InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Supravegherea granitelor UE: deputatii Parlamentului European au aprobat normele EUROSUR

14.10.2013
 

Statele membre UE vor fi mai bine echipate să prevină, detecteze și combată migrația neregulată, dar și să salveze vieților migranților, datorită sistemului de supraveghere a granițelor EUROSUR, ale cărui norme de operare au fost aprobate de Parlament joi. EUROSUR va permite statelor membre să impărtășească imagini și date in timp real privind evenimentele de la granițele externe ale UE.
Rețeaua de comunicare EUROSUR este creată pentru a imbunătăți detectarea, prevenirea și combaterea migrației neregulate și a criminalității transfrontaliere. Deputații au insistat ca ea să fie utilizată și pentru a salva viețile migranților.
"Doar printr-un sistem transeuropean de supraveghere a granițelor putem preveni transformarea Mediteranei in cimitir al refugiaților care incearcă să treacă in bărci mici, nepotrivite pentru navigare, către o viață mai bună in Europa. Pentru a preveni o altă tragedie ca cea de la Lampedusa, este necesară intervenția rapidă", a spus raportorul Jan Mulder (ALDE, NL), in dezbaterea din plen de miercuri.
Statele UE care utilizează EUROSUR vor fi obligate să respecte intotdeauna drepturile omului, inclusiv principiul nereturnării, care interzice returnarea unei persoane către o locație unde viața sau libertățile i-ar putea fi amenințate.
Regulile EUROSUR prevăd de asemenea ca utilizatorii să protejeze toate drepturile fundamentale UE, inclusiv protecția datelor personale. Orice schimb de informații privind datele personale intre statele membre UE sau cu țări terțe prin intermediul EUROSUR trebuie să fie excepționale și să respecte legile privind protecția datelor.
Mai mult, statele membre nu trebuie să utilizeze EUROSUR pentru a trimite către țări terțe informații care ar putea fi folosite pentru a identifica o persoană a cărei cerere de protecție internațională este in curs de procesare sau a cărei viață sau integritate fizică ar putea fi riscate.
Informații suplimentare
Obiectivul EUROSUR este de a imbunătăți gestionarea granițelor terestre și maritime externe ale UE prin intărirea schimbului de informații intre statele membre și cu agenția FRONTEX, insemnand schimbul de date și informații in timp real, culese de la diferite autorități și prin intermediul a diferite instrumente de supraveghere, cum ar fi sateliții sau sistemele de raportare de pe nave, prin intermediul unei rețele de comunicare protejate.
FRONTEX raportează ca mai mult de 72 000 de persoane au trecut ilegal granițele externe ale UE in 2012, jumătate din numărul de persoane din 2011.
Ce urmează?
Normele de operare EUROSUR au fost agreate cu guvernele naționale. Bulgaria, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia și Finlanda vor utiliza EUROSUR la 2 decembrie 2013. Alte state membre se vor alătura la 1 decembrie 2014.
Noul sistem EUROSUR a fost adoptat cu 479 de voturi la 101 și 20 de abțineri.

Sursa:Biroul de informare al Parlamentului Europena in Romania