InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tendinte europene in ceea ce priveste impozitarea

01.07.2010
 

Raportul Eurostat, publicat de curand, indică o reducere a impozitelor datorată situaţiei de criză.
Raportul se bazează pe incasările fiscale realizate in 2008, astfel incat impactul crizei nu rezultă incă suficient de clar. Pentru a oferi o imagine mai completă, este evaluat şi modul in care criza a schimbat politica fiscală, prin introducerea unui pachet de măsuri incepand cu această primăvară.
Pe ansamblu, europenii au beneficiat de o scădere a taxelor in 2008, in special ca urmare a reducerii impozitelor pe veniturile persoanelor fizice şi ale intreprinderilor. Prin această măsură, guvernele au incercat să atenueze impactul crizei economice. Cu toate acestea, in medie, povara fiscală in cele 27 de state membre ale UE se menţine la un nivel ridicat in comparaţie cu restul lumii, in principal din cauza sistemelor de asigurări sociale extinse.
Este puţin probabil ca situaţia să se imbunătăţească in anii următori, dat fiind faptul că, in prezent, majoritatea ţărilor isi restrang cheltuielile după ce au cheltuit sume mari pentru a-şi redresa economiile.
In 2008, aproximativ 39,3% din produsul intern brut a intrat in vistieria statului. Pentru prima dată in patru ani ponderea impozitelor a scăzut (cu 0,4 puncte procentuale faţă de 2007). Chiar şi aşa, a rămas totuşi cu peste o treime mai mare decat in Statele Unite şi Japonia.
Ponderea in PIB a incasărilor fiscale este extrem de inegală la nivelul UE, (de la 28% in Romania pană la 48,2% in Danemarca), insă tinde să fie mai mare in statele membre mai vechi.
In multe ţări, veniturile persoanelor fizice nu au mai inregistrat variaţii semnificative, acest lucru datorandu-se cel mai adesea mai degrabă majorării indemnizaţiilor decat reducerii cotelor de impozitare. In acest fel, guvernele au incercat să dea un impuls consumului casnic pentru a-şi stimula economiile.
Cele mai mari cote de impozitare a venitului persoanelor fizice se inregistrează in Suedia (56,4%), Belgia (53,7%) şi Olanda (52,0%) şi cele mai mici in Bulgaria (10,0%), Republica Cehă şi Lituania (15,0%).
Cotele de impozitare a veniturilor intreprinderilor au rămas la acelaşi nivel sau au scăzut. In prezent, nivelul mediu este de 23,2%, faţă de 35,3% in 1995.
Cota standard de TVA a crescut pană la 20,2% in 2010, de la 19,8% in 2009 şi 19,2% in 2000.
Taxele care ii vizează pe salariaţi - impozitul pe venitul persoanelor fizice şi contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale - au reprezentat aproximativ 34% din totalul incasărilor fiscale, menţinandu-se aproape la acelaşi nivel ca şi pană acum.
Venitul din taxele pe consum, reprezentand un sfert din incasările fiscale, a scăzut cu 0,7 puncte procentuale in 2008, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare scădere inregistrată intr-un singur an şi un indicator al gravităţii crizei.