InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sprijinul acordat microintreprinzatorilor a atins pragul de 1 miliard EUR in urma eforturilor sustinute ale UE

28.10.2016
 

De la lansarea initiativelor de microfinantare ale UE si pana in prezent, au fost semnate peste 100 de acorduri cu furnizori de microfinantare, menite sa sprijine peste 100 000 de microintreprinzatori din 23 de state membre ale UE.

Aceasta cooperare intre Fondul European de Investitii (FEI), Comisia Europeana si furnizorii de microfinantare are ca scop mobilizarea unor microimprumuturi in valoare de peste 1 miliard EUR, destinate microintreprinzatorilor din intreaga UE, in cadrul Instrumentului de microfinantare Progress si al Programului UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI). Printre beneficiarii tinta se numara microintreprinzatori someri, tineri care desfasoara activitati independente, grupuri minoritare, femei si comunitati rurale pentru care microfinantarea poate reprezenta un ajutor in vederea integrarii profesionale si a accesului la servicii medicale, la locuinte sociale si la educatie. 

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: "Avem convingerea ca microfinantarea, prin faptul ca faciliteaza accesul la finantare si incurajeaza oamenii sa-si valorifice competentele si talentele, deschide oportunitati cu potential urias in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, deoarece le ofera intreprinzatorilor rampa de lansare de care au nevoie pentru a infiinta si a dezvolta o afacere. Gratie finantarii din partea UE, disponibilitatea pe piata a microcreditelor a crescut si, potrivit estimarilor, va genera microimprumuturi de peste 1 miliard EUR in intreaga Europa."

Directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: "Rolul microfinantarii ca instrument creator de locuri de munca si de crestere economica devine tot mai pregnant in economia europeana.  O crestere inteligenta si durabila nu poate fi obtinuta decat daca instrumentele de finantare pe care le utilizam contribuie la combaterea excluziunii financiare. O microfinantare in valoare de 1 miliard EUR le poate fi de mare ajutor celor care doresc sa-si infiinteze si sa-si dezvolte propria afacere, iar pentru FEI, faptul ca poate contribui la aceasta poveste de succes reprezinta un motiv de mandrie."

Reteaua europeana de microfinantare organizeaza astazi la Bruxelles, pentru a doua oara, Ziua europeana a microfinantarii.

De la lansarea Programului EaSI si pana in prezent, FEI a semnat deja 33 de tranzactii in 18 tari, generand finantare in valoare de 660 de milioane EUR pentru peste 50 000 de microintreprinderi si intreprinderi sociale. Microintreprinderile sau intreprinderile sociale care doresc sa solicite un (micro)imprumut in cadrul EaSI o pot face in mod direct, contactand institutiile de microfinantare ale FEI.

FEI nu le va oferi intreprinderilor si solicitantilor de microcredite un sprijin financiar direct, ci va implementa acest instrument prin intermediari financiari locali, cum ar fi institutiile de microfinantare, de finantare sociala si de garantare, precum si prin intermediul unor banci care isi desfasoara activitatea in UE-28 si in alte tari participante la programul EaSI. Acesti intermediari vor trata direct cu partile interesate pentru a le oferi sprijin in cadrul Garantiei EaSI.     

Despre sprijinul UE in materie de microfinantare

Instrumentul european de microfinantare Progress a fost lansat in 2010 pentru a spori disponibilitatea microcreditelor - imprumuturi care nu depasesc 25 000 EUR - destinate infiintarii sau dezvoltarii unor intreprinderi mici. In prezent, sprijinul UE in materie de microfinantare este implementat prin Programul UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI).

Planul de investitii pentru Europa sprijina, la randul sau, microintreprinderile prin intermediul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS). Pana in prezent, Fondul european de investitii a aprobat peste 220 de acorduri de finantare sprijinite de FEIS cu fonduri in valoare totala de 7,5 miliarde EUR. Se preconizeaza ca aproximativ 290 000 de start-up-uri, IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de aceasta noua sursa de finantare. 

Despre Programul pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala

Scopul Programului pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala ("EaSI") derulat de Comisia Europeana este de a contribui la atingerea obiectivelor UE privind un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca, garantarea unei protectii sociale adecvate, combaterea excluziunii sociale si a saraciei si imbunatatirea conditiilor de munca. Programul "Garantia EaSI", lansat in iunie 2015, este finantat de Comisia Europeana si gestionat de Fondul european de investitii.

El acorda sprijin intermediarilor financiari care ofera microimprumuturi pentru intreprinzatori sau finantare pentru intreprinderile sociale. Obiectivul sau este de a facilita accesul la microfinantare atat pentru grupurile vulnerabile care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte propria afacere, cat si pentru microintreprinderi, in special prin imprumuturi de pana la 25 000 EUR. In plus, Comisia Europeana sprijina pentru prima data intreprinderile sociale prin investitii de pana la 500 000 EUR. Sprijinul pentru microfinantare si antreprenoriat social este implementat in prezent prin intermediul Garantiei EaSI, care le permite intermediarilor financiari sa ofere ajutor microintreprinzatorilor si intreprinderilor sociale care, in alte conditii, nu ar fi putut obtine finantare, din considerente de risc.

In plus, Comisia consolideaza dimensiunea sociala a FEIS atat in ceea ce priveste microfinantarea, cat si in ceea ce priveste antreprenoriatul social. Per ansamblu, se preconizeaza ca valoarea totala a sprijinului pentru aceste domenii va creste (de la 193 de milioane EUR in cadrul programului EaSI) la aproximativ 1 miliard EUR, cu mobilizarea unor investitii suplimentare de aproximativ 3 miliarde EUR.

Despre Fondul european de investitii

Fondul European de Investitii (FEI) face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Scopul sau principal este acela de a sprijini microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Europa, oferindu-le acces la finantare. FEI creeaza si dezvolta capital de risc, capital de crestere si instrumente de garantare si de microfinantare care vizeaza in mod specific acest segment de piata. In cadrul acestui rol, FEI promoveaza obiectivele UE de sprijinire a inovarii, a cercetarii si a dezvoltarii, a spiritului antreprenorial, a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.