InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord al UE in domeniul transporturilor - editia 2015

24.11.2015
 

Comisia Europeana a publicat a doua editie a "Tabloului de bord al UE in domeniul transporturilor", care compara rezultatele inregistrate de statele membre in 29 de categorii de transport.

 

Evidentiind domeniile care necesita investitii prioritare si masuri de politica, tabloul de bord are ca obiectiv sa ajute statele membre sa isi imbunatateasca sistemele nationale de transport. Cresterea sustenabilitatii si a eficientei transporturilor in Europa contribuie la crearea unei uniuni energetice cu o politica prospectiva in domeniul schimbarilor climatice, precum si la aprofundarea pietei interne - doua prioritati ale Comisiei Europene.

Violeta Bulc, comisarul UE pentru transporturi, a declarat: "Tabloul de bord din 2015 arata cat de dinamic este sectorul european al transporturilor. Sunt incantata sa constat ca s-au realizate progrese bune in raport cu anul trecut, de exemplu in ceea ce priveste calitatea infrastructurii si deschiderea pietelor transportului feroviar de marfa. Tabloul de bord indica, de asemenea, ce mai trebuie facut pentru a crea locuri de munca in sectorul transporturilor sau pentru a imbunatati durabilitatea acestuia."

Tabloul de bord reuneste date provenite din diverse surse publice (precum Eurostat, Agentia Europeana de Mediu si Forumul Economic Mondial). In urma publicarii primei editii a tabloului de bord in 2014 (IP/14/414), Comisia a rafinat indicatorii si a imbunatatit prezentarea vizuala a tabloului de bord. Incepand cu editia din acest an, este posibil, de asemenea, sa se monitorizeze progresele statelor membre de-a lungul timpului. Per ansamblu, statele membre au realizat progrese bune in comparatie cu prima editie a tabloului de bord.

Tarile de Jos se afla pe primul loc in editia din acest an, cu rezultate foarte bune la 16 categorii, urmate de SuediaFinlandaRegatul Unit si Danemarca.

Tabloul de bord poate fi consultat fie in functie de tara, fie in functie de una dintre urmatoarele teme:

  • piata interna(inclusiv indicatori privind deschiderea pietei serviciilor feroviare, proceduri judiciare in curs privind incalcarea dreptului UE si rata de transpunere a directivelor UE in domeniul transporturilor in legislatia nationala);
  • -investitii si infrastructura[inclusiv calitatea infrastructurii pentru diferitele moduri de transport si ratele de finalizare a retelei transeuropene de transport (TEN-T)];
  • -uniune energetica si inovare(inclusiv ponderea energiei din surse regenerabile in consumul de carburant din sectorul transporturilor, autoturismele noi care utilizeaza combustibili alternativi si durata petrecuta de conducatorii auto in ambuteiaje); si
  • -cetateni(inclusiv siguranta transportului rutier si feroviar, femeile angajate in transporturi si satisfactia consumatorilor fata de diferitele moduri de transport).

In ceea ce priveste Romania, cota de piata a companiilor de transport de marfa feroviar  care concureaza cu operatorul principal este cea mai mare din Europa (56,8%). In piata de transport pasageri, cota este mai mica ( 9,6%). Romania si-a imbunatatit scorul  de siguranta rutiera, dar este in continuare printre tarile cu cel mai mare numar de accidente rutiere.

Rata de transpunere a directivelor legate de transport ale UE in legislatia nationala este de 97%. Romania are o cota de munca scazut in intreprinderi de crestere ridicat, ceea ce inseamna ca putine locuri de munca a fost generat de companiile care au crescut forta de munca cu mai mult de 10% in ultimii trei ani.

Fisa completa despre Romania o gasiti accesand:

 

http://ec.europa.eu/transport/facts-fundings/scoreboard/countries/romania/internal-market/index_en.htm

 

 

Sursa:CE