă ca aceste rezultate solide să se mențină și in 2018 și in 2019, cu o rată de creștere de 2,3 % pentru zona euro și, respectiv, de 2,0 % pentru UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, responsabil și cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Economia europeană are performanțe superioare așteptărilor și se pare că vom avea parte de o creștere economică robustă și in anul următor. Trebuie să depunem in continuare eforturi pentru a ne asigura că de beneficiile acestei creșteri se bucură toți cetățenii europeni. Ar trebui să profităm de acest moment pentru a spori reziliența economiilor noastre și a aprofunda uniunea economică și monetară."

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: "Economia Europei a intrat in 2018 cu o sănătate solidă. In zona euro se inregistrează o rată de creștere care n-a mai fost atinsă de dinainte de criza financiară. Nivelul șomajului și al deficitelor continuă să scadă, iar investițiile cresc in sfarșit intr-un ritm simțitor. Creșterea economică este, la randul său, mai echilibrată decat era acum un deceniu și poate deveni mai durabilă, cu condiția să continuăm reformele structurale inteligente și politicile bugetare responsabile. Nu vom avea mereu această șansă de reformă care ni s-a oferit acum: acum este momentul să luăm deciziile ambițioase de care este nevoie pentru a consolida uniunea economică și monetară."

Se așteaptă menținerea unei creșteri solide in viitor

Creșterea PIB-ului pentru 2017 este estimată acum la 2,4 %, depășindu-se astfel ratele preconizate in previziunile economice de toamnă din luna noiembrie, de 2,2 % pentru zona euro și de 2,3 % pentru UE. Previziunile de creștere pentru 2018 și 2019 au fost, de asemenea, ajustate către o valoare superioară față de cea prevăzută in luna noiembrie, atat in cazul economiilor din zona euro, cat și in cazul economiilor din UE: de la 2,1 % la 2,3 % pentru anul in curs și de la 1,9 % la 2,0 % pentru anul 2019. Acest lucru se explică atat prin existența in Europa a unor condiții favorabile reluării expansiunii economice, pe fondul imbunătățirii continue a situației de pe piețele muncii și al faptului că indicatorul sentimentului economic se află in prezent la cote deosebit de ridicate, cat și printr-o revenire mai robustă decat se preconizase a activității economice și a schimburilor comerciale la nivel mondial.

Cererea puternică, gradul ridicat de utilizare a capacității de producție și condițiile financiare favorabile sunt tot atația factori care vor incuraja investițiile in perioada care face obiectul previziunilor.

Perspectiva inflației se menține la cote moderate

Se așteaptă ca rata inflației de bază, care exclude volatilitatea prețurilor la energie și la alimentele neprelucrate, să rămană la cote moderate avand in vedere faptul că problema subutilizării forței de muncă se remediază lent, iar presiunile salariale răman in limite rezonabile. Inflația globală va continua să reflecte influența semnificativă a prețurilor la energie, prevăzandu-se o creștere modestă a acesteia in perioada următoare. In zona euro, inflația a atins 1,5 % in 2017. Se estimează că acest procent se va menține și in 2018, urmand să crească pană la 1,6 % in 2019.

Riscurile sunt echilibrate, existand riscuri de evoluție pozitivă pe termen scurt

Riscurile de deviere de la aceste previziuni sunt, in general, echilibrate. Creșterea economică ar putea depăși așteptările pe termen scurt, astfel cum rezultă din nivelul ridicat al indicatorului sentimentului economic. Pe termen mediu, prețurile ridicate ale activelor internaționale ar putea fi vulnerabile la o reevaluare a riscurilor și a condițiilor subiacente. Există in continuare riscuri de evoluție negativă legate de rezultatul incert al negocierilor privind Brexitul, dar și de tensiunile geopolitice și de tendința de orientare către politici mai naționaliste și protecționiste.

Pentru Regatul Unit, o ipoteză pur tehnică pentru 2019

Avand in vedere negocierile in curs privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile noastre pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo in privința relațiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Această ipoteză a fost formulată doar in vederea previziunilor și nu are niciun impact asupra dezbaterilor in curs in contextul procesului bazat pe articolul 50.

Context

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor și a prețurilor produselor de bază, intemeiate pe informațiile disponibile pană la data de 26 ianuarie 2018. In ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute in vedere in scopul formulării acestor previziuni, previziunile țin cont de informațiile disponibile pană la data de 30 ianuarie 2018.

Din acest an, Comisia Europeană va reveni la publicarea, in fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (in primăvară și in toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (in iarnă și in vară), in locul celor trei (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat in fiecare an incepand din 2012.

Previziunile intermediare vor examina evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și evoluția inflației pentru anul in curs și pentru anii următori pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele agregate la nivelul UE.

Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).