InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Succesiuni transfrontaliere mai simple

03.09.2015
 

Incepand cu data de 17 august, a intrat in vigoare regulamentul privind succesiunile, menit sa reduca dificultatile juridice intampinate in cazul decesului unui membru de familie care detine bunuri in alta stat membru UE.
Potrivit comisarului european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Věra Jourová: "Incepand de astazi, gestionarea succesiunilor si testamentelor cu implicatii transfrontaliere va fi mai rapida si mai putin costisitoare. Cetatenii care isi redacteaza testamentul pot alege ca legislatia propriei tari sa se aplice asupra intregii averi detinute, chiar daca traiesc in alt stat membru si au bunuri sau proprietati in diferite tari. Acest lucru va aduce liniste in suflet si stabilitate legala unui numar de aproximativ 450 de mii de familii europene implicate, in fiecare an, in proceduri transfrontaliere. Rezultatul final il reprezinta proceduri mai rapide si mai ieftine, ce aduc economii de timp si bani cetatenilor europeni cand vine vorba de taxele legale."
Regulamentul prevede si introducerea unui certificat european de mostenitor, ce va permite celor ce il detin sa isi demonstreze statutul si sa isi exercite drepturile pe intregul teritoriul UE. Singurele state membre care fac exceptie de la aplicarea noilor norme sunt Marea Britanie, Irlanda si Danemarca.