InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Summitul UE Martie 2012

09.03.2012, sursa: Comisia Europeana
 

La reuniunea la nivel inalt a liderilor ţărilor UE din 1 şi 2 martie 2012, preşedintele Barroso a declarat că a sosit vremea să trecem de la măsurile de combatere a crizei la cele de stimulare a creşterii.

Ţările din zona euro iau măsuri pentru soluţionarea crizei datoriei publice cu care se confruntă. Este momentul ca toţi liderii statelor membre să acţioneze potrivit politicilor convenite la nivelul UE, a adăugat dl Barroso.

Analiza creşterii pentru 2012 prezintă politicile şi priorităţile UE pentru anul in curs şi, totodată, este o foaie de parcurs pentru liderii europeni privind punerea in aplicare a planurilor naţionale de reformă. Aceste planuri trebuie să se axeze pe acţiuni prioritare, inclusiv pe cele care vizează reducerea ratei şomajului in randul tinerilor şi sporirea sprijinului acordat micilor intreprinderi.

Obligaţiunile UE pentru proiecte ar putea să contribuie, de asemenea, la asigurarea finanţării pentru investiţii strategice in sectorul transporturilor şi al energiei şi in reţelele de internet de mare viteză, a mai declarat preşedintele Barroso.

Un acord privind normele bugetare

In data de 2 martie, toate statele membre ale UE, exceptand Regatul Unit şi Republica Cehă au semnat un acord interguvernamental prin care sunt stabilite norme bugetare mai stricte pentru ţările din zona euro.

Acest tratat va intra in vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 ţări din zona euro. Tratatul li se aplică automat tuturor statelor membre care aderă la zona euro. De asemenea, statele membre care nu au adoptat incă moneda euro pot decide in orice moment să aplice prevederile tratatului.

In baza acestui tratat, guvernele ţărilor din zona euro vor fi obligate să menţină bugetele pe echilibru sau pe surplus. Ţările care inregistrează un deficit bugetar de peste 0,5% din PIB vor trebui să depună eforturi pentru a reveni la starea de echilibru, sub supravegherea altor ţări UE.

Tratatul este considerat a fi un element important din răspunsul UE la criza financiară şi la criza datoriilor din zona euro. Prin intermediul acestor măsuri de consolidare a guvernanţei şi a stabilităţii economice, liderii ţărilor UE doresc să restabilească increderea in randul cetăţenilor şi pe pieţele financiare.

Alte subiecte abordate

Liderii ţărilor UE au convenit asupra unei foi de parcurs privind aderarea Bulgariei şi a Romaniei la spaţiul Schengen.

Subiectul trebuie tratat in mod echitabil şi obiectiv, a declarat preşedintele Barroso.

De asemenea, Serbia obţine statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE. "... a fost o decizie bună, care arată că UE rămane in continuare foarte atractivă", a spus preşedintele Barroso.