InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord al UE privind justitia din 2015

10.03.2015, sursa: Comisia Europeana
 

Comisia Europeana a publicat in data de 9 martie Tabloul de bord al UE privind justitia din 2015, care ofera o imagine de ansamblu asupra calitatii, a independentei si a eficacitatii sistemelor judiciare din statele membre.

Tabloul de bord privind justitia in UE este un instrument de informare menit sa ajute statele membre sa creasca gradul de eficacitate al actului de justitie, prin furnizarea de date obiective, fiabile si comparabile privind sistemele de justitie civila, comerciala si administrativa.

Informatiile sunt preluate in semestrul european, instrumentul anual al UE de coordonare a politicilor economice. Impreuna cu evaluarile de tara individuale, tabloul de bord al UE privind justitia contribuie la identificarea eventualelor deficiente si la incurajarea statelor membre sa realizeze, daca este necesar, reforme structurale in domeniul justitiei.

Printre principalele constatari ale Tabloului de bord al UE privind justitia in 2015 se numara:

Au fost observate imbunatatiri ale eficacitatii sistemelor judiciare din statele membre. Cu toate acestea, situatia variaza in mod semnificativ de la un stat membru la altul si in functie de indicatori. Rezultatele reformelor in domeniul justitiei se vad in timp.

Au continuat eforturile de a creste utilizarea instrumentelor de tehnologie a informatiei si comunicatiilor (TIC)pentru sistemele judiciare. Cu toate acestea, indicatorii evidentiaza lacune intr-o serie de state membre, atat in ceea ce priveste instrumentele TIC disponibile pentru administrarea si gestionarea instantelor, cat si in ceea ce priveste comunicarea electronica intre instante si parti.

In majoritatea statelor membre, peste 20 % din judecatori au participat la cursuri de formare continua privind dreptul Uniunii sau dreptul altor state membre. Acest procent depaseste in mod considerabil obiectivul anual de 5 % din practicienii din domeniul dreptului care trebuie formati pentru a atinge, pana in 2020, obiectivul de 50 %.

Majoritatea statelor membre ofera publicului larg acces online gratuit la hotararile civile si comerciale.

La instantele superioare, ponderea femeilor judecatori este mai scazuta. Chiar daca, atat pentru instantele de prim si al doilea grad de jurisdictie, ponderea femeilor judecatori inregistreaza o tendinta pozitiva, in cazul curtilor supreme, majoritatea statelor membre au inca un drum lung de parcurs pentru atingerea echilibrului de gen de 40-60 %.

Aceasta a treia editie a tabloului de bord al UE privind justitia (pentru editiile anterioare, a se vedea urmareste identificarea tendintelor posibile in trei sectiuni principale: eficacitatea, calitatea si independenta justitiei. Tabloul de bord contine noi indicatori si noi informatii, mai perfectionate, bazate pe noi surse de date, cum ar fi eficacitatea instantelor in domeniul achizitiilor publice si al drepturilor de proprietate intelectuala.

Sunt inclusi noi parametri, cum ar fi utilizarea si promovarea unor metode alternative de solutionare a litigiilor, inclusiv in cazul litigiilor de dreptul consumatorilor, calitatea procedurilor online cu privire la cererile cu valoare redusa, politicile instantelor in domeniul comunicatiilor si ponderea femeilor judecatori. Tabloul de bord acorda, de asemenea, o atentie deosebita acelor factori care pot contribui la imbunatatirea calitatii sistemelor judiciare.

Pasii urmatori:

Aspectele identificate in tabloul de bord vor fi luate in considerare pentru analizele in curs specifice fiecarei tari din cadrul semestrului european din 2015.

Constatarile din tabloul de bord sunt, de asemenea, luate in considerare la stabilirea prioritatilor de finantare in cadrul fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) in ceea ce priveste reformele in domeniul justitiei. S-au stabilit indicatori speciali, cu scopul de a monitoriza eficacitatea sprijinului acordat din fondurile ESI.