InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord privind cercetarea si inovarea

09.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Potrivit tabloului de bord, Europa inregistrează progrese in domeniul cercetării şi inovării, insă intr-un ritm mai scăzut. Pentru a rămane competitivi pe plan internaţional este nevoie de mai multe eforturi.

Potrivit tabloului de bord privind cercetarea şi inovarea , publicat anual de UE, majoritatea statelor membre au luat mai multe măsuri de stimulare a inovării.

Insă ritmul progresului a incetinit, iar decalajul dintre UE şi liderii internaţionali in domeniu (SUA, Japonia şi Coreea de Sud) nu s-a estompat. In plus, in ultimii 5 ani, economiile emergente (printre care China, Brazilia şi India) au avansat foarte mult.

Este aşadar limpede că trebuie să depunem mai multe eforturi de stimulare şi accelerare a inovării. In caz contrar, nu ne vom putea menţine - cu atat mai puţin spori - gradul de competitivitate.

Ţinand cont de aceste aspecte, UE a pus inovarea, precum şi eliminarea obstacolelor din calea transformării ideilor in produse şi servicii, in centrul Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

Tabloul de bord compară statele membre luand in calcul 24 de factori, printre care nivelul investiţiilor in cercetare şi inovare. Acesta reprezintă un indicator cheie de performanţă.

Reţeta succesului in inovare

Liderii europeni in domeniul inovării sunt Suedia, Danemarca, Germania şi Finlanda. Cele patru ţări par să aibă in comun următoarele caracteristici:

un nivel peste medie al investiţiilor in cercetare şi dezvoltare, mai ales in randul intreprinderilor
un nivel mai ridicat de investiţii in dezvoltarea competenţelor şi facilitarea accesului la finanţare
sisteme naţionale solide de cercetare şi inovare, care joacă un rol esenţial in stabilirea de parteneriate public-privat
un randament sporit in domeniul transformării cunoştinţelor tehnologice in produse şi servicii.
Tabloul de bord evaluează performanţele naţionale in domenii considerate importante pentru stimularea inovării, inclusiv cele enumerate mai sus.

Rezultatele arată, de exemplu, că nivelul de inovare se situează peste medie in Regatul Unit. Acest fapt se datorează, in principal, competenţelor de care dispune forţa de muncă şi sistemelor de cercetare de cea mai bună calitate.

O Uniune a inovării

Tabloul de bord face parte din strategia UE de creare a unei "Uniuni a inovării ", care işi propune să le ofere antreprenorilor sprijinul necesar pentru a transforma ideile inovatoare in produse şi servicii.

Astfel, UE şi statele membre sunt incurajate să promoveze parteneriatele public-privat, să faciliteze accesul la finanţare şi la o forţă de muncă bine pregătită, să reducă povara administrativă şi să micşoreze costurile patentării ideilor inovatoare.

Un prim parteneriat, lansat anul acesta, işi propune să incurajeze dezvoltarea unor produse şi servicii care să favorizeze imbătranirea activă şi in condiţii bune de sănătate .