InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Supercalculatoare europene de nivel mondial: Comisia propune investitii de 1 miliard de euro

12.01.2018
 

Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri care au drept scop construirea unei infrastructuri de supercalculatoare europene de talie mondială. Inițiativa prevede investiții din partea UE și a statelor membre.

Este nevoie de supercalculatoare pentru a procesa cantități din ce in ce mai mari de date. In același timp, acestea aduc beneficii pentru societate in multe domenii, de la asistență medicală și energie din surse regenerabile la siguranță auto și securitate cibernetică.

Inițiativa Comisiei prezentată  este esențială pentru competitivitatea și independența UE in domeniul economiei datelor. In prezent, in Uniunea Europeană se poate constata că, din ce in ce mai mult, oamenii de știință și industria iși procesează datele in afara UE, pentru că la nivel european nu dispun de capacitatea necesară de prelucrare a datelor. Această lipsă de independență reprezintă o amenințare pentru viața privată, protecția datelor, secretul comercial și proprietatea asupra datelor, in special in cazul aplicațiilor sensibile.

Intreprinderea comună EuroHPC, o nouă structură juridică și de finanțare, va crea o infrastructură pentru calculul de inaltă performanță (High-Performance Computing - HPC), pe care o va exploata pe plan european. De asemenea, EuroHPC va sprijini un program de cercetare și inovare pentru dezvoltarea de tehnologii și de mașini (hardware) și aplicații (software) care ar putea fi instalate pe aceste supercalculatoare.

 

Contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro in baza actualului cadru financiar multianual, statele membre și țările asociate alocand și ele o sumă similară. In total, pană in 2020 urmează să fie investită o sumă de aproximativ 1 miliard de euro din fonduri publice, iar membrii privați ai inițiativei vor furniza contribuții in natură.