InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord al inovarii europene 2020

11.07.2020
 

 

Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord al inovării europene 2020 (European Innovation Scoreboard), care arată că performanța Europei in domeniul inovării continuă să se imbunătățească in toate cele 27 de state membre, depășind pentru al doilea an consecutiv Statele Unite.

Cu toate acestea, raportul arată că trebuie să se facă mai multe pentru a fi la egalitate cu lideri in inovație la nivel mondial, cum ar fi Coreea de Sud, Australia și Japonia. De asemenea, rezultatele, care acoperă datele din 2019, evidențiază oportunitățile de a coordona mai bine politicile de inovare ale UE, ajută Europa să-și imbunătățească competitivitatea globală și să consolideze rolul cheie pe care il joacă inovația in depășirea pandemiei coronavirusului.

In cadrul UE, performanța legată de inovare continuă să crească intr-un ritm constant. De cațiva ani, performanța dintre statele membre este convergentă, o tendință care este in creștere.

Tabloul de bord al acestui an este marcat de retragerea Regatului Unit din UE. Aceasta a avut un impact redus asupra performanței medii a inovării in UE, dar nu a afectat performanțele relative ale statelor membre in raport cu performanțele globale ale UE.

Principale rezultate:

  • Suedia continuă să fie liderul in inovare din UE, urmată de Finlanda, Danemarca și Olanda. In acest an, Luxemburg (anterior un Puternic Inovator) se alătură grupului de Lideri Inovatori, in timp ce Portugalia (anterior un Inovator Moderat) se alătură grupului de Inovatori Puternici.
  • In medie,performanța inovării a UE a crescut cu 8,9% din 2012. Din 2012, performanța inovării a crescut in 24 de țări ale UE, insăcel mai mult a crescut in Lituania, Malta, Letonia, Portugalia și Grecia.

In ceea ce privește Romania, țara noastră se află pe ultimul loc in randul celor 27 de state membre inregistrand progrese modeste in ceea ce privește inovarea. Bulgaria se află inaintea Romaniei in acest top. 

  • La nivel global, UE a depășit pentru al doilea an Statele Unite. UE continuă să aibă un nivel de performanță peste Statele Unite, China, Brazilia, Rusia, Africa de Sud și India. Din 2012, diferența de performanță a UE in raport cu Coreea de Sud, Australia și Japonia a crescut, in timp ce diferența de performanța a UE in raport cu SUA, China, Brazilia, Rusia și Africa de Sud a scăzut. China are cea mai mare rată de creștere a performanței in domeniul invovării dintre principalii competitori ai UE din 2012, cu o creștere de peste cinci ori mai mare decat cea a UE.
  • Inanumite domenii de inovare, liderii UEsunt: aaSuedia- resurse umane;Luxemburg- sisteme atractive de cercetare; active intelectuale;Danemarca- mediu favorabil inovării; finanțare și sprijin;Germania- investiții consistente;Portugalia- inovare in intreprinderile mici și mijlocii;Austria- legături și colaborare;Irlanda- impactul ocupării forței de muncă și vanzări.

Tabloul de bord al inovării europene demonstrează angajamentul UE și al statelor membre față de cercetare și inovare. De asemenea, sprijină dezvoltarea de politici pentru imbunătățirea inovării in Europa și informează factorii de decizie intr-un context global in evoluție rapidă.

Sursa:CE