InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord european privind inovarea 2021

24.06.2021
 

 

 

Comisia Europeană a lansat Tabloul de bord al inovării europene 2021 (European Innovation Scoreboard), care arată că performanța Europei in domeniul inovării continuă să se imbunătățească, crescand cu 12,5 % din 2014.

 

Tabloul de bord anual al inovării europene oferă o evaluare comparativă a performanțelor de cercetare și inovare ale UE și ale țărilor membre. De asemenea, permite factorilor de decizie să evalueze punctele forte și punctele slabe ale sistemelor naționale de cercetare și inovare, să urmărească progresul și să identifice domeniile prioritare pentru a spori performanța inovării.

 

Pe baza scorurilor lor, țările UE se impart in patru grupe de performanță : lideri in inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori emergenți. 

 

Categoria inovatorilor emergenți include șapte state membre, ce prezintă un nivel de performanță sub 70% din media Uniunii Europene. Acest grup include: Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și Romania.

 

Romania  se situează pe ultimul loc in randul celor 27 de state membre, inregistrand progrese modeste in ceea ce privește inovarea. 

 

Tabloul de bord al inovării europene din acest an se bazează pe un cadru revizuit, care include noi indicatori privind digitalizarea și sustenabilitatea mediului, aducand tabloul de bord in conformitate cu prioritățile politice ale UE.

 

Cinci țări din UE au inregistrat o imbunătățire a performanțelor de 25 de puncte procentuale sau mai mult (Cipru, Estonia, Grecia, Italia și Lituania). Suedia continuă să fie liderul UE in materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca și Belgia, toate cu performanțe in materie de inovare cu mult peste media UE.

 

In cadrul UE, performanța legată de inovare continuă să crească intr-un ritm constant. De cațiva ani, performanța dintre statele membre este convergentă, o tendință care este in creștere.

 

In ceea ce privește peisajul global, UE are performanțe mai bune față de concurenții săi, China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia și India, in timp ce Coreea de Sud, Canada, Australia, Statele Unite și Japonia au un avantaj in fața Uniunii Europene. 

 

"Inovațiile europene, precum tehnologiile care stau la baza noilor vaccinuri COVID-19, au fost esențiale pentru combaterea și depășirea actualei pandemii. Imbunătățirea performanțelor UE in materie de inovare este un semnal foarte pozitiv. A investi in inovare inseamnă a investi in capacitatea noastră de a fi in prima linie tehnologică pentru o economie durabilă, digitală și rezistentă", a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. 

 

Tabloul de bord al inovării europene demonstrează angajamentul UE și al statelor membre față de cercetare și inovare. De asemenea, sprijină dezvoltarea de politici pentru imbunătățirea inovării in Europa și informează factorii de decizie intr-un context global in evoluție rapidă.

 

Detalii: https://bit.ly/35PmGeE

 

 

Galerie foto

P051377-238206.jpg

Fisiere atasate

Document PDF
Regional profiles Romania.pdf
Regional profiles Romania.pdf
86,44 KBytes
24.06.2021 16:05