InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Strategia UE pentru regiunea Dunarii

14.05.2010, sursa: Comisia Europeana
 
Strategia UE pentru regiunea Dunarii

Pe baza experienţei Strategiei UE privind regiunea Mării Baltice, statele membre ale Uniunii au solicitat Comisiei Europene să elaboreze o strategie adaptată nevoilor regiunii Dunării, pană la sfarşitul anului 2010.
Odată cu aderarea Romaniei şi a Bulgariei la UE, in 2007, Dunărea a devenit o cale de navigaţie interioară a UE. Fiind unul dintre "coridoarele transeuropene", Dunărea reprezintă o axă prioritară a traficului fluvial interior din Uniune. Totuşi, noua strategie se va concentra nu numai asupra fluviului Dunărea, ci şi asupra intregii regiuni dunărene, care cuprinde 14 ţări, incepand cu Germania, la vest, şi terminand cu Ucraina, la est.
Strategia va reprezenta o ocazie de a găsi soluţii pentru eliminarea disparităţilor socioeconomice din regiune. Va acoperi numeroase teme: transport, energie, mediu, prevenirea riscului, dezvoltare socioeconomică, educaţie şi cultură.
Strategia se va baza pe o abordare "macro-regională"- o nouă metodă de lucru in Uniunea Europeană, care are rolul de a consolida sinergiile dintre diferitele politici şi de a coordona eforturile a numeroase părţi interesate (regiuni, municipalităţi, organizaţii internaţionale, instituţii financiare, parteneri socioeconomici şi societatea civilă).
Procesul de consultare va continua pană la inceputul verii, conferinţa de final urmand a avea loc in Romania (in iunie). Comisia va propune un plan de acţiune şi un sistem de guvernanţă care să fie adoptate in mod oficial de toate statele membre pană la inceputul anului 2011
In perioada 10-11 mai a avut loc la Ruse o conferinţă menită să contribuie la crearea unei strategii UE privind regiunea Dunării. Prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, şi comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, vor susţine discursuri de deschidere. In cadrul vizitei sale in Bulgaria, comisarul european a purtat discuţii cu prim-ministrul Borisov şi ministrul bulgar pentru dezvoltare regională, Rosen Plevneliev, şi a participat la ceremonia de inaugurare a unei noi clădiri, la universitatea din Ruse, alături de prim-ministrul Borisov.
Este vorba despre cea de-a patra conferinţă dintr-o serie de consultări menite să permită părţilor implicate din regiunea Dunării să facă schimb de opinii cu privire la viitoarea Strategie, care are rolul de a imbunătăţi condiţiile de mediu şi de a dezvolta uriaşul potenţial economic al regiunii Dunării.

Galerie foto

Strategia Dunarii