InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord al UE privind justitia din 2016

12.04.2016
 

Comisia Europeana a publicat Tabloul de bord al UE privind justitia din 2016, care ofera o imagine de ansamblu comparativa asupra eficientei, a calitatii si a independentei sistemelor de justitie din statele membre ale UE. Oferind date comparative, tabloul de bord este menit sa vina in ajutorul eforturilor depuse de autoritatile nationale in vederea imbunatatirii sistemelor de justitie.

 

Pentru prima data, tabloul de bord privind justitia include rezultatele sondajelor Eurobarometru realizate cu scopul de a analiza mai in profunzime modul in care cetatenii si intreprinderile percep independenta sistemelor judiciare in UE. De asemenea, editia 2016 utilizeaza noi indicatori, in special privind formarea judiciara, sondajele realizate in randul justitiabililor in statele membre, disponibilitatea asistentei judiciare si existenta unor standarde de calitate.

 

Printre principalele constatari ale Tabloului de bord al UE privind justitia in 2016 se numara:

 

  • Reducerea duratei cauzelor civile si comerciale litigioaseDesi, in ansamblu, numarul cauzelor pendinte ramane stabil, se pot constata si imbunatatiri in mai multe state membre care s-au confruntat cu provocari deosebite legate de numarul ridicat de cauze pendinte.
  • Imbunatatirea accesibilitatii sistemelor de justitie, in special in ceea ce priveste aspecte precum depunerea electronica a cererilor cu valoare redusa sau promovarea unor mecanisme de solutionare alternativa a litigiilor (SAL). Cu toate acestea, se pot aduce in continuare imbunatatiri in ceea ce priveste accesul online la hotararile judecatoresti sau comunicarea electronica dintre instante si parti.
  • Trebuie depuse mai multe eforturi pentru imbunatatireaformarii profesionale in materie de competente judiciaresi a utilizarii tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) insistemele de gestionare a cauzelor.
  • In majoritatea statelor membre existastandardecare reglementeaza aspecte similare ale sistemelor de justitie, dar continutul lor difera in mod semnificativ de la un stat membru la altul. De exemplu, mai putin de jumatate din statele membre aplica standarde care prevad masuri de reducere a intarzierile inregistrate in solutionarea cauzelor pendinte; inca si mai putine state membre au stabilit durata maxima in care cauzele pot ramane pe rolul instantelor.
  • Tabloul de bord include rezultatele diferitelor sondaje privindmodul in care este perceputa independenta sistemelor judiciare.In cazul statelor membre in care sistemele judiciare sunt percepute ca fiind foarte putin independente, printre motivele invocate cel mai frecvent se numara ingerintele sau presiunile din partea guvernelor si a politicienilor, dar si cele motivate de interese economice ori de alta natura.

 

Context

Editia 2016 este cea de a patra a tabloului de bord al justitiei. Aceasta foloseste date din surse diferite, furnizate in special de Comisia pentru evaluarea eficientei justitiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, care colecteaza date de la statele membre. De asemenea, se utilizeaza informatii obtinute din alte surse, de exemplu Eurostat, Grupul de persoane de contact pentru sistemele nationale de justitie, retelele judiciare europene, precum Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare (ENCJ), Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE si Reteaua Europeana de Formare Judiciara.

 

Tabloul de bord se axeaza pe trei aspecte principale:

 

  • Eficienta sistemelor de justitie:de ex., indicatori referitori la eficienta procedurilor: durata procedurilor, rata de solutionare a cauzelor si numarul de cauze pendinte.
  • Indicatori de calitate:de ex., formarea profesionala, monitorizarea si evaluarea activitatilor instantelor, realizarea de anchete privind gradul de satisfactie, bugetul si resursele umane.
  • Independenta:de ex., tabloul de bord cuprinde date care provin din diferite studii privind modul in care intreprinderile si publicul larg percep independenta sistemului judiciar.

 

Tabloul de bord al UE privind justitia contribuie la semestrul european, ajutand la identificarea acelor aspecte legate de justitie care necesita o atentie speciala pentru a se asigura un mediu favorabil investitiilor si afacerilor si orientat catre cetateni. Tabloul se concentreaza pe cauzele civile si comerciale, precum si pe cauzele administrative.

 

Impreuna cu evaluarea specifica a situatiei din statele membre, tabloul de bord al UE privind justitia din 2015 a contribuit la propunerea Comisiei catre Consiliu de a adresa recomandari specifice fiecarei tari unui numar de patru state membre (Croatia, Italia, Letonia si Slovenia) in vederea cresterii eficacitatii sistemelor lor de justitie. De asemenea, Comisia monitorizeaza indeaproape eforturile depuse in acest domeniu in alte state membre precum Belgia, Bulgaria, Cipru, Spania, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia, Romania si Slovacia.

 

Constatarile tabloului de bord sunt, de asemenea, luate in considerare la stabilirea prioritatilor de finantare in cadrul fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) in ceea ce priveste reformele in domeniul justitiei.

 

Tabloul de bord nu prezinta o clasificare generala si unica, ci ofera o imagine de ansamblu asupra functionarii tuturor sistemelor de justitie, bazata pe indicatori diversi care sunt de interes comun pentru toate statele membre. Acesta nu promoveaza un anumit tip de sistem de justitie si trateaza toate statele membre pe picior de egalitate. Indiferent de modelul sistemului national de justitie sau de traditia juridica pe care se intemeiaza acesta, promptitudinea, independenta, accesul la justitie usor si cu costuri reduse sunt cativa dintre parametrii esentiali ai unui sistem de justitie eficace.