InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Tabloul de bord al UE din 2014 privind justitia : catre sisteme de justitie mai eficiente in UE

18.03.2014
 

Comisia Europeana a publicat a doua editie a tabloului de bord al UE privind justitia, menit sa promoveze calitatea, independenta si eficienta sistemelor de justitie din Uniunea Europeana. Tabloul de bord al UE privind justitia este un instrument informatic care prezinta date obiective, fiabile si comparabile privind sistemele de justitie din statele membre. Ca si editia din 2013, tabloul de bord al UE din 2014 privind justitia continua sa sprijine statele membre si UE in atingerea obiectivului de a avea sisteme de justitie mai eficiente, contribuind astfel la favorizarea cresterii economice in cadrul Uniunii. Acest obiectiv se va realiza prin faptul ca informatiile cuprinse in tabloul de bord vor contribui la semestrul european, un proces care se desfasoara la nivelul UE si care coordoneaza politicile economice anuale, avand drept scop stimularea performantei economice a statelor membre si a competitivitatii acestora printr-un set de recomandari specifice fiecarei tari.
Intarzierea actului de justitie inseamna refuzul de a face justitie. Tabloul de bord al UE privind justitia este un instrument esential in strategia economica a UE, care contribuie la cresterea gradului de eficienta a justitiei in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor. Este esential - pentru a castiga increderea cetatenilor si a investitorilor - si indispensabil - pentru increderea reciproca in spatiul european de justitie - sa avem sisteme de justitie care functioneaza adecvat si in mod independent", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Aceasta a doua editie a tabloului de bord al UE privind justitia este publicata in contextul in care numeroase state membre desfasoara reforme judiciare pentru a ameliora competitivitatea in acest domeniu. Evolutiile si datele prezentate confirma importanta de a continua, cu angajament si fermitate, eforturile depuse pentru imbunatatirea eficientei sistemelor de justitie din intreaga Uniune Europeana."
Datele prezentate in tabloul de bord al UE din 2014 privind justitia provin din surse diverse. Majoritatea datelor cantitative sunt furnizate de Comisia pentru evaluarea eficientei justitiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, care colecteaza date de la statele membre. Tabloul de bord din 2014 se concentreaza pe cauzele civile, comerciale si administrative si analizeaza aceiasi indicatori ca si in 2013, bazandu-se insa pe unele surse de informatii suplimentare:
 Eficienta sistemelor de justitie: printre indicatori se numara durata procedurilor, procentul de cauze solutionate fata de cauzele noi si numarul de cauze pendinte.
 Calitate: printre indicatori se numara formarea obligatorie a judecatorilor, monitorizarea si evaluarea activitatilor instantelor, bugetul si resursele umane alocate instantelor si disponibilitatea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) si a mecanismelor alternative de solutionare a litigiilor.
 Independenta: tabloul de bord prezinta date privind perceptia gradului de independenta a sistemelor de justitie. In plus, tabloul de bord din 2014 ofera o prima imagine de ansamblu, generala si comparativa, asupra modului in care sunt organizate sistemele de justitie nationale pentru a proteja independenta judiciara in anumite tipuri de situatii in care aceasta ar putea fi pusa in pericol. Tabloul analizeaza garantiile juridice impotriva transferarii sau demiterii unui judecator, de exemplu.
Tabloul de bord din 2014 prezinta si rezultatul a doua studii-pilot, care ofera date suplimentare si precise privind durata procedurilor judiciare in domeniul dreptului concurentei si al legislatiei privind protectia consumatorilor, exprimate in numarul mediu de zile.
Printre concluziile principale ale tabloului de bord al UE din 2014 privind justitia se numara (a se vedea anexa pentru defalcarea pe trei domenii):
 Unele state membre continua sa se confrunte cu provocari specifice in ceea ce priveste eficienta sistemului de justitie. Proceduri indelungate in prima instanta si un procent redus de solutionare a cauzelor fata de cauzele noi sau un numar ridicat de cauze pendinte indica nevoia unor imbunatatiri suplimentare. Desi in anumite state membre (de exemplu, in Portugalia) au fost adoptate recent reforme ambitioase, efectele acestora nu se reflecta inca in tabloul de bord intrucat informatiile sunt in cea mai mare parte din 2012.
 Disponibilitatea instrumentelor TIC in instante a crescut, insa s-ar putea face progrese si mai mari, in special pentru a facilita contactele dintre instante si cetateni. Mecanisme alternative de solutionare a litigiilor sunt acum disponibile in aproape toate statele membre, iar activitatile de monitorizare si evaluare a instantelor exista in majoritatea statelor membre.
 In aproape o treime din statele membre, rata de participare a judecatorilor in activitati de formare continua pe teme legate de dreptul UE este mai mare de 50 %. Formarea judecatorilor si a practicienilor din domeniul dreptului si instrumentele TIC sunt esentiale pentru functionarea eficienta a unui spatiu european de justitie bazat pe incredere reciproca.
 In mai multe state membre perceptia gradului de independenta s-a imbunatatit, in timp ce in unele state membre aceasta s-a inrautatit.
Sursa:CE